İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Washington ziyareti sonrası Knesset’te yaptığı konuşmada, Gazze’de yeni bir dönem başlayacağını ve savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar devam edeceğini açıkladı.
El Arabiya‘ya göre, İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail parlamentosundaki (Knesset) güven oylaması oturumunda ABD ziyaretinin sonuçlarını paylaştı. Netanyahu, “Washington’dan, Gazze’de ne Hamas’ın ne de Filistin Yönetimi’nin olmayacağı bir vizyonla döndüm” dedi. Trump’ın sunduğu yeni vizyonun Hamas’ın Gazze’yi bir daha yönetmemesini garanti ettiğini vurguladı.
Biden ve Trump arasındaki farkı anlattı
Netanyahu, Biden yönetiminin Refah’a girmemeleri konusunda net bir uyarıda bulunduğunu ve silah kesintisi tehdidinde bulunduğunu açıkladı. Buna karşın Trump’ın Gazze’deki savaşın hedeflerinin gerçekleştirilmesini desteklediğini belirtti. Netanyahu, “Amerika ile ilişkilerde tarihi bir dönüm noktasındayız” ifadesini kullandı.
“Savaş devam edecek”
İsrail Başbakanı, savaşın henüz bitmediğini ve tüm hedeflere ulaşılana kadar durmayacağını vurguladı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinden sonra “İran şer ekseninin çatırdadığını” hatırlattı.
Knesset’teki konuşması sırasında muhalefet milletvekilleriyle sert tartışmalar yaşandı ve bazı üyeler konuşmayı boykot etti.
- Trump: “ABD Gazze’yi devralacak, Filistinliler için Gazze’yi terk etmek dışında seçenek yok”
- Trump’ın damadı 10 ay önce sinyali vermişti: “Gazze’nin sahil şeridi çok değerli”
- Trump: “Gazze’yi satın almak istiyorum”
Trump’ın Gazze planındaki detaylar
ABD eski Başkanı Trump, 20 Ocak’ta göreve başladıktan hemen sonra Gazze konusunda üç ana nokta açıkladı:
- ABD’nin Gazze’yi kontrol altına alması
- Bölgede büyük çaplı yeniden yapılandırma çalışmalarının başlatılması
- Gazzelilerin başta Mısır ve Ürdün olmak üzere başka ülkelere transfer edilmesi
Trump dün akşam yaptığı son açıklamada:
- Gazze’yi satın alma ve sahiplenme konusundaki kararlılığını yineledi
- Sahil şeridinin bazı bölümlerini yeniden yapılandırma çabalarına yardımcı olması için Ortadoğu ülkelerine verebileceğini söyledi
- Gazze’yi “gelecekteki kalkınma için iyi bir yer” haline getirmeyi vaat etti
Ancak Trump’ın bu önerisi, Filistinlilerin yerinden edilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Arap ülkeleri, Batılı devletler ve Birleşmiş Milletler’den tepki gördü. Mısır ve Ürdün de Gazzelilerin transferine karşı çıktıklarını defalarca dile getirdi.