Reuters: Erdoğan’ın sessizliği ve İmamoğlu’na yönelik baskılar, Kürtler arasında barışa dair umutları zayıflatıyor

Abdullah Öcalan

Reuters haber ajansı, Türkiye’de yaşanan son gelişmelere ilişkin bir analiz yayımladı. Analizde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısına rağmen hükümetten reform sinyali gelmemesi ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik baskılar Kürtler arasında güvensizliği artırdığına vurgu yapıldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer muhalif isimlere yönelik baskılarla birlikte hükümetin PKK’nin silah bırakma çağrısına sessiz kalması, Türkiye’nin güneydoğusunda barış sürecine olan inancı zedeliyor.

Reuters’a konuşan Kürt siyasetçiler, 40 yıldır süren çatışma ortamının ardından yeni bir yol haritası açıklanmadığı için sürecin yeniden başarısızlıkla sonuçlanabileceğinden endişeli. Kürtler, İmamoğlu’nun gözaltına alınarak tutuklanmasının barış umudunu zayıflattığını söylüyor.

  • Ekrem İmamoğlu’na düzenlenen operasyonla ilgili tüm haberlerimizi buradan okuyabilirsiniz.
  • Ekrem İmamoğlu’na düzenlenen operasyonla ilgili tüm videolarımızı buradan izleyebilirsiniz.

PKK’nin ateşkes kararı neden yeterli bulunmuyor?

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın geçtiğimiz ay yaptığı silah bırakma çağrısı üzerine örgüt ateşkes ilan etti. Örgüt, bu sürecin Öcalan tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı ve barışın siyasi koşullar oluşmadan sağlanamayacağını belirtti. DEM Parti de demokratikleşme adımlarının atılması gerektiğini söylerken, hükümetin reformlara dair hiçbir somut adım atmaması dikkat çekti.

DEM Parti ve Öcalan
Reuters’a konuşan Kürtler endişeli: Çözüm süreci nasıl ilerleyecek?

DEM Parti sürecin neresinde duruyor?

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, süreci “bir mayın tarlası”na benzetti ve başarısızlık ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

“Bir mayın tarlasına giriyoruz. Her şey rayından çıkabilir ve başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu mümkündür” diyen Çandar, 1990’ların başında başlayan barış çabalarının ilk girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlattı.

DEM Parti Öcalan’la üç ayrı görüşme gerçekleştirdi; Erdoğan ise yalnızca, “Silahsızlanmanın ardından demokratik siyaset alanı doğal olarak genişleyecektir” demekle yetindi.

Kürt toplumu barışa inanıyor mu?

Reuters’ın görüştüğü birkaç Kürt siyasetçi, sürece dair umutlu olmadıklarını dile getirdi. Şırnak’ta yapılan Nevroz kutlamalarına katılan DEM Milletvekili Mehmet Zeki Irmez, “Devlet adım atmalı ancak bunu yerelde hissedemiyoruz” dedi.

63 yaşındaki bir emekli ise, “Devlet bizi defalarca kandırdı. PKK birçok kez ateşkes ilan etti ama karşılığı olmadı. Öcalan konuşmadan bu iş olmaz” ifadelerini kullandı.

Türkiye barış için hangi mesajları veriyor?

Erdoğan bu yıl Nevroz’un resmi tatil ilan edilmesi gerektiğini söyleyerek DEM Partili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit’in bir gün önce sunduğu yasa teklifini yineledi. Sayyiğit, bunun tesadüf olduğunu ancak barış açısından önemli bir sembol olabileceğini ifade etti. Hükümet daha önce Nevruz’u yasaklamış, bu da Kürtlerle güvenlik güçleri arasında sert çatışmalara yol açmıştı.

Yeni anayasa planı barış süreciyle bağlantılı mı?

Reuters analizine göre Erdoğan, 2028 seçimlerine yeniden aday olabilmek için anayasa değişikliği hedefliyor ve bu süreçte Kürtlerin desteğini arayabilir.

Anayasa sürecinde atılacak adımların toplumun diğer kesimlerinde tepkiye neden olabileceği belirtiliyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise PKK’nin mayıs ayında Malazgirt’te kongre yaparak dağılması gerektiğini savundu. DEM Partili Çandar, Bahçeli’nin geçmişte Öcalan’ı “terörist başı” olarak tanımlamasına karşın, son zamanlarda PKK’nın “kurucu lideri” olarak ifade ettiğine dikkat çekerek, “Bütün bu olumsuz imajlara, tutuklamalara, yasaklara ve kayyum atamalarına rağmen bu iş bir yere doğru gidiyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.