Türkiye’de liseliler, öğretmenlerinin kadro dışı bırakılmasına tepki göstermek için okul bahçelerinde eylem yapıyor. İstanbul Valiliği de konuya ilişkin açıklama yayımlayarak, 1471 öğretmenin kadro dışı kaldığını bildirdi.
Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarının açıklanmasıyla kamuoyunda “proje okulları” olarak bilinen 30’dan fazla okulda görev yapan 20 binden fazla öğretmenin “norm kadro” gerekçesiyle görev yerleri değiştirildi.
Bunun üzerine sendikalar tercih etmediği okullara öğretmenlerin atanmasına ve 20 binden fazla öğretmenin kadro