CHP’li Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, “ihaleye fesat karıştırma” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla tutuklandı. 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından birçok CHP’li belediyeye soruşturma başlatıldı ve gözaltılar oldu. Hangi CHP’li belediye ne ile suçlanıyor, kimler gözaltına alındı?
Hakkında başlatılan soruşturma sonrası gözaltına alınan CHP’li Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler tutuklandı.
Beykoz Sulh Ceza Hakimliği, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in de aralarında bulunduğu 13 kişi hakkında tutuklama kararı verdi. Tutuklama istemiyle hakimliğe sevk edilen beş kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
31 Mart Yerel Seçimleri’nden bugüne kadar hangi CHP’li belediyelere soruşturma açıldı, kaç kişi gözaltına alındı?
Ekrem İmamoğlu
YSK üyelerine hakaret iddiası: “Ahmak davası”
İmamoğlu, 4 Kasım 2019’da yaptığı açıklamada “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” demişti. YSK üyeleri suç duyurusunda bulundu. İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, 14 Aralık 2022’de İmamoğlu’nu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezasına çarptırdı. Savcılık, kararın usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle istinaf başvurusu yaptı. İmamoğlu’nun avukatları da karara itiraz etti. İstinaf mahkemesi kararını henüz açıklamadı.
Karar onanırsa İmamoğlu’nun belediye başkanlığı düşecek ve siyasi yasağı başlayacak.
Beylikdüzü dönemindeki ihale davasında son durum ne?
İmamoğlu hakkında açılan soruşturmalardan biri de Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine dair. O zamandaki bir ihale nedeniyle açılan dava Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. İçişleri Bakanlığı’nın şikâyetiyle açılan davada İmamoğlu’nun 2015’teki bir ihaleye fesat karıştırdığı öne sürülüyor. Savcılık, kamuyu 250 bin lira zarara uğrattığı iddiasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istiyor. İmamoğlu iki celse arasında verdiği ifadede suçlamaları reddetti. Avukatları, davanın ilgili ihaleye dair Danıştay’ın lehte kararına rağmen açıldığını vurguluyor. Son duruşma 11 Nisan 2025’e ertelendi.
Davanın 31 Mayıs 2024’te görülen duruşmasında Savcı, soruşturma aşamasındaki bilirkişi raporu ve kovuşturma aşamasında alınan bilirkişi raporu arasında uyuşmazlık olduğunu belirterek, yeni bilirkişi raporunun alınmasını istedi. Hakim, 3 kişilik yeni bilirkişi heyetinden raporun alınmasını karar verdi.
Mahkumiyet halinde hem hapis hem siyasi yasak riski bulunuyor.
Usulsüz harcama soruşturması ne aşamada?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin düzenlediği sanatsal etkinliklerde “usulsüz harcama yapılarak kamu zararına yol açıldığı” iddialarını soruşturuyor. İçişleri Bakanlığı müfettişleriyle koordineli yürütülen soruşturma, sosyal medya ve haber sitelerindeki iddialar üzerine başlatıldı. İBB Başkanı İmamoğlu, bu süreci “yargı tacizi” olarak nitelendirdi ve emirle yapıldığını öne sürdü. AKP’li belediye meclis üyesi Meryem Karaköse’nin organizasyonlar için ayrılan bütçenin 5 milyar TL’yi aştığı iddiası soruşturmaya dayanak oluşturdu. Soruşturmanın İBB ile birlikte Beykoz Belediyesi’ni de kapsayacak şekilde genişletildiği öğrenildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Olası bir iddianame durumunda İmamoğlu’nun “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla yargılanması gündeme gelebilir.
Başsavcı Akın Gürlek hakkında sözleri: 7 yıl 4 aya kadar hapis talebi
İmamoğlu’nun 20 Ocak 2025’te katıldığı panelde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik sözleri soruşturmaya konu oldu. Savcılık, “tehdit ve terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermek” suçlamalarıyla soruşturma başlattı.
İmamoğlu hakkında 7 yıl 4 aya kadar hapis ve siyasi yasak talebiyle iddianame düzenlendi. İddianamede, Başsavcı Akın Gürlek “mağdur” sıfatıyla yer aldı.
Bilirkişi S.B. hakkındaki açıklamalar nedeniyle başlatılan soruşturmanın detayları neler?
İmamoğlu’nun 27 Ocak 2025’te bilirkişi S.B. hakkındaki açıklamaları, konuşması bitmeden soruşturmaya dönüştü. TCK’nın 277 ve 288’inci maddeleri kapsamında “yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla yürütülen soruşturma devam ediyor.
Bu soruşturmanın da davaya dönüşmesi halinde, olası mahkumiyet durumunda İmamoğlu’nun hem hapis cezası alması hem de siyasi yasaklı hale gelmesi söz konusu olabilir.
“Sahte diploma” soruşturması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması hakkında 22 Şubat’ta soruşturma başlattı. İmamoğlu, “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla 26 Şubat’ta ifadeye çağrıldı.
Ekrem İmamoğlu hakkında diploma tartışmaları Eylül 2024’te başladı. Veryansın TV Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay, İmamoğlu’nun Kıbrıs’tan İstanbul Üniversitesi’ne geçiş sürecinde şaibeler olabileceğini öne sürdü. Atay, “İmamoğlu Kıbrıs’ta Girne Amerikan Üniversitesi’nde okudu herhalde. Okuduğu bölüm mühendislik. Sonra İstanbul Üniversitesi’ne işletmeye geçti. O dönemde Girne Amerikan Üniversitesi YÖK onaylı değil” iddiasında bulundu.
İddialar üzerine hem İBB hem de Murat Ongun İmamoğlu’nun üniversite diplomasını sosyal medyada paylaştı.
Ankara
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği konserlerdeki ödemelerle ilgili şikâyetler üzerine 13 Kasım 2024’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlattı.
Başsavcılık, “Memurların Yargılanması Hakkında Kanun” çerçevesinde İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu’na başvurarak iddiaların araştırılmasını talep etti. Talep yazısında, iddialarda suç unsuru ve şüpheli tespiti yapılması durumunda konunun savcılığa iletilmesi istendi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Yavaş, “11 Kasım tarihinde konuyla ilgili basına açıklama yaptığım gün İçişleri Bakanlığı tarafından 2 mülkiye müfettişi konuyu incelemek üzere gönderilmiştir. Bu inceleme halen devam etmektedir. Yeni bir durum söz konusu değildir. Hesap verebilirlikte bizim üstümüze kimse yoktur. Sözümüzün arkasındayız suçu olan varsa cezasını çekecektir. Aynı davranışı tüm kamu ve belediyelerden de bekliyoruz” diye yazdı.
Esenyurt
Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, 30 Ekim’de gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
Özer 30 Ekim Çarşamba günü sabah saatlerinde evinden gözaltına alındı. Özer’in evi ve belediye binası polis ekipleri tarafından arandı.
Özer’e TCK 314/2 suçlaması, yani “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlaması yöneltildi.
Burada ifade veren Özer, 7. Sulh Ceza Mahkemesi’ne tutuklama istemiyle sevk edildi.
Mahkeme, Ahmet Özer’i “PKK/KCK silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla tutukladı. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, görevden aldığı Özer’in yerine, İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy’u kayyum olarak atadı.
Özer hakkında 115 gün sonra iddianame hazırlandı. Özer’in 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanması talep edilen iddianame, 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.
83 sayfalık iddianamenin son kısmı şöyle:
“Şüpheli Ahmet Özer’in üzerine atılı ‘PKK/KCK terör örgütü üyesi olmak’ suçunu işlediği tüm dosya kapsamında yer alan ve yukarıda sayılan delillerden anlaşılmakla;
Yargılanmasının mahkemenizce yapılarak eylemine uyan ve yukarıda yazılı sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasına, gözaltı ve tutuklulukta geçirdiği sürelerin kendisine verilecek cezadan mahsubuna karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur”
Ovacık
DEM Partili Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve CHP’li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla yargılandıkları davada 23 Kasım 2024’te altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bu kararın ardından İçişleri Bakanlığı, her iki belediye başkanını görevden alarak yerlerine kayyum atadı.
Kartal
CHP’li Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel hakkında 4 Şubat’ta “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Yüksel ve 19 şüphelinin 10 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, 2019 ila 2021 yıllarında belediyeye ait 44 adet taşınmazın Devlet İhale Kanunu’nun 51. maddesi hükümlerine aykırı olarak kiraya verilerek şüphelilerin görevlerini kötüye kullandıkları iddiası üzerine soruşturma başlatıldı.
İddianamede Kartal Belediyesi’ne ait taşınmazların kiraya verilmesi iş ve işlemlerinin tamamında hukuka aykırı olarak davranıldığı belirtildi ve 44 ihalenin tamamının rekabetten uzak bir ortamda gerçekleştiğine vurgu yapıldı.
İddianameye göre Gökhan Yüksel, birçok ihale onay belgesini “ita amiri” sıfatıyla uygun bularak onayladı ve hukuka aykırı olarak “pazarlık usulü ile” ihaleye çıkılmasına izin verdi.
Yüksel ve diğer 19 şüphelinin 10 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
2 şüpheli için ise “görevi kötüye kullanma” suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.
Kent uzlaşısı operasyonları
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, “kent uzlaşısı” kapsamında dokuz CHP’li belediyeye operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında 10 kişi gözaltına alındı.
Emniyet işlemleri tamamlanan şüpheliler, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçti. Gözaltına alınan 10 kişi daha sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü. Savcılık sorgusunun ardından şüpheliler hakim karşısına çıktı. Mahkeme, tüm şüphelileri “terör örgütü üyesi oldukları” iddiasıyla tutukladı.
Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Yüksel ve Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Livan Gür tutuklandı.
Üsküdar’dan Bülent Kaygun, Sancaktepe’den Elif Gül, Fatih’ten Güzin Alpaslan cezaevine gönderildi.
Tuzla’dan Hasan Özdemir, Adalar’dan Nesimi Aday, Şişli’den Sinan Gökçe de tutuklananlar arasında.
Beyoğlu Belediye Meclis Üyesi Turabi Şen ve belediye ile bağlantılı olduğu iddia edilen İkbal Polat da tutuklandı.