Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Ukrayna değerli madenler konusunda anlaştı. Anlaşma somut bir güvenlik garantisi içermiyor.
ABD ve Ukrayna, değerli madenler konusunda anlaştı. Anlaşma, ABD’nin Ukrayna’daki nadir toprak elementleri ve kritik mineraller üzerinde söz sahibi olmasını öngörüyor.
Anlaşmayı iki ülke Dışişleri Bakanlarının imzalaması bekleniyor. Ukrayna haber sitesi Ukrainska Pravda, “Belgenin Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sybiga ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio tarafından imzalanması bekleniyor” diye yazdı.
Haberde, ABD’nin “Ukrayna’ya mali bir taahhütte bulunmayı planladığı” söylenirken, bunun ayrıca belirleneceği ifade edildi.
Ukrayna’ya net bir güvenlik garantisi verilmeyecek
Anlaşmaya göre ABD ve Ukrayna, Yeniden Yapılanma Yatırım Fonu kuracak.
Financial Times’ın Ukraynalı yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD 500 milyar dolarlık talebini geri çekerken, Ukrayna’ya net bir güvenlik garantisi sunmayacak.
BBC’ye konuşan üst düzey bir Ukraynalı yetkili, ABD ile Ukrayna’nın kritik mineraller ve diğer kaynaklarla ilgili bir anlaşmanın şartları üzerinde anlaştığını söyledi. Yetkili, “Biz bunu bir dizi iyi değişiklikle kabul ettik ve olumlu bir sonuç olarak görüyoruz” dedi.
Bu anlaşmanın ne zaman resmen imzalanacağı henüz belirsizliğini koruyor. Anlaşmaya tam olarak nelerin dahil edilebileceği de belirsiz.
Zelenskiy, “Devletimizi satamam” demişti
Anlaşma Ukrayna içinde tartışmalara yol açtı. Zelenskiy, Trump’ın ABD’nin sağladığı 500 milyar dolarlık askeri ve ekonomik yardıma karşılık, Ukrayna’nın nadir toprak elementlerinin yarısını ABD’ye devretme talebini daha önce reddettiğini açıkladı.
Ukrayna lideri, “Bu ciddi bir diyalog değil, devletimizi satamam” diyerek bu teklife karşı çıktığını ifade etti. Ancak ABD ile müzakerelerde bazı değişiklikler yapıldığı ve Kiev’in, madenler üzerinde “tam egemenlik” şartıyla anlaşmaya sıcak baktığı belirtiliyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Nadir toprak elementleri nedir?
Nadir toprak elementleri”, modern teknoloji ve sanayide yaygın olarak kullanılan ve benzer kimyasal özelliklere sahip 17 elemente verilen ad.
Ukrayna, dünya genelinde nadir toprak elementleri ve kritik mineraller açısından zengin bir ülke. Avrupa Birliği’nin (ABD) “kritik hammadde” olarak belirlediği 30 unsurdan 21’ini Ukrayna barındırıyor. Özellikle grafit, lityum, titanyum ve nadir toprak elementleri açısından önemli bir rezerv kaynağı olarak görülüyor.
ABD, küresel ölçekte nadir element üretiminde Çin’e bağımlılığını azaltmak için bu anlaşmayı kritik önemde görüyor. Çin, küresel nadir toprak üretiminin yüzde60-70’ini ve işleme kapasitesinin yüzde 90’ını kontrol ediyor. Bu durum, ABD’nin ulusal güvenlik ve teknoloji alanlarında bağımsız hareket etmesini zorlaştırıyor.
Nadir toprak elementleri, başta elektrikli araç bataryaları, yenilenebilir enerji sistemleri, askeri teçhizat, elektronik cihazlar ve tıbbi ekipmanlar olmak üzere modern endüstrinin bel kemiğini oluşturuyor. ABD yönetimi, Ukrayna’daki bu kaynaklara erişerek Çin’in küresel pazardaki hakimiyetini kırmayı hedefliyor.
ABD’nin planı ne?
ABD yönetimi, Ukrayna ile kaynakların ortak keşfi ve geliştirilmesini savunuyor. Kiev hükümetine göre ülkedeki toplam lityum rezervleri 450 bin ton civarında. Bunun yanı sıra, 19 milyon ton grafit ve Avrupa’daki en büyük titanyum rezervlerine sahip olduğu tahmin ediliyor.
Londra merkezli Benchmark Mineral Intelligence firmasının Batarya Hammaddeleri Bölüm Başkanı Adam Webb, “Bu kaynaklar ancak büyük ölçekli yatırımlarla ekonomik olarak kullanılabilir hale gelir” diyerek, Amerikan sermayesinin Ukrayna ekonomisi için kritik önemde olabileceğini vurguladı.
Ukrayna merkezli Jeolojik Yatırım Grubu CEO’su Iryna Suprun ise “Amerikalı yatırımcıları çekebilirsek, teknoloji ve sermaye desteğiyle madenlerimizi işleyebiliriz. Bu, Ukrayna için büyük bir ekonomik fırsat olabilir” dedi.
Rusya’nın tepkisi ne oldu?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da düzenlediği kabine toplantısında Rusya’nın rezerv açısından Ukrayna’dan çok daha büyük kaynaklara sahip olduğunu belirtti.
Putin, “Amerikalılar da dahil olmak üzere herhangi bir yabancı ortakla memnuniyetle çalışırız” diyerek, Rusya’nın da uluslararası pazarda bu elementlerin ticaretini artırmaya açık olduğunu vurguladı. Ayrıca Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarının “yeni Rus toprakları” olarak kabul edildiğini ve burada yabancı yatırımcıları ağırlamaya hazır olduklarını söyledi.