NATO, Baltık Denizi’ndeki sabotajlara karşı yeni güvenlik sistemi kuruyor

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Helsinki’de düzenlenen Baltık Denizi Müttefikleri Zirvesi’nde, kritik denizaltı altyapısını korumak için ‘Baltık Sentry’ adlı yeni bir askeri operasyon başlatıldığını duyurdu.

NATO, Baltık Denizi’ndeki kritik altyapıyı korumak için kapsamlı bir güvenlik operasyonu başlattı. Baltık Sentry adı verilen bu operasyonda fırkateynler, deniz devriye uçakları ve deniz dronları görev yapacak. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, operasyonun amacını deniz altındaki iletişim ve enerji kablolarını korumak olarak açıkladı. Bu kablolar, dünya internet trafiğinin yüzde 95’ini ve günlük 10 trilyon dolarlık finansal işlemi taşıyor. Operasyon kapsamında NATO’nun bölgedeki askeri varlığı artacak ve şüpheli gemilere karşı daha sıkı denetimler yapılacak.

Baltık Denizi’nde neler oluyor?

Baltık Denizi’nde son aylarda altyapıya hatlarına yönelik saldırılar arttı. Aralık ayının sonunda Finlandiya ile Estonya arasındaki denizaltı elektrik kablosu hasar gördü. Bunun üzerine Finlandiya Sahil Güvenliği, Eagle S isimli Çinli petrol tankerini durdurdu. Finlandiya Ulusal Soruşturma Bürosu’ndan Risto Lohi, geminin ikinci bir elektrik kablosuna ve iki ülke arasındaki gaz boru hattına zarar verme tehdidi oluşturduğunu açıkladı. Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, denizaltı altyapısına verilen zararların artık “kaza” olarak değerlendirilemeyecek kadar sıklaştığını belirtti.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte Helsinki'de düzenlenen Baltık Denizi Müttefikleri Zirvesi'nde.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte Helsinki’de düzenlenen Baltık Denizi Müttefikleri Zirvesi’nde.

Rusya’nın gölge filosu ve alınan önlemler

NATO ülkeleri, Baltık Denizi’ndeki Rusya’nın “gölge filo” olarak adlandırılan gemilerinden duydukları endişeyi dile getirdi. Bu filo, kime ait olduğu belirsiz ve güvenlik standartları düşük yüzlerce eski tankerden oluşuyor. Rusya bu gemileri ambargo uygulanan petrol ürünlerini taşımak için kullanıyor. Zirvede bir araya gelen NATO ülkeleri liderleri, bu gemilere karşı uluslararası hukuk çerçevesinde harekete geçme, şüpheli gemileri durdurma ve el koyma haklarını saklı tuttuklarını açıkladı.

Yeni teknolojik sistemler ve ülkelerin katkıları

NATO, operasyon kapsamında en son teknolojik sistemleri devreye sokacak. Şüpheli gemilerin takibi ve denizaltı izleme için yeni teknolojiler kullanılacak. Özel sektörle, özellikle altyapı işletmecileri ve teknoloji şirketleriyle işbirliği yapılacak. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin tüm deniz kabiliyetleriyle operasyona katılacağını açıkladı. İsveç ise üç savaş gemisini Baltık Denizi’ndeki altyapıyı korumak için görevlendireceğini duyurdu. NATO Genel Sekreteri Rutte, operasyona katılacak gemi sayısını güvenlik gerekçesiyle açıklamadı, ancak ittifakın tüm imkanlarının kullanılacağını vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.