Yavaş İstanbul’a geldi: “Yargının bağımsız davrandığını söylemek mümkün değil”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Tayvan ziyaretini yarıda keserek Türkiye’ye döndü. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltı sürecini değerlendiren Yavaş, “Yargının bağımsız davrandığını söylemek mümkün değil” dedi ve hakkındaki soruşturma iddialarını yalanladı.

Yavaş: "Yargının bağımsız davrandığını söylemek mümkün değil"
Yavaş: “Yargının bağımsız davrandığını söylemek mümkün değil”

“Yargının siyasallaşması ülke imajına zarar veriyor”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Tayvan’da katıldığı uluslararası fuarı yarıda bırakarak Türkiye’ye geri döndü. Türk Hava Yolları uçağıyla sabah saatlerinde İstanbul Havalimanı’na inen Yavaş, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına dair değerlendirmelerde bulunan Yavaş, sürecin olağan şekilde işlemediğine dikkat çekti. Bazı yorum yapan kişilerin olaylar gerçekleşmeden önce televizyonlarda gelişmeleri tahmin ettiğini belirtti. Avukatların bile ulaşamadığı bilgilere yorumcuların erişebildiğini ifade etti. Yavaş, bu durumda yargının bağımsızlığından söz edilemeyeceğini vurguladı.

“Hukuk güvenliği olmayan ülkelere yatırım yapılmaz”

Yavaş, uçakta dünya basınını takip ettiğini ve olayın küresel çapta tartışıldığını söyledi. Uluslararası medyanın Türkiye’deki yargıya olan güvenin azaldığını yazdığını aktardı. Bu tür gelişmelerin ülkeye ekonomik zarar verdiğini belirtti. Yargı güvenliği olmayan ülkelerde ticari ilişkilerin de zarar göreceğini ifade etti. Parlamenter sisteme geçişin önemli olduğunu vurgulayan Yavaş, tarafsız ve bağımsız yargının kurulması gerektiğini söyledi. Devletin ve vatandaşların en büyük güvencesinin adil bir hukuk sistemi olduğunu hatırlattı. Ancak günümüzde böyle bir sistemden söz etmenin mümkün olmadığını kaydetti.

“Hakkımdaki 101 şikayet soruşturuldu ve kapatıldı”

Yavaş, kendisi hakkında soruşturma başlatılacağı iddialarına açıklık getirdi. Altı yıllık belediye başkanlığı süresince 109 şikayet aldığını belirtti. Bu şikayetlerden 101 tanesinin mülkiye müfettişleri tarafından incelenip kapatıldığını söyledi. Kalan şikayetlerin de sonuçlanacağından ve lehine sonuç alınacağından emin olduğunu ifade etti. Yavaş, 1999 yılından bu yana tüm banka hesaplarının incelenebileceğini söyledi. Hesaplarının kamuoyuna açık olduğunu ve korkacak bir durumunun bulunmadığını vurguladı. Bu iddiaların kendisine karşı bir şeyler bulmak amacıyla ortaya atıldığını düşündüğünü belirtti. Hukuka herkesin ihtiyacı olduğunu hatırlatan Yavaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Arnavutluk kararının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.