Rus ordusunun üst düzey komutanı Sergey Rudskoy, Kursk bölgesinde Ukrayna birliklerinden 800 kilometrekarelik alanı geri aldıklarını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Rus birliklerinin Ukrayna sınırını geçtiğini doğruladı.

Rus Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, Batı Rusya’nın Kursk bölgesindeki son gelişmeleri açıkladı. Krasnaya Zvezda gazetesine verdiği demeçte Rudskoy, Ukrayna’dan 800 kilometrekarelik alanı geri aldıklarını duyurdu.
Bu alan, Ukrayna’nın başlangıçta işgal ettiği bin 268 kilometrekarelik Rusya toprağının yaklaşık yüzde 64’üne tekabül ediyor. Rudskoy ayrıca Rusya’nın tüm yönlerde ilerleme kaydettiğini bildirdi.
- Zelenskiy Türkiye’de: “Barış için güvenlik garantilerinin sağlanması şart”
- Ukrayna’nın Kursk harekâtı: Ele geçirilen belgelere göre Rusya operasyonu bekliyordu
“Rus birlikleri Kursk’tan Ukrayna’ya girdi”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu gelişmeleri doğruladı. Putin, 810. Tugay’a bağlı savaşçıların gece saatlerinde Rusya-Ukrayna sınırını geçtiğini açıkladı. TASS ajansının bildirdiğine göre, bu kuvvetler Kiev’in birkaç yüz kilometrekarelik alanı kontrol altına almasının ardından yaz aylarından beri çatışmaların sürdüğü Kursk bölgesinden hareket etti.
Bu operasyon, Rus kuvvetlerinin 2022 baharındaki geri çekilmesinden bu yana Sumi bölgesine yönelik kuzey Ukrayna’daki benzer bir taarruzun devamı niteliğinde görülüyor. Ukrayna tarafı ise bu iddiaları reddetti.
- Trump, Zelenskiy’i eleştirdi: “Seçime gitmemiş diktatör, elini çabuk tutsa iyi olur”
- Savaşın gölgesinde “diktatörlük” tartışması: Ukrayna halkı Zelenskiy için ne düşünüyor?
Rusya Ukrayna’nın yüzde 20’sini ele geçirdi
Reuters’ın haberine göre Rudskoy, Rus ordusunun şu anki kontrol alanına ilişkin detaylı bilgiler de paylaştı. Açıklamaya göre Rusya, Ukrayna’nın Donetsk, Zaporijya ve Kherson bölgelerinin yüzde 75’ini ve Luhansk bölgesinin yüzde 99’undan fazlasını kontrol ediyor. Rudskoy, bu dört bölgenin artık yasal olarak Rusya’nın parçası olduğunu ve Ukrayna’ya geri verilmeyeceğini belirtti. Rusya 2014’te ilhak ettiği Kırım’ın da kontrolünü elinde bulunduruyor.
Rusya, şu anda Ukrayna’nın beşte birinden fazlasını kontrol altında tutuyor.
Çatışmanın geleceğine Ukrayna değil Batı karar verecek
Rudskoy, 2023 yılının hedeflerine ulaşmada bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Üst düzey komutan, Kiev yönetiminin artık savaş alanında durumu önemli ölçüde değiştiremeyeceğini iddia etti. Ukrayna’nın gerekli silah, ekipman ve mühimmatı üretme kabiliyetini büyük ölçüde kaybettiğini ve seferberliğin genellikle zorla yapıldığını öne sürdü.
Çatışmanın geleceğinin artık Ukrayna’ya değil, Batı’nın Rusya’nın çıkarlarını dikkate alan yeni bir Avrupa güvenlik mimarisi oluşturmayı kabul edip etmeyeceğine bağlı olduğunu vurguladı. Bu gelişmeler, 2022’de Rusya’nın “özel askeri operasyon” olarak adlandırdığı ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en ölümcül savaşı başlatan müdahalenin yeni bir aşamasına işaret ediyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.