DEM Partili Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandı ve belediye başkanları görevinden alındı. Abdullah Zeydan’ın eşbaşkan olduğu Van’a 2016’dan beri üç kez kayyum atandı. Van’da dünden bugüne yaşanan kayyum sürecini derledik.
Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandı. İçişleri Bakanlığı, Abdullah Zeydan yerine Van Valisi Ozan Balcı’nın Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini bildirdi.
- 31 Mart’tan beri hedefteydi: Yerine kayyum atanan Abdullah Zeydan kimdir?
- Türkiye’nin kayyum karnesi: Kayyum uygulaması nasıl başladı?
İşte Van’da yaşanan kayyum süreci
2016: İlk kayyum dönemi
Van’da kayyum süreci 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası çıkarılan OHAL KHK’ları ile başladı. O dönem Van Büyükşehir Belediye Başkanı olan Demokratik Bölgeler Partili (DBP) Bekir Kaya, 2014 yerel seçimlerinde halkın yüzde 53 oyuyla belediye başkanı olmuştu.
Kaya 2016 yılında, birçok DBP’li belediye başkanıyla birlikte “terör örgütüne yardım ve yataklık” suçlamasıyla gözaltına alındı. Hakkında açılan dava sonucunda 10 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
Bekir Kaya’nın görevden alınmasının ardından dönemin Van Valisi İbrahim Taşyapan kayyum olarak atandı. Böylece Van Büyükşehir Belediyesi, tarihinde ilk kez kayyum yönetimine geçti.
2019: Seçim kazanıldı, mazbata alındı, Van’a kayyum atandı
2019 yerel seçimlerinde HDP, kayyum yönetimine karşı büyük bir seçim kampanyası yürüttü. Van halkı da HDP’li Bedia Özgökçe Ertan’ı yüzde 53 oyla yeniden belediye başkanı seçti. Ancak bu seçim zaferi kısa sürdü.
19 Ağustos 2019’da, HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanları eş zamanlı olarak görevden alındı. İçişleri Bakanlığı, Bedia Özgökçe Ertan’ın “PKK ile bağlantılı olduğu ve belediye kaynaklarını örgüte aktardığı” iddiasıyla başkanlığı düşürdüğünü açıkladı.
Belediye Meclisi’nden yeni bir başkan seçilmesi beklenirken, hükümet Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’i kayyum olarak atadı.
2025: Abdullah Zeydan’a kayyum
DEM Partili Abdullah Zeydan, 31 Mart 2024’te yapılan seçimlerde oyların yüzde 55.48’ini alarak seçimi kazandı. Ancak, geçmişte aldığı mahkûmiyet nedeniyle seçilme yeterliliği tartışmaları oldu. Van İl Seçim Kurulu, Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatanın AKP adayı Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verdi. DEM Parti’nin itirazı üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK), mazbatanın Zeydan’a verilmesine hükmetti ve Zeydan, 5 Nisan 2024’te mazbatasını alarak göreve başladı.
Geçtiğimiz günlerde “örgüte yardıma teşebbüs” suçlamasıyla yargılanan Zeydan’a 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. O günden beri Van’da yurttaşlar, kayyum endişesiyle, belediye önünde nöbet tutuyorlardı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
15 Şubat’ta ise İçişleri Bakanlığı Abdullah Zeydan yerine Van Valisi Ozan Balcı’nın Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini bildirdi.