Netanyahu yeni Genelkurmay Başkanı atadı: “Ortadoğu’nun çehresini değiştirdik”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordusunun Hermon Dağı’nın zirvesine ulaştığını ve Ortadoğu’nun çehresini değiştirdiğini iddia etti. Arap Birliği’nin Gazze için kabul ettiği Mısır planını reddeden İsrail, Suriye ve Lübnan’daki askeri faaliyetlerini de sürdürüyor.

Netanyahu: "Ortadoğu'nun çehresini değiştirdik"
Netanyahu: “Ortadoğu’nun çehresini değiştirdik”

Netanyahu: “İsrail yedi cephede savaşıyor”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yeni Genelkurmay Başkanı’nın göreve başlama töreninde bir konuşma yaptı. Konuşmada, Tel Aviv’in savaşa dönme kabiliyetine sahip olduğunu hatırlattı. İsrail güçlerinin Hermon Dağı’nın zirvesine ulaşarak Ortadoğu’nun çehresini değiştirdiğini iddia etti.

Netanyahu, “Amerika’nın yardımıyla İsrail ordusu daha fazla silah alıyor” dedi. Savaş hedeflerinin tam olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Netanyahu, yerli askeri sanayilerin hızının artırılmasının yurt dışından silah temin etme baskısını hafifleteceğine inandığını belirtti.

İsrail lideri, ülkesinin yedi cephede savaştığını söyledi. Netanyahu bu muharebelerin sonuçlarının gelecek nesiller için büyük önem taşıyacağını öne sürdü. Rehinelerle ilgili olarak ise “Birçoğunu geri getirdik ve hepsini geri getirmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Gazze, Suriye ve Lübnan’da İsrail varlığı sürüyor

İsrail, dün Kahire’de düzenlenen olağanüstü Arap zirvesinde kabul edilen Mısır’ın Gazze planını reddettiğini açıkladı. İsrail, planın yıkılmış Filistin bölgesindeki durumun gerçekliğini ele almadığını iddia etti. Hamas’ın bölgede kalamayacağını da yineledi.

İsrail ayrıca son aylarda Gazze’nin kontrolünü Filistin Yönetimi’ne veya Hamas’a devretmeyi reddettiğini defalarca açıklamıştı.

El Arabiya’ya göre, İsrail kendi Dürzi azınlığından, Suriyeli Dürzileri Şam hükümetini reddetmeye teşvik etmesini istiyor.

İsrail ordusu, 1974’ten bu yana İsrail ve Suriye kontrolündeki bölgeleri ayıran işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye (10’dan fazla noktada) nüfuz etti.

İsrail güçleri Suriye topraklarındaki çeşitli alanlarda konuşlanırken, Hermon Dağı’nı kontrol altına aldı.

Herzi Halevi’nin yerini Eyal Zamir aldı

Eyal Zamir, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı olarak Herzi Halevi’nin yerini aldı. Zamir, Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından yönetilen törende korgeneral rütbesine yükseltildi.

Törene üst kademe komutanların yanı sıra, Mossad Direktörü David Barnea ve Shin Bet Direktörü Ronen Bar da katıldı. Törende CENTCOM şefi Michael Kurilla’nın bulunması dikkat çekti.

Netanyahu, törendeki konuşmasını Kurilla’ya teşekkür ederek açtı. Kurilla’ya “General Herzi Halevi ile ilişkiniz, ulusal güvenliğimiz için somut bir değerdi” dedi.

Zamir, “İsrail Savunma Kuvvetlerinin tüm birimlerinde nüfusun tüm kesimlerinin temsil edilmesini sağlamak için çalışacağız. Devletimizi savunma görevi toplumun her kesimi tarafından eşit şekilde paylaşılmalıdır” dedi.

Bu sözlerle Zamir, İsrail’deki ultra-Ortodoks Yahudi toplumu olan Haridim’in askere alınmasını artırmak istediğini ima etti. İsrail’de Haridim geleneksel olarak dini çalışmalarını sürdürebilmek için askerlik hizmetinden muaf tutuluyor. Ancak bu durum toplumun diğer kesimleri tarafından uzun süredir eleştiriliyor.

Göreve yeni başlayan İsrail Genelkurmay Başkanı ayrıca, mevcut güvenlik zorluklarıyla başa çıkabilmek için ordunun personel sayısının ve bütçesinin en kısa sürede artırılması gerektiğini vurguladı. Zamir konuşmasında, Hamas tarafından rehin alınan tüm İsraillileri kurtarma ve Gazze sınırındaki güney bölgeleri ile Lübnan sınırındaki kuzey bölgelerinde evlerinden tahliye edilen vatandaşların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlama sözü verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.