Asil Nadir hayatını kaybetti

KKTC’li iş insanı Asil Nadir (83) hayatını kaybetti. Nadir bir süredir hastanede yoğun bakımda tedavi görüyordu. Nadir, İngiltere’de bir dönem, “Kraliçeden zengin Türk”, Türkiye’de de “Turgut Özal’ın prensi” olarak tanınıyordu.

Kıbrıs Postası’nın haberine göre iş insanı Asil Nadir hayatını kaybetti.

Nadir’in ölümünü, eşi Nur Nadir sosyal medya hesabından paylaştığı bir vasiyet ile duyurdu.

Asil Nadir, 4 Şubat’tan bu yana Lefkoşa’daki Kolan Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Eşi Nur Nadir, Asil Nadir’in vefatının ardından sosyal medya hesabından bir vasiyet nitelikli açıklama paylaştı.

Nadir’in vasiyeti şöyle:

“Benim aziz Kıbrıslı kardeşlerim, ömrüm ve gücüm yettiğince sizlere onurlu yaşam mücadelenizde destek olmak ve kalkındırmak istedim. Babam İrfan Nadir kendimi bildim bileli Kıbrıs aşığı olarak kıbrıslılara son nefesine kadar hizmet etti. Ben de böyle bir adamın oğlu olarak babamda olan bu gönül yarasını ve davasını üstlendim.

Tüm Kıbrıslıların onurlu yaşam mücadelesi ve davası için ömrümü emeklerimi ve tüm imkanlarımı feda ettim. İhanet edenler her daim içimizdeydi ama her şeye rağmen hiç pes etmedim. Lütfen siz de pes etmeyin.

Bu memleket bizim, bu topraklar bizim bu kurumlar da bizim önce birbirinize sonra da benim size bıraktığım projelere sahip çıkın. Hayata geçirmemem için beni engellemiş olsalar da sizlerin tüm bu zorlukları aşacağınızdan emin ve müsterihim.

Her biri sizi dünya ile bağlayacak ve onurlu yaşamanızı sağlayacak projeleri size adadım. Size vasiyetimdir ki Kıbrıs’ın var oluşu ve Kıbrıs halkı için bu projeleri hayata geçirin. Sevgili kardeşlerim bu topraklarda doğmuş ve ölmüş bir Kıbrıslı olarak size vasiyetim her şeye rağmen bu topraklara sahip çıkmanızdır. Hayatım boyunca etrafımda olan fakat benim onurlu yaşama mücadelemde destek olmayan ve ekmeğimizi yiyip insanlık sınavından geçemeyenler son yolculuğumda bulunmasınlar. Ölüm bir hak’tır. En azından bu tiyatroya ara versinler. Benim vefakar eşim Nur Nadir ve iki çocuğum Lisa Nur Nadir ve Mertselim Asil Nadir’i güzel yüreklerinize emanet ettim.

Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili vasiyetimi eşim Nur Nadir’e bıraktım. Bu topraklar bizimdir. Birlik içinde sahip çıkın. Daha güzel bir dünya da tüm güzel yüreklerle buluşmak üzere. Birbirinize emanet olun.”

Asil Nadir kimdir?

Nadir, 1 Mayıs 1941’de Lefke’de doğdu. Çocukluk yıllarını savaşın ve siyasi çalkantıların gölgesinde geçirdi. Babası, adada tanınan bir iş insanıydı ve Asil Nadir de küçük yaşlardan itibaren ticaretle iç içe büyüdü.

Asil Nadir, Vestel elektronik şirketinin de kurucusu.
Asil Nadir, Vestel elektronik şirketinin de kurucusu.

İngiltere’nin en zengin 100 iş insanından biriydi

1950’lerin sonunda eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere’ye gitti. 1970’lerde, o dönemde küçük çaplı bir tekstil şirketi olan Polly Peck International’ı satın aldı ve şirketi zamanla dev bir uluslararası holdinge dönüştürdü. Elektronikten meyve ticaretine kadar farklı alanlarda yatırımlar yaptı, İngiltere’nin en hızlı büyüyen şirketlerinden birini yönetti.

1980’lerde Polly Peck, Londra Borsası’nda büyük başarılar elde etti ve Asil Nadir, İngiltere’nin en zengin iş insanlarından biri haline geldi.

1982’de Polly Peck’in brüt kârı 9 milyon sterlin olarak açıklandı. Nadir, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin de kurucusuydu. 1985’teki serveti 500 milyon sterlin civarındaydı.

Zimmet suçlamaları, iflas ve hapis cezası

1990’lara gelindiğinde Polly Peck’in mali yapısıyla ilgili ciddi usulsüzlük iddiaları ortaya çıktı. 1990’da hakkında mali yolsuzluk ve dolandırıcılık suçlamalarıyla soruşturma başlatıldı. 1993’te yargılanmadan önce özel bir uçakla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) kaçtı ve uzun yıllar burada yaşadı.

2010 yılında sürpriz bir şekilde İngiltere’ye döndü ve hakkında açılan davalar yeniden görülmeye başlandı. 2012’de hakkındaki suçlamaların büyük bir kısmından suçlu bulundu ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sağlık sorunları nedeniyle 2016’da serbest bırakılan Nadir, KKTC’ye döndü.

Asil Nadir bir zamanlar İngiltere'nin en zengin 100 iş insanından biriydi.
Asil Nadir bir zamanlar İngiltere’nin en zengin 100 iş insanından biriydi.

Bir dönem medya sektörüne de atılan Nadir, KKTC’de Kıbrıs Medya Grubu’nu kurdu. Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın tavsiyesiyle Günaydın gazetesini Haldun Simavi’den 44 milyon TL ve 5 milyon sterlin karşılığında satın alan Nadir, Güneş ile Tan gazeteleri ve Nokta dergisini de yayımlayan Gelişim grubunu da bünyesinde topladı.

Nadir’in 2 evliliğinden 6 çocuğu var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.