Trump ve Putin “Ukrayna’daki belirli varlıkların bölüşülmesi” için doğrudan görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yarın (18 Mart) Ukrayna’daki savaşı sonlandırmak için görüşeceğini söyledi. Trump, iki ülke heyetlerinin Ukrayna’nın “belirli varlıklarının bölüşülmesi” konusunu ele aldığını açıkladı.

Trump ve Putin "Ukrayna'daki belirli varlıkların bölüşülmesi" için görüşecek
Trump ve Putin “Ukrayna’daki belirli varlıkların bölüşülmesi” için görüşecek.

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Washington bölgesine dönüş yolunda Air Force One uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Salı günü Başkan Putin ile konuşacağım. Hafta sonu çok iş yapıldı” dedi. Trump, “Bu savaşı sona erdirmeyi görmek istiyoruz. Belki yapabiliriz, belki yapamayız, ama çok iyi bir şansımız olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. İki taraf arasındaki görüşme, Ukrayna’nın geçen hafta kabul ettiği 30 günlük ateşkes önerisine Putin’in desteğini kazanmayı amaçlıyor. Bu gelişme yaşanırken, hafta sonu boyunca her iki taraf da yoğun hava saldırılarını sürdürdü ve Rusya, Ukrayna güçlerini aylardır tutundukları Batı Rusya’daki Kursk bölgesinden çıkarma yolunda ilerledi.

Barış görüşmesinde Rusya’ya hangi tavizler verilecek?

Trump, tavizler hakkında sorulduğunda “Toprak hakkında konuşacağız. Enerji santralleri hakkında konuşacağız” dedi. Başkan ayrıca, “Her iki tarafın da, Ukrayna ve Rusya’nın çoğunu zaten tartıştığını düşünüyorum. Şu anda belirli varlıkların bölüşülmesi konusunu konuşuyoruz” açıklamasında bulundu. Bu açıklamalar, Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff’un, Rus liderinin Trump’ın ateşkes ve barış şartlarının “felsefesini kabul ettiğini” söylemesinden saatler sonra geldi.

Witkoff, CNN’e geçen hafta Putin ile yapılan görüşmelerin “olumlu” ve “çözüm odaklı” olduğunu söyledi. Ancak, Putin’in taleplerinin Kursk’taki Ukrayna güçlerinin teslim olmasını içerdiğini belirtti. Putin Rusya’nın ele geçirdiği Ukrayna topraklarının Rusya’nın parçası olarak uluslararası tanınmasını istiyor.

Witkoff, anlaşmanın Ukrayna’nın seferberlik yeteneğine sınırlamalar getirilmesini, Batı’nın askeri yardımının durdurulmasını ve yabancı barış güçlerinin yasaklanmasını içerip içermediği sorulduğunda bu konuları doğrulamayı reddetti.

Trump ve Putin "Ukrayna'daki belirli varlıkların bölüşülmesi" için görüşecek
Trump ve Putin “Ukrayna’daki belirli varlıkların bölüşülmesi” için görüşecek.

Rusya’nın güvence talepleri

Pazar günü Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Ukrayna konusunda kalıcı bir barış anlaşmasının Moskova’nın taleplerini karşılaması gerektiğini belirtti. Grushko, “Bu anlaşmanın bir parçasının sağlam güvenlik garantileri olmasını talep edeceğiz” dedi. “Bu garantilerin bir parçası, Ukrayna’nın tarafsız statüsü, NATO ülkelerinin Ukrayna’yı ittifaka kabul etmeyi reddetmesi olmalıdır.”

Ukrayna’ya Avrupa birlikleri gönderme olasılığı konusunda ise, “NATO birliklerinin Ukrayna topraklarına hangi etiket altında konuşlandırılacağı önemli değil: Avrupa Birliği, NATO veya ulusal kapasite olsun… Eğer orada görünürlerse, bu, çatışmaya taraf olan birlikler için tüm sonuçlarla birlikte çatışma bölgesine konuşlandırıldıkları anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Putin, Ukrayna’ya askeri müdahalesinin nedeninin NATO’nun genişlemesinin Rusya’nın güvenliğini tehdit etmesi olduğunu söyledi. Ukrayna’nın NATO hedeflerinden vazgeçmesini, Rusya’nın ele geçirilen tüm Ukrayna topraklarının kontrolünü elinde tutmasını ve Ukrayna ordusunun büyüklüğünün sınırlandırılmasını talep ediyor.

