Suriye’nin yeni Anayasa Komisyonu Başkanı Artuklu Üniversitesi’nden

Suriye’de, Esad rejiminin yıkılmasından sonra başa gelen Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, yeni anayasa yapım süreci için oluşturulan yedi kişilik komisyonu belirledi. Komisyon Başkanlığı’na Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdulhamid Alawak seçildi. Komisyonda ayrıca ünlü bir Kürt hukukçu da yer alıyor.

Suriye'nin yeni Anayasa Komisyonu Başkanı Artuklu Üniversitesi'nden

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, yeni anayasa yapım sürecini ve demokrasiye geçiş sürecinin detaylarını çalışmak için yedi kişilik uzman bir Anayasa Komisyonu belirledi. Komisyon Başkanlığı’na, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdulhamid Alawak getirildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde 2016’dan beri görev alan Dr. Abdulhamid Alawak’ın yeni yazılacak olan Suriye Anayasası Komisyonu Başkanlığı’na getirilmesini rektör Prof. Dr. İbrahim Özcoşar duyurdu.

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Eş-Şara imzasıyla Suriye Anayasa Komisyonu Başkanlığı’na Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Dr. Abdülhamid El-Awak atandı. Hocamızı tebrik ediyorum” dedi.

Artuklu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi olan Alawak, 1985-1990 Halep Üniversitesi’nden mezun oldu.

2007-2009 tarihleri arasında yüksek lisansını Lübnan İslam Üniversitesi’nde yapan Dr. Alawak, 2012-2015 tarihleri arasında doktorasını Beyrut Arap Üniversitesi’nde tamamladı.

Komisyonda ünlü Kürt hukukçu da yer alıyor

Öte yandan Şara’nın görevlendirdiği yedi kişilik komisyonda Bahia Mardini yer alıyor.

Suriyeli Kürt hukukçu Bahia Mardini, uluslararası hukuk alanında araştırmacı. Mardini ayrıca hukuk alanında doktora yaptı. İngiltere’deki Northampton Üniversitesi’nde yüksek lisans derecesi var. Aynı zamanda yazar ve gazeteci.

Mardini aktivist olarak tanınıyor. Suriye ile Arap ülkelerinde insan hakları, demokrasi, diyalog ve çoğulculuğun teşviki alanında çalışmalar yürütüyor. Suriye, Kuveyt, Mısır gibi ülkelerdeki çeşitli Arap gazete ve dergilerinde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunuyor.

Ayrıca Suriye İnsan Hakları Ulusal Örgütü, Arap Düşünce ve İfade Özgürlüğü Komitesi ve Darfur Arap Koalisyonu da dahil olmak üzere çeşitli uluslararası örgüt, hareket ve ittifaklarına katıldı. Ayrıca bu hareketlerden bazılarının kuruculuğunu da üstleniyor.

Bahia Mardini, her zaman Suriye’deki yüksek devlet güvenlik mahkemesinin ve istisnai mahkemelerin kaldırılmasını talep etti. Mardini Kürt partileri hakkında yazılar yazması nedeniyle birçok sıkıntı ve zorluğa maruz kaldı. Ayrıca Suriye hükümeti tarafından birden fazla ülke aracılığıyla tehdit edildi, saldırıya uğradı.

Mardini’nin Suriye’deki insan hakları sorunları, tutuklular ve yerinden edilmiş kişiler hakkında İngilizce makalesi yayınlandı. Ayrıca Suriye siyasi krizinin çözümüyle ilgili birçok siyasi konuyu da ele aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.