Mazlum Abdi: “Halep’teki güç paylaşımı anlaşması ülke için model olabilir”

Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Mazlum Abdi, Suriye Devlet Başkanı Ahmet eş-Şara ile imzaladığı anlaşma sonrası ilk röportajında Şam yönetimiyle ilişkileri, ABD askerlerinin bölgedeki geleceğini ve Türkiye ile gelişen süreci değerlendirdi.

Mazlum Abdi: "Halep modeli tüm Suriye için örnek olabilir"
Mazlum Abdi: “Halep modeli tüm Suriye için örnek olabilir”

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, 10 Mart’ta Şam’da Suriye Devlet Başkanı Ahmet eş-Şara ile imzaladığı anlaşmadan sonra ilk röportajını verdi. Abdi, Kuzeydoğu Suriye’deki bir askeri üste 8 Nisan’da Al-Monitor’den Amberin Zaman’a konuştu. Mazlum Abdi, Halep’teki Şeyh Maksud bölgesinde YPG güçlerinin geri çekilmesini öngören anlaşmayı “çok önemli bir adım” olarak niteledi.

Abdi, “Bu model anayasal olarak güvence altına alınmadığı sürece bir modelden söz etmek erken olur. Yeni anayasada yer alması için ısrar edeceğiz” dedi. Ayrıca Abdi, yerel yönetim istediklerini ve bunun Şam ile tartışma konusu olduğunu belirtti.

“Türkiye ile yumuşama bölgede istikrar yaratıyor”

Mazlum Abdi, Türkiye ile yaşanan süreci değerlendirirken “Burada bir istikrar havası yaratıyor” diye konuştu.

Abdi, Türk hükümetinin resmi açıklamalarında bölgeye yönelik daha yumuşak bir dil kullandığını söyledi, “‘Terörist’ gibi terimler artık kullanılmıyor” dedi.

Abdi, ABD askerlerinin bölgede kalıp kalmayacağı konusundaki düşüncelerini açıklarken “Trump yönetimi bu konuda henüz bir politika açıklamadı. Bizim dileğimiz, sayıları azalsa bile ABD güçlerinin kalması” dedi.

Daha sonra Abdi, “ABD’nin Ortadoğu’daki politikasını İsrail çıkarlarını korumak üzerine tasarladığını gözlemlediklerini” sözlerine ekledi.

Abdi, Suriye’deki güvenlik boşluğu nedeniyle IŞİD’ın yeniden güçlenme koşullarının arttığını söyledi, “İstihbarat yetkililerimize göre büyük şehirlere sızıyorlar. Şam, Humus ve Hama’da artık fark edilmeden hareket edebiliyorlar” dedi.

Abdi, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ile buluşması hakkında da konuştu, “Bölgedeki son gelişmeler, özellikle Suriye’deki gelişmeler ve İmralı’daki devam eden diyalog buluşmayı olumlu etkiledi” diye anlattı.

Mazlum Abdi, Şam ile öncelikli olarak anayasa komitesinin kurulmasını istediğini vurguladı, “Geçici anayasa, anlaşmamızdan sadece günler sonra açıklandı. Anayasanın hükümleri anlaşmanın ruhunu ihlal ediyor” dedi.

Abdi, kırmızı çizgilerini “yönetim gücünün sadece Şam’da toplanmamasını istiyoruz” ve “SDG’nin yeni Suriye ulusal ordusu içinde kendi kimliğini korumasını istiyoruz” şeklinde açıkladı.

Son olarak Abdi, Suriye’de iki ayrı ordu olmaması konusunda hemfikir olduklarını da sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.