Fransa’dan karşı açıklama

Pazar günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’nın izninin gerekli olmadığını belirterek, Ukrayna’nın egemen bir devlet olduğunu vurguladı. “Ukrayna müttefik güçlerin kendi topraklarında bulunmasını talep ederse, bunu kabul etmek veya reddetmek Rusya’ya düşmez” dedi. Bu açıklamalar, Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin çatışmada daha aktif rol alma istekliliğini gösteriyor. İngiltere ve Fransa, Ukrayna’da herhangi bir ateşkesi izlemek için barış gücü göndermeye hazır olduklarını söylerken, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de ülkesinin taleplere açık olduğunu belirtti. Diplomatik gelişmeler yaşanırken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, silahlı kuvvetlerin genelkurmay başkanını değiştirdiğini açıkladı.

Kursk’ta geri çekilme “kabusa” döndü

Kursk bölgesindeki çatışmalar, Ukrayna’nın Ağustos ayında başlattığı sürpriz taarruzun ardından büyük ölçüde Rusya lehine dönmüş durumda. Başlangıçta yaklaşık bin kilometrekarelik bir alanı ele geçirdi. Ukrayna güçleri, son aylarda bu toprağın yaklaşık üçte ikisini kaybetti.

Ukraynalı askerler, bölgedeki geri çekilmenin “kâbusa” dönüştüğünü BBC’ye anlattı. Özellikle Suca kentinin kaybı, cephenin çöküşünü hızlandırdı. Askerler, Rus drone’larının 24 saat saldırı düzenlediği, ikmal yollarının kesildiği ve çok sayıda askeri aracın tahrip edildiği bir ortamda “örgütlü geri çekilme” emri aldıklarını belirtiyor.

Rusya’nın bölgeye Kuzey Koreli askerler dahil yaklaşık 70 bin askerlik bir güç yığdığı bildirildi. Rusya Kursk’ta modern fiber-optik telli drone’lar kullanıyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy, Ukrayna’nın hala Kursk’ta bulunduğunu söyledi. “Uygun ve gerekli olduğu sürece” orada kalacağını iddia etti.

Rus askeri blogcuları ise Batı tarafından sağlanan ekipmanların tahrip edildiği veya ele geçirildiği görüntüler yayınlıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kursk operasyonunun “görevini tamamladığını” ve Rusya’yı doğudan asker çekmeye zorladığını belirtiyor. Ancak Ukrayna’nın Kursk topraklarını kendi topraklarıyla takas etme umudu büyük ölçüde azalmış durumda. İki taraf arasındaki müzakerelerin başlamasıyla birlikte, bu bölgedeki durumun nasıl ele alınacağı merak konusu.

Ukrayna’da çatışmalar devam ediyor

Barış görüşmeleri sürerken, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar devam ediyor. İki ülke Pazartesi gecesi birbirlerine karşı drone saldırıları düzenledi. Ukrayna drone’ları Rusya’nın Astrahan bölgesindeki enerji tesislerini ve diğer hedefleri vurarak bir kişiyi yaraladı ve yangına neden oldu. Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca 72 Ukrayna drone’unu imha ettiğini, bunların 36’sının Kursk bölgesi üzerinde olduğunu açıkladı. Ukrayna’da ise, başkent Kiev’de hava savunma birimleri Rusya tarafından başlatılan bir saldırıyı püskürtmeye çalıştı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Pazartesi gecesi yaptığı bir paylaşımda şehrin saldırıya uğradığını belirtti. Diplomatik çabalara rağmen, çatışmaların devam etmesi, kalıcı bir ateşkes sağlamanın zorluğunu ortaya koyuyor.

Kaynak: BBC, Reuters, The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.