Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan’da ulusal ordu mensuplarını tahliye girişimi sırasında ateş açılması sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. BM helikopterine yapılan saldırıda bir mürettebat üyesi hayatını kaybederken, yaralı bir Güney Sudan generali ve birçok asker de tahliye sırasında öldürüldü.
Birleşmiş Milletler’in Güney Sudan Misyonu (UNMISS) tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Yukarı Nil eyaletinde gerçekleşen tahliye operasyonu sırasında BM helikopterinin vurulduğu belirtildi. Saldırıda bir mürettebat üyesinin hayatını kaybetti. Yaralı bir Güney Sudan generali ve diğer askerlerin de tahliye sırasında öldürüldüğü bildirildi.
Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael Makuei, Reuters’e yaptığı açıklamada toplamda 27 Güney Sudan askerinin öldüğünü söyledi. BM, helikoptere yapılan saldırının “savaş suçu teşkil edebileceğini” vurguladı.
Devlet Başkanı Salva Kiir, saldırıdan sonra ikinci bir helikopterin daha düştüğünü söyledi. Kiir helikopterin içindeki herkesin öldüğünü iddia etti. Fakat UNMISS bu iddiayı yalanladı.
Kırılgan durumdaki barış anlaşması tehlikede
Yukarı Nil bölgesindeki haftalardır süren çatışmalar, Devlet Başkanı Kiir ve Başkan Yardımcısı Riek Machar arasındaki zaten kırılgan olan barış anlaşmasını tehdit ediyor. 2013 yılında bu iki lider arasındaki anlaşmazlık beş yıllık bir iç savaşa yol açtı. Bu sürede 400 bin kişinin öldü. 2,5 milyon kişi yerinden oldu.
Taraflar arasında 2018’de bir barış anlaşması imzalandı. Durum o zamandan beri gergin seyrediyor. Yukarı Nil’deki devam eden çatışmalar, hükümet güçleri ile Beyaz Ordu arasında yaşanıyor. Beyaz Ordu iç savaş sırasında Machar’ın müttefiki olan etnik milis grubu.
UNMISS, Beyaz Ordu ve Güney Sudan ordusu ile anlaşarak çatışma bölgesinden yaralı askerleri tahliye ediyor.
“Ülkemiz yeniden savaşa girmeyecek”
UNMISS Başkanı Nicholas Haysom, misyon personeline yapılan saldırının “tamamen iğrenç olduğunu ve uluslararası hukuk kapsamında savaş suçu teşkil edebileceğini” belirtti.
Haysom, “Meslektaşımızın trajik kaybından derin üzüntü duyuyoruz ve sevdiklerine içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Ayrıca, güvenli geçiş garantileri alınmışken tahliye etmeye çalıştığımız kişilerin öldürülmesinden de üzüntü duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Devlet Başkanı Kiir, saldırıda ölen ordu generalinin, Yukarı Nil’deki Nasir bölgesinde konuşlanan kuvvetlere liderlik eden General Majur Dak olduğunu açıkladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Çatışmaların yanı sıra, Machar’ın müttefikleri arasında petrol bakanı ve üst düzey bir ordu generalinin de bulunduğu bir dizi tutuklamanın, Güney Sudan’ın yeniden savaşa dönebileceği endişelerini artırdığı belirtiliyor.
Saldırının ardından Devlet Başkanı Kiir, ulusu “sakin kalmaya” çağırdı. Kiir, “Ülkemizin yeniden savaşa girmeyeceğini defalarca söyledim. Kimse hukuku kendi eline almasın. Liderliğini yaptığım hükümet bu krizi çözecektir” dedi. Güney Sudan, 2011 yılında Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan dünyanın en genç ülkesi olma özelliğini taşıyor.
BM’nin tahliye operasyonları ve uluslararası tepkiler
UNMISS, Yukarı Nil’deki çatışma bölgesinden tahliye operasyonlarına Beyaz Ordu ve Güney Sudan ordusu ile anlaşarak devam ediyor.
Son saldırı, BM’nin barış koruma misyonlarının karşılaştığı tehlikeleri ve bölgedeki durumun kırılganlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Uluslararası toplum, olayın ardından endişelerini dile getirerek tüm tarafları itidal çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri, saldırının sorumlularının adalete teslim edilmesi gerektiğini vurguladı. Çatışmaların durdurulması ve barış sürecinin korunması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Kaynak: BBC