Sanat eleştirmeni ve yazar Ayşegül Sönmez, Zeytin Dalı programının konuğu oldu. Müge İplikçi’nin sorularını yanıtlayan Sönmez, sanatın bugün geldiği nokta, toplumsal olaylarla ilişkisi ve kendisinin sanat üretişi üzerine konuştu.
Müge İplikçi ile Zeytin Dalı’nın bu haftaki konuğu Ayşegül Sönmez. İplikçi’nin yönlendirdiği sohbetin odak noktasında, çağdaş sanatın bugün nerede durduğu ve toplumsal karşılığının olup olmadığı sorusu vardı. Sönmez, sanatın yaşanan siyasî, hukuki ve toplumsal iniş çıkışlarla ne kadar uyumlu olduğunu ve bu değişken dönemlere bir yanıt verip veremeyeceğini değerlendirdi.
Sönmez’in “20. yüzyılda” başlıklı serisi de masaya yatırıldı. Sanatın 20’lerde, 30’larda, 40’larda, 50’lerde ve yakında gerçekleşecek olan “60’larda” sergileriyle dünyanın sanat gözüyle nerede olduğu tartışıldı.
Programda sanat dünyasının bugün yaşadığı dönüşümler de ele alındı. Teknolojinin sanatı nasıl etkilediği, dijital sanatın güçlenmesi ve NFT’ler gibi yeni akımların sanat piyasasını ne yönde değiştirdiği üzerine konuşuldu.
Sönmez, kendi çocuk kitabı Kahraman Hayvanlar’ı da anlattı. Bu kitabı yazarken hangi hedef kitleye seslendiğini, yazım sürecinin nasıl geliştiğini ve çocukların sanatla olan ilişkisini nasıl güçlendirebileceğinden de bahsetti.
Sanatatak platformunun sanat dünyasındaki yeri de konuşulan konular arasındaydı. Sanatatak’ın sanat eleştirisi ve haberciliğini nasıl şekillendirdiği, platformun hedefleri ve gelecekte sanat için ne gibi bir rol oynayabileceği tartışıldı.
Ayşegül Sönmez kimdir?
1975 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu, ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde “Türk Resminde Modernizme Rağmen Modern” başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı.
Kariyerine Anons Plastik Sanatlar dergisinde sanat yazıları yazarak başlayan Sönmez, Duygu Asena ile birlikte Kim ve Negatif dergilerinde çalıştı. Milliyet, Sabah, Radikal ve Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yapmış, sanat eleştirileri ve makaleleriyle tanındı.
2012 yılında, bağımsız bir kültür-sanat platformu olan Sanatatak.com‘u kurarak, eleştiri ve röportaj ağırlıklı içerikler üretmeye başladı. Bu platform, sanatın farklı disiplinlerine dair derinlemesine analizler sunmayı hedefliyor.
Eğitim alanında da aktif olan Sönmez, Belçika’da HISK’te lisansüstü öğrencilere ve İstanbul’da özel bir üniversitede on yıl boyunca çağdaş sanat dersleri verdi. Ayrıca, 2020 yılında Toy Tiyatro için yazdığı “Take a Message to Mary” adlı oyunuyla Kültür Bakanlığı’ndan destek aldı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.