İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki “yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklandı, “terör” soruşturmasında ise serbest bırakıldı. İmamoğlu’nun tutuklanması, dünya basınında da geniş yer buldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında İmamoğlu’nun “suç örgütü kurmak ve yönetmek, rüşvet almak, irtikap, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve ihaleye fesat karıştırmak suçlarından tutuklandığı” belirtildi.
Uluslararası medya kuruluşları, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ülkedeki demokrasiye dair endişeleri derinleştirdiğini ve protestoların hükümete karşı geniş çaplı bir toplumsal direnişe dönüştüğünü yazdı.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon haberlerimizin tamamını okuyun.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon videolarımızın tamamını izleyin.
“Barışçıl protestolar bir gelecek mücadelesine dönüştü”
İngiltere merkezli BBC, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan protestoları “barışçıl” olarak nitelendirdi. “İstanbul Belediye Başkanı resmi olarak tutuklandı ve suçlandı” başlığını kullanan BBC, göstericilerin yüzlerini göstermek istememesiyle ilgili “manidar” vurgusuna dikkat çekti. Gösterilere katılanların “inanabilecekleri bir gelecek için mücadele ettiklerini” söyledikleri aktarıldı.
“Protestolar demokrasi mücadelesine dönüşüyor”
İngiltere’nin bir diğer önemli gazetesi The Guardian, protestoların AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtı bir halk hareketine evrildiğini belirtti. Haberde, İmamoğlu’na yönelik yolsuzluk suçlamalarının siyasi olduğu görüşüne yer verilirken, bir protestocunun “Bu hükümetten bıktık usandık” sözleri öne çıkarıldı.
Reuters, bu kararın “on yılın en büyük protestolarını” tetikleyebileceği uyarısında bulundu.
Demokrasi ve hukukun üstünlüğü tehdit altında
Associated Press (AP) CNN ve New York Times (NYT) ise tutuklamanın Türkiye’de demokrasinin geleceğine dair ciddi kaygılar doğurduğunu yazdı. AP, “hukukun üstünlüğüne ilişkin endişeler derinleşiyor” ifadesine yer verirken; CNN, toplanma yasağına rağmen Türkiye genelinde barışçıl gösterilerin sürdüğünü aktardı. NYT, İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasının beklendiğini hatırlatarak, tutuklamanın siyasi bir hamle olduğuna dikkat çekti.
Alman ve Fransız basınında da gündem İmamoğlu
Le Monde, tutuklamayı “protesto dalgasını tetikleyen bir karar” olarak nitelendirirken, İmamoğlu’nun mahkemeye 90 kişiyle birlikte çıkarıldığını ve destekçilerin onu yalnız bırakmadığını belirtti. Deutsche Welle ise tutuklamayı “Erdoğan’ın iktidarına karşı güçlü bir rakibi saf dışı bırakma girişimi” olarak yorumladı. DW ayrıca, Erdoğan’ın 2028 seçimlerinde ancak anayasa değişikliğiyle yeniden aday olabileceğine vurgu yaptı.