İsrail’in 21 Ocak’ta başlattığı “Demir Duvar” operasyonu, Cenin Mülteci Kampı’nı tamamen harabeye çevirdi. 40 bin kişinin yerinden edildiği operasyonda 70 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail tankları 22 yıl sonra ilk kez Batı Şeria’ya konuşlandı.

Batı Şeria’da yeni bir işgal dönem başladı
İsrail ordusu, Gaza’daki ateşkesin başlamasından iki gün sonra “Demir Duvar” adını verdiği askeri operasyonu başlattı. Tel Aviv, 23 Şubat Pazar günü Cenin’in kuzeyine tank birliği konuşlandırdı. İsrail, 2002’deki İkinci İntifada’dan bu yana ilk kez bölgede tank kullanmış oldu. Savunma Bakanı İsrail Katz, ordunun Batı Şeria’daki mülteci kamplarında “önümüzdeki yıl” boyunca uzun süreli varlık göstereceğini ve “sivillerin geri dönüşünü engelleyeceğini” duyurdu.
- Demir Duvar Operasyonu: 8 soruda İsrail Batı Şeria’ya neden saldırıyor?
- İsrail Batı Şeria’da kalıcı işgal için harekete geçti
Operasyon ocak ayında insansız hava araçlarıyla başladı. Ardından özel birimler, Şin Bet ve askeri polis kampın geniş alanlarına konuşlandı.
Görgü tanıklarının aktardığına göre kamp tamamen yıkıldı, duvarlar çöktü, sokaklar buldozerlerle kazıldı ve her yerde moloz yığınları oluştu. Kampın altyapısı tamamen tahrip edilirken, İsrailli askerler bölgeye İbranice isimler vererek yeni kontrol noktaları oluşturdu. Ulusal ve İslami Güçler Koordinatörü Ragıb Ebu Diyak, 470 evin tamamen veya kısmen yıkıldığını ve 20 bin sivilin zorla yerinden edildiğini açıkladı.
Sivillerin durumu endişe verici
İsrail’in operasyonları sonucunda Cenin, Tülkerim ve Nur Şems kamplarından toplamında 40 bin sivil tahliye edildi. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yılbaşından bu yana Cenin’de 27, tüm Batı Şeria’da ise 70 kişi hayatını kaybetti.
Cenin Belediye Başkanı Muhammed Carrar, İsrail’in sadece Cenin’de 100’den fazla apartman binasını tamamen yıktığını söyledi. Yüzlerce konutun ise kısmi olarak tahrip edildiğini belirtti. Carrar, “Dünya sessiz kalırsa bunun Batı Şeria’nın geri kalanında da devam edeceğinden korkuyoruz” uyarısında bulundu.
İsrail’in yeni stratejisi
İsrail’in Cenin operasyonu, Gazze’deki ateşkes sonrası Batı Şeria’ya yönelik yeni stratejisinin ilk adımı olarak görülüyor.
Şin Bet Başkanı Ronen Bar’ın güvenlik ve bakanlık kabinesine sunduğu tavsiyede, “7 Ekim’den ders alınması” gerektiğini söylüyor. Bar, Batı Şeria’daki operasyonlardaki önemli azalmanın “aldatıcı ve yanıltıcı” olduğunu, “sahada terörizmin gelişme boyutunu yansıtmadığını” öne sürdü.
İsrailli medya kuruluşları, Gazze anlaşması kapsamında Filistinli tutukluların serbest bırakılmasının da “bölgedeki teröristleri heyecanlandıracağı ve saldırı motivasyonlarını artıracağı” gerekçesiyle Batı Şeria’ya yönelik operasyon kararında etkili olduğunu aktardı.
Yerinden edilenlerin dramı sürüyor
1953’te UNRWA tarafından kurulan ve 2002’de Batı Şeria’nın en şiddetli çatışmalarına sahne olan kampta, bu kez insanlar evlerini terk etmek zorunda kaldı. İnsansız hava araçları ve askerlerin tehdidi altında kampı terk eden ailelerden bazıları akrabalarının yanına sığınırken, diğerleri Cenin şehri ve çevre köylerdeki yerinden edilme merkezlerine yerleştirildi. “Körler” Hayır Derneği’nde kalan kampın eski sakinlerinden Nazmi Türkman, “Hayatımda çok şey gördüm. İşgalleri, öldürmeleri, dayakları ve yıkımları yaşadım, ama bu sefer farklı” dedi. Yerinden edilenler her gün gizlice kampa dönerek evlerinin durumunu kontrol ediyor. Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, özellikle Cenin, Tulkerim ve Nur Şems kamplarındaki yerinden edilmiş kişilere barınak ve gerekli yardımın sağlanması için talimat verdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Şark’ul Avsat, CNN International