Türk Tabipleri Birliği grev çağrısı yaptı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 14 Mart Tıp Bayramı’nda hekimleri ve sağlık emekçilerini sağlık sistemini protesto etmek ve “Başka Bir Sağlık Sistemi”nin mümkün olduğunu vurgulamak için iş bırakmaya çağırdı.

Türk Tabipleri Birliği 14 Mart'ta grev çağrısı yaptı
Türk Tabipleri Birliği çağrısı: Sağlık emekçileri 14 Mart’ta greve gidecek.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) önderliğinde 26 Şubat’ta İstanbul’dan başlayan “Beyaz Yürüyüş”, dört günün ardından Ankara’da sona erdi. Yürüyüş boyunca sağlık çalışanları, hastalar ve vatandaşlarla bir araya gelen hekimler, sağlık sistemindeki sorunları tartıştı.

TTB Merkez Konseyi açıklamasında, mevcut sağlık sisteminin hastalara nitelikli hizmet sunmadığını belirtti. Açıklamada sağlık sisteminin sürdürülemez hale geldiği söylendi. Hekimler, halkın sağlıklı olma hakkının demokratik ortamda mümkün olacağını savundu.

14 Mart’ta grev çağrısı

TTB, 14 Mart’ta tüm sağlık çalışanlarını greve çağırdı. TTB, “Hastalarımıza ‘Başka Bir Sağlık Sistemi’ni anlatmak için 14 Mart’ta G(ö)REV’deyiz” açıklamasını yaptı, sağlık meslek örgütleri, halkı da bu eyleme destek vermeye davet etti.

Mücadele devam edecek

TTB ve sağlık meslek örgütleri, 14 Mart sonrasında da çalışmalarını sürdüreceklerini duyurdu. Örgütler, sağlık hizmetlerinin halk yararına yeniden düzenlenmesi için mücadele edeceklerini belirtti.

2 bin 692 hekim yurtdışında çalışmak için İyi Hal Belgesi aldı

TTB’nin son istatistikleri, 2024 senesinde 2 bin 692 hekimin yurtdışında çalışmak amacıyla İyi Hal Belgesi edindiğini ortaya koydu. TTB Merkez Konsey Üyesi Nilüfer Ustael, sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekerek, hekimlerin karşılaştığı zorlukları aktardı. Ustael, hekimlerin maruz kaldığı yoğun muayene baskısı, düşük maaşlar, uzun mesai saatleri ve ekonomik zorlukların meslek mensupları üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu belirtti.

TTB verilerine göre yurtdışı çalışma belgesi başvuruları 2020’de 931, 2021’de bin 405, 2022’de 2 bin 685, 2023’te 3 bin 25 ve 2024’te 2 bin 692 olarak kaydedildi.

2024’teki görece düşüşün, hekimlerin göç etme isteğindeki azalmadan değil, Avrupa ülkelerinin vize politikalarından kaynaklandığı belirtildi.

Ustael, tıp fakültesi öğrencilerinin dahi mezuniyet sonrası yurtdışına gitme planları yaptığını, bunun bir göstergesi olarak Almanca kurslarına yoğun ilgi gösterildiğini söyledi.

Mesleki değersizleştirme ve mobbing sorunlarının yanı sıra, mecburi hizmet koşullarının giderek ağırlaşması, özlük haklarının aşınması ve TUS sistemindeki belirsizlikler de hekimleri yurtdışına yönlendiren faktörler arasında gösterildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.