Bahçeli’nin başlattığı İmralı sürecinde kritik bir gün yaşanıyor. DEM Parti’nin 7 kişilik heyeti bu sabah saatlerinde İmralı Adası’na gitti. Heyet yaklaşık 3 saatlik görüşmenin ardından adadan ayrıldı. İmralı heyeti İstanbul’da saat 17’de bir basın açıklaması düzenleyecek. Toplantıda Abdullah Öcalan’dan beklenen “tarihi çağrı”nın kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

DEM Parti heyeti İmralı’dan dönüyor
DEM Parti heyetinin PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuruda onay çıktı. Heyet İmralı’ya doğru yola çıktı. 7 kişiden oluşan heyetin görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Dönüşte İstanbul’da Öcalan’ın çağrısının paylaşılması bekleniyor. Basın toplantısı sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin dört bir tarafında takip ediliyor.
Gözler İmralı’da: Tarihi çağrının bugün gelmesi bekleniyor
Türkiye’nin çözüm sürecinde kritik bir gün yaşanıyor. DEM Parti’nin 7 kişilik heyeti bu sabah saatlerinde İmralı Adası’na gitti. Abdullah Öcalan’ın yaklaşık 5 aydır beklenen “tarihi çağrıyı” bugün yapması bekleniyor.
Bu çağrının sadece Türkiye’de değil, bölgesel dengeler açısından da önemli sonuçları olacağı düşünülüyor.
DEM Parti bugün saat 17:00’de görüşmeye dair İstanbul’da bir basın açıklaması yapılacak.
Heyette bu kez 7 kişi var
DEM Parti’den yapılan açıklamaya göre, heyette Ahmet Türk, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, Cengiz Çiçek ve Faik Özgür Erol yer alıyor.
Bahçeli’nin rolü
Süreç, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim 2024’te DEM Parti milletvekilleriyle Meclis’te tokalaşması ve ardından 22 Ekim’de yaptığı “İmralı’dan TBMM’ye” çağrısıyla önemli bir ivme kazanmıştı. Bahçeli’nin 29 Ocak’ta yaptığı “Beklenen çağrı bir an önce yapılmalı” açıklaması da süreci hızlandıran adımlardan biri olmuştu. Devlet Bahçeli iki hafta önce kalp kapakçığı ameliyatı oldu. O günden bu yana basına poz vermedi.
Suriye faktörü
Sürecin en önemli boyutlarından biri de Suriye’deki gelişmeler. Geçtiğimiz aralık ayında Esad rejiminin yıkılması ve yerini radikal İslamcı grupların almasının ardından, Türkiye’nin Suriye politikasında köklü değişimler yaşandı.
SDG Komutanı Mazlum Abdi’nin ocak ayında “Öcalan 15 Şubat’ta açıklama yapacak” açıklaması, süreçte Suriye boyutunun önemine işaret ediyordu.
En son PYD liderlerinden Salih Müslim 26 Şubat’ta “Öcalan’ın ne diyeceğini bilmiyoruz ama çağrısına uyacağız” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Çağrının içeriği ne olacak?
Süreci yakından takip eden kaynaklar, Öcalan’ın çağrısının “silahların bırakılması ve siyasi çözüme odaklanılması” üzerine olacağını belirtiyor. Ayrıca, çağrının görüntülü olup olmayacağı konusu da merak konusu. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları daha önce yaptığı açıklamada, “Bizdeki bilgi Öcalan’ın mesajının videolu olacağı yönünde” dedi.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden tepkiler
Uluslararası toplumdan da süreçle ilgili açıklamalar geliyor. Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, ABD ve Avrupa Birliği temsilcileri süreci yakından izliyor.
DEM Parti heyeti 15-18 Şubat’ta bölgeye giderek temaslarda bulundu. Barzani daha önce yaptığı açıklamada, “Süreci Bahçeli başlattı, sağlığı için dua ediyoruz” demişti. Irak Kürdistan Bölgesi’nden siyasi aktörler bu sürece destek vereceklerini belirtti.