İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın açtığı dava sonucunda, İBB’nin 2 bin 500 yeni taksi plakası için planladığı ihalenin ilk etabı olan 150 plakalık ihale durduruldu.

İstanbul Taksiciler Otomobilciler Esnaf Odası, İBB’nin taksi plakası ihalesine karşı yargıya başvurdu. Oda, İBB’nin 29 yıllık ihale yetkisinin bulunmadığını belirtti. İstanbul 14. İdare Mahkemesi önce talebi reddetti. Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdari Dava Dairesi ise itirazı değerlendirip ihaleyi durdurdu.
Hukuki süreç devam ediyor
Mahkeme, belediyelerin taksi plakalarını en fazla 10 yıl kiralayabileceğini vurguladı. İBB’nin 29 yıllık ihale planı hukuka aykırı bulundu. İBB, her plaka için 4 milyon 250 bin lira muhammen bedel belirlemişti. İhalede geçici teminat bedeli 127 bin 500 lira olarak açıklanmıştı.
İBB kararı bekliyor
İBB, mahkeme süreci tamamlanıncaya kadar ihaleyi askıya aldı. Belediye, 2 bin 500 yeni taksi plakasının ilk etabı olan 150 plakalık ihaleyi 18 Şubat’ta yapmayı planlıyordu. Mevcut plakalar süresiz kullanım hakkına sahipken, yeni ihalenin süreli olması tartışma yarattı.
Ne oldu?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından 29 Ağustos’ta gerçekleşen toplantıda İstanbul’un uzun süredir gündeminde olan taksi sorunu ele alındı.
Toplantıda, İmamoğlu’nun daha önce 15 kere reddedilen yeni araç teklifi, bu sefer kabul edildi. Kararda 2 bin 500 yeni aracın hizmete alınması kararlaştırıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni araçların İstanbullulara hayırlı olmasını diledi.
Taksiler uygulamadan çağrılacak
Yeni araçlar sadece “İBB lisanslı dijital taksi çağırma” uygulamasıyla hizmet verecek ve yoldan yolcu alamayacak. Ödemeler kredi kartıyla ya da İstanbulkart ile yapılacak. Bu arada araçların renk ve tasarımı da mevcut araçlara göre farklı olacak.
Uygulamanın detayları İBB Meclisi’nde görüşülecek. Taksi ihaleleri ve uygulamayanın yürürlüğe gireceği tarih de yine Meclis’teki görüşmelerde belli olacak.
Eyüp Aksu’dan yine itiraz
İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, yeni araçların sadece uygulama tabanlı olmasına itiraz etti:
“Bakanımız konuyla ilgili mesaj attı ‘Hayırlı olsun’ dedi. Belediye Başkanımız da bu konuyla alakalı sosyal medyada yayın yaptı. Biz teknolojiye karşı değiliz. Ama uygulama tabanlı olmaz. Yoldan taksi çevrilmeyecekse bu kadar taksiye gerek yok.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İstanbul’da kaç taksi var?
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün teklifin oylanmasından önce konuştu. Akgün, İstanbul’da şu anda toplam 20 bin 311 aracın hizmet verdiğini hatırlattı:
“Uygulama tabanı bir taksi taşımacılığı sisteminin başlatılmasını istiyoruz. Bugün itibariyle de bunun 2 bin 500 taksi arzıyla başlatılmasını teklif edeceğiz.”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, teklifin UKOME’de kabul edilmesinin ardından İstanbullulara “Hayırlı olsun” dedi. İmamoğlu, yeni araç teklifine destek veren tüm bileşenlere de teşekkür etti.