Halk TV yazarı İsmail Saymaz bugünkü köşe yazısında İmamoğlu’na açılan diploma soruşturmasına değindi. Yazıya göre İmamoğlu’nun diploması hakkındaki YÖK raporunda suçlama yer almadı. Saymaz, benzer bir olayda Hulusi Akar’ın kızı için uygulanan zamanaşımı kararını hatırlattı.

Halk TV’den İsmail Saymaz bugün köşe yazısında İmamoğlu’na açılan “sahte diploma” soruşturmasını ele aldı. Saymaz benzer bir olayda Hulusi Akar’ın kızı için uygulanan hukuki standartların İmamoğlu için geçerli olmadığını iddia etti.
Yazıda Eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın kızının, ABD’de biyoloji okurken denkliği olmadığı halde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girip mezun olduğu ve doktorluğa başladığı belirtiliyor. Dokuz yıl sonra açılan soruşturmanın zamanaşımı gerekçesiyle kapatıldığı hatırlatılıyor.
Ancak İmamoğlu için aynı hukuki yaklaşımın uygulanmadığı, Akar’ın kızı için “şakır şakır işleyen zamanaşımının” İmamoğlu’na gelince kesildiği vurgulanıyor.
Türkiye’de en ağır cezayı gerektiren suçlarda bile zamanaşımının 20 yıl olduğunu hatırlatan Saymaz, İmamoğlu’nun diplomasının üzerinden 35 yıl geçmiş olmasına rağmen soruşturma açılmasını eleştirdi.
Halk TV yazarı, idari işlemlerde bir hata var ise Danıştay kararlarına göre 60 gün içinde kararın geri alınması gerektiğini söyledi. Aksi halde kazanılmış hak sayıldığı belirtti.
YÖK’ün raporunda İmamoğlu’na suçlama yöneltilmedi
Öte yandan Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) hazırladığı 14 sayfalık raporda İmamoğlu’nun sahtecilik, gerçek dışı beyan ya da usulsüz işlem yaptığına dair bir suçlama yöneltilmedi.
YÖK raporunda İmamoğlu’nun yatay geçiş için gerekli şartları taşıdığı belirtildi.
Raporda ayrıca, İmamoğlu’nun geçiş yaptığı 1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nin YÖK tarafından tanınmadığına değinilerek, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin bazı işlemlerinin “YÖK kararlarına ve usulüne uygun yürütülmediği” kanaati de belirtiliyor.
Ancak aynı raporda, bu dönemde yürürlükte olan yönetmelikte yatay geçiş işlemlerinde tanınırlık şartı bulunmadığı da vurgulanıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Saymaz’a göre, YÖK hazırladığı raporda “diploma iptal edilsin” şeklinde bir talepte bulunmuyor. Halk TV yazarı, bu raporla beraber İmamoğlu’nun diplomasının ne iptal edilebileceğini ne de hakkında ceza soruşturması açılabileceğini söyledi.
Saymaz yazısında YÖK’ün İmamoğlu’na suçlama yöneltmediğini hatırlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hangi kanuna göre işlem yapacağının belirsiz olduğunun altını çizdi.