Suriye’de gönüllü askerliğe geçiliyor, SMO’ya özel statü tanınacak

Suriye Savunma Bakanlığı, zorunlu askerlik sistemini kaldırarak gönüllülere dayalı profesyonel bir ordu kurma kararı aldı. Bakanlık, silahlı grupların orduya entegrasyonu sürecinde mezhepsel, dini ve bölgesel özellik taşıyan yapılanmaları reddetti. Açıklamaya göre Suriye Milli Ordusu’na (SMO) ise özel statü tanınacak.

Suriye Savunma Bakanlığı, ülkenin askeri yapısında köklü değişiklikler yapmaya başladı. Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra ve Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Ali Nurettin en-Nasan, silahlı grupların temsilcileriyle bir dizi toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılarda zorunlu askerlik yerine gönüllülük esasına dayalı profesyonel bir ordunun kurulması kararlaştırıldı. Bakanlık, yeni orduda hiçbir gruba mezhepsel, dini veya bölgesel ayrıcalık tanımayacağını açıkladı.

Suriye ordusu: Silahlı grupların entegrasyonu nasıl sağlanacak?

El-Vatan gazetesinin haberine göre, Suriye’de gönüllü askerliğe geçilirken Suriye Milli Ordusu’nda (SMO) görev yapan askerler ve eski rejim ordusundan ayrılan subaylar için özel bir statü belirlendi. Fakat bu özel statünün detayları açıklanmadı. Suriye’nin kuzeyindeki SMO gruplarıyla orduya katılım konusunda anlaşma sağlandı.

Suriye'de gönüllü askerliğe geçilirken Türkiye destekli SMO'ya özel statü tanınacak.
Suriye’de gönüllü askerliğe geçilirken Türkiye destekli SMO’ya özel statü tanınacak.

Suveyda bölgesindeki silahlı gruplar, herhangi bir kota uygulaması olmadan Suriye ordusu çatısına katılmaya hazır olduklarını bildirdi. Dera bölgesindeki bazı gruplar ise kendi bölgesel özelliklerini koruma talebinde bulundu.

Yeni güvenlik sistemi

Suriye İçişleri Bakanlığı, güvenlik alanında yeni düzenlemeler getirdi. Güvenlik kartları sadece Kamu Güvenliği Departmanı çalışanlarına verilecek. Gözaltı işlemleri yalnızca Adalet Bakanlığı’nın yetkilendirdiği birimler tarafından yapılabilecek. Bu kararlar, ülkede yaşanan güvenlik sorunlarını çözmek ve sahte güvenlik görevlilerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla alındı. Bakanlık, vatandaşlardan gerekli belgeleri göstermeyen kişilere itibar etmemelerini ve şüpheli durumları yetkililere bildirmelerini istedi.

Humus’ta gözaltına alınanlar serbest bırakılıyor

Suriye Kamu Güvenliği Departmanı, Humus’ta çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan ön soruşturmaların ardından, silah bulundurmadığı tespit edilen ve yeni yönetime karşı eylemde bulunmayacağına dair taahhüt veren bir grup tutuklu serbest bırakıldı. Serbest bırakılan kişiler, çağrıldıklarında yetkililere ulaşacaklarına dair söz verdi. Departman yetkilileri, benzer durumda olan diğer tutukluların da gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından serbest bırakılacağını açıkladı.

Kaynak: Şark-ul Avsat

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.