İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Türkçe şiir okurken uyarıldı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Tebriz Kültür Haftası’nın kapanış töreninde, ünlü Tebrizli şair Şehriyar’ın “Haydar Baba’ya Selam” adlı şiirini okuduğu sırada, töreni düzenleyen yetkililer tarafından uyarıldı.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Türkçe şiir okurken uyarıldı
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Türkçe şiir okurken uyarıldı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, şiiri okumadan önce yetkililerin kendisini salonda Türkçe bilmeyenler olduğu için Türkçe konuşmaması yönünde uyardığını belirtti. Buna rağmen, Şehriyar’a ait şu dizeleri seslendirdi:

“Heyder Baba, igit emek itirmez
Ömür geçer efsus bere bitirmez
Namerd olan ömrü başa yetirmez
Biz de vallah unutmarık sizleri
Görenmesek helal edin bizleri.”

Yetkili müdahale etti, Pezeşkiyan tepki gösterdi

Şiiri okumaya devam ettiği sırada yanına gelen bir yetkili tarafından durdurulmaya çalışılan Pezeşkiyan, “Sorun yok, iki Türkçe şiir okumaktan sorun çıkmaz.” diyerek duruma tepki gösterdi ve gülümsedi.

Cumhurbaşkanı’nın bu sözleri salondaki katılımcılar tarafından alkışlarla karşılandı.

Daha önce Ahmedinejad da aynı şiiri okumuştu

2006 yılında İran’ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Tebriz’i ziyareti sırasında Şehriyar’ın aynı şiirini Azerbaycan Türkçesiyle okumuş ve Tebrizliler tarafından coşkuyla karşılanmıştı.

Bu olay, İran’da Türkçe şiirlerin okunması ve Türk kültürünün ifade edilmesi konusundaki hassasiyetleri bir kez daha gündeme getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.