İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolarını takip etmek üzere Türkiye’ye gelen İsveçli gazeteci Joakim Medin 27 Mart’ta İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı, ertesi gün “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamalarıyla tutuklandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından 29 Mart’ta yapılan açıklamada, Medin’in tutuklanmasının “gazetecilik faaliyetleriyle herhangi bir ilgisi olmadığı” belirtildi.
Dış haberler muhabiri Joakim Medin, “Türkiye karşıtı haberleri ve terör örgütü PKK’ya olan yakınlığıyla tanınan Dagens ETC muhabiri” olarak tanımlandı.
Türkiye karşıtı haberleri ve terör örgütü PKK’ya olan yakınlığı ile tanınan Dagens ETC muhabiri İsveçli Kaj Joakim Medin isimli şahıs, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” ve “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçlarından tutuklanmıştır.
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) March 29, 2025
Bu tutuklama kararının gazetecilik faaliyetleriyle… pic.twitter.com/NowFzyUozc
Medin’in 11 Ocak 2023’te Stockholm’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maketinin yakıldığı bir protesto eylemine katıldığı ve bu eylemle bağlantılı olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 13 Ocak’ta soruşturma başlatıldığı bilgisi paylaşıldı. Medin’in “PKK/KCK terör örgütü ile basın arasındaki irtibatı sağladığına” dair bir suç kaydı bulunduğu ifade edildi.
“Suçlamalar saçma”
İsveç gazetesi Dagens ETC’nin Genel Yayın Yönetmeni Andreas Gustavsson, AFP’ye yaptığı açıklamada, muhabirlerine yöneltilen suçlamaları “saçma” olarak nitelendirdi.
“O sadece bir gazeteci. Başka hiçbir şey değil. Ve gazetecilik yapmak suç sayılmamalı” diyen Gustavsson, Medin’in serbest bırakılması için büyük çaba sarf edildiğini belirtti.
Gazetenin yazı işleri müdürü, cumartesi günü X hesabından yaptığı paylaşımda Medin’in Maltepe Cezaevi’nde “tecrit altında tutulduğunu” ve ailesinin avukatla görüşebildiğini duyurdu.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon haberlerimizin tamamını okuyun.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon videolarımızın tamamını izleyin.
Dışişleri devrede
İsveç Dışişleri Bakanı Maria M. Stenergard, X hesabından yaptığı açıklamada İstanbul Başkonsolosluğu’nun Türk makamlarıyla temas halinde olduğunu söyledi ve “Gazetecilerin özgürlüğünün elinden alınmasını her zaman ciddiye alırız” mesajını paylaştı.
Sweden Herald haber sitesine göre İsveç Dışişleri Bakanlığı, Medin’le doğrudan iletişim kurmayı başardı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Haber sitesi, Medin’in 10 yıl önce Suriye’de Kürt grupların kontrolünde bulunan bölgelere gittikten sonra Suriye hükümeti tarafından bir hafta boyunca tek kişilik hücrede hapsedildiğini yazdı.
Yabancı gazetecilere baskı artıyor
Gustavsson’un yardımcısı Karin Olsson, Expressen gazetesinde yayımlanan yazısında “Türkiye’de yerli gazeteciler uzun zamandır tehdit altında yaşıyordu. Fakat artık yabancı gazetecilerin de ülkede çalışması git gide zorlaşıyor” ifadelerini kullandı.
Medin, İmamoğlu protestolarını izlemek üzere Türkiye’ye gelen ve gözaltına alınan ikinci yabancı gazeteci oldu.
26 Mart’ta BBC muhabiri Mark Lowen 17 saat gözaltında tutulmuş, ardından “kamu düzenine tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle sınır dışı edilmişti. İletişim Başkanlığı, Lowen’ın akreditasyonu olmadan haber takibi yaptığını açıklamıştı.
13 yerel ve ulusal gazeteci gözaltına alındı
İmamoğlu’nun görevden uzaklaştırılmasının ardından başlayan protestolarda bin 800’den fazla kişi gözaltına alındı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) verilerine göre en az 13 yerel ve ulusal gazeteci de bu süreçte gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında AFP Muhabiri Yasin Akgül, Now Haber Muhabiri Ali Onur Tosun, fotomuhabir Bülent Kılıç, İBB fotomuhabiri Kurtuluş Arı, Bakırköy Belediyesi fotomuhabiri Gökhan Kam ile gazeteciler Zeynep Kuray, Hayri Tunç ve Yağız Barut yer alıyordu. Gözaltına alınan ve tutuklanan gazeteciler daha sonra serbest bırakıldı.
Son olarak 28 Mart’ta Evrensel gazetesi muhabiri Nisa Sude Demirel ve Etkin Haber Ajansı’ndan Elif Bayburt gözaltına alındı. Nisa Sude Demirel daha sonra serbest bırakıldı.
DİSK Basın İş de 23 Mart’ta Saraçhane’de düzenlenen mitingde haber takibi yapan BirGün muhabiri Ebru Çelik ve BirGün çalışanı Deniz Güngör’ün polis tarafından tekmelendiğini ve copla şiddete maruz bırakıldığını duyurmuştu.