KDP lideri Mesud Barzani ve SDG Komutanı Mazlum Abdi, Şam’da imzalanan anlaşmanın ayrıntılarını ve Suriye’deki siyasi gelişmeleri telefon görüşmesinde ele aldı.
Rudaw’ın aktardığına göre Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ve SDG Komutanı Mazlum Abdi bir telefon görüşmesi yaptı, Suriye’deki son siyasi gelişmeleri değerlendirdi.
Görüşmede Abdi, Şam ziyaretini ve Suriye hükümetiyle yaptığı temasların ayrıntılarını Barzani’ye aktardı. Barzani Ofisi’nden yapılan açıklamada bilgiler kamuoyuyla paylaşıldı. Görüşmede 10 Mart’ta Şam’da imzalanan anlaşmanın detayları konuşuldu.
Kürt birliği vurgusu öne çıktı
Görüşmede, Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması için atılacak adımların desteklenmesi gerektiği vurgulandı. KDP lideri Barzani, süreçte Kürt tarafının ortak tutum sergilemesinin önemini belirtti.
Anlaşmanın içeriği ve önemi
SDG Komutanı Mazlum Abdi, 10 Mart’ta Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şar ile bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, SDG’nin Suriye devlet kurumlarına entegrasyonunu öngörüyor.
Suriye Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre anlaşma, ülkenin toprak bütünlüğünü güçlü şekilde vurguluyor. Ayrıca çatışmaların sonlandırılması ve sığınmacıların geri dönüşü gibi önemli maddeler içeriyor.
Anlaşma detaylarında neler var?
SDG ve Şam arasında imzalanan anlaşmanın detayları şöyle:
- SDG, Suriye’nin devlet güvenlik kurumlarına dahil edilecek.
- Tüm Suriyelilerin siyasi temsil hakkı garanti altına alınacak. Dini ve etnik köken farkı gözetmeksizin anayasal eşitlik sağlanacak.
- Kürt toplumu, Suriye devletinin resmi bir parçası olarak tanınacak ve vatandaşlık hakları güvence altına alınacak.
- Suriye topraklarının tamamında çatışmalar durdurulacak.
- Rojava’daki (Kuzeydoğu Suriye) tüm sivil ve askeri kurumlar, devlet yönetimi altında birleştirilecek. Sınır kapıları, havaalanları ve petrol sahaları devlet kontrolüne geçecek.
- Suriyeli mültecilerin evlerine dönüşü sağlanacak ve güvenlikleri devlet tarafından garanti altına alınacak.
- Şam yönetimi, savaşın yıkıcı etkileriyle mücadelede ve ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit eden unsurlara karşı harekete geçecek.
- Bölünme çağrıları ve toplumda kaos yaratmaya yönelik girişimler reddedilecek.
- Uygulama komisyonları, anlaşmanın yıl sonuna kadar tamamen hayata geçirilmesi için çalışacak.
Reuters: Türkiye, Suriye’deki anlaşma konusunda ihtiyatlı iyimser
Ankara’dan üst düzey bir yetkili, anlaşmayla ilgili Reuters’a konuştu. Yetkili, “Anlaşma konusunda temkinli iyimseriz. Ulaşılan anlaşmanın ötesinde, şu aşamada nasıl uygulanacağına bakıyoruz” dedi.
Türk yetkili, SDG’nin daha önce de sözler verdiğini hatırlatarak, “Niyet beyanından ziyade uygulamaya bakıyoruz” dedi.
Anlaşmanın içeriği büyük önem taşıyor
SDG ile geçici hükümet arasındaki anlaşma, Suriye’nin kuzeydoğusunda SDG kontrolündeki sivil ve askeri kurumların devlete entegre edilmesini öngörüyor. Anlaşma ayrıca sınır kapıları, havaalanı ve doğu Suriye’deki petrol ve doğalgaz sahalarının Şam yönetimine bağlanmasını içeriyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Türk yetkili, anlaşmanın terörle mücadeledeki kararlılıklarını değiştirmediğini vurguladı, “Bu kişilerin komuta zincirlerini kırmadan Suriye kurumlarına girmeleri kabul edilemez. O zaman komuta zinciri içinde komuta zinciri olur” dedi.
Yetkili, YPG’nin emir-komuta zincirini sürdürerek entegre olmasının değil, gerçek bir entegrasyonun önemli olduğunu belirtti.