Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski hukuk danışmanı Prof. Dr. İzzet Özgenç, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki soruşturmanın hukuk zemininde yürütülmediğini ve siyasi amaç taşıdığını belirtti.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski hukuk danışmanı Prof. Dr. İzzet Özgenç, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla ilgili Erdoğan’a bilgi notu gönderdi.
Özgenç notunda, İmamoğlu ve diğer ilgililer hakkındaki adli soruşturmanın hukuk zemininde yürütülmediğini vurguladı, soruşturmanın usulüne uygun yapılmadığını belirtti.
Özgenç, soruşturma öncesinde belediyelerdeki iş ve işlemlerle ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin inceleme yapması gerektiğini belirtti, bu incelemelere dayalı raporlarla adli soruşturma başlatılmasının doğru olacağını açıkladı. Ayrıca Özgenç, müfettiş raporları esas alındıktan sonra savcıların suç örgütü değerlendirmesi yapabileceğini kaydetti.
Soruşturmanın usulünü eleştirdi
Özgenç edindiği bilgilere göre, soruşturmada gerekli müfettiş incelemeleri ve raporlarının bulunmadığını söyledi. Özgenç ayrıca İçişleri Bakanlığı veya İstanbul Valiliği’nden alınmış soruşturma izinlerinin de olmadığını iddia etti.
Medya kullanımı eleştirildi
Özgenç, soruşturma konusu iş ve işlemler hakkında normal gazetecilik faaliyetiyle ulaşılamayacak bilgilerin televizyonlarda yayınlandığını söyledi, bu yolla soruşturulan kişilerin suçlu olduğu yönünde toplumda kanaat oluşturulmaya çalışıldığını iddia etti.
Ayrıca Özgenç, birbirinden bağımsız konuların toplu ele alınmasının soruşturmanın hukukiliğini şüpheli hale getirdiğini kaydetti. Bu durumun soruşturmanın hukuki zeminden uzaklaşmasına neden olduğunu vurguladı.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Diploma konusu da tartışıldı
Özgenç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yatay geçiş ve diploma sahteciliği konusundaki soruşturmasının da siyasi amaç taşıdığını söyledi ve yatay geçiş konusunun ancak Yükseköğretim Kanunu’nun 58. maddesine göre soruşturulabileceğini belirtti.
Son olarak Özgenç, başsavcılığın yetkisi ve görevi olmayan bir konuda soruşturma açtığını iddia etti ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün diploma iptaline ilişkin kararının hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında başlatılan soruşturma ile ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanı'na gönderdiğim bilgi notudur: pic.twitter.com/UmpzZWOKpv
— İzzet Özgenç (@izzetoezgenc) March 19, 2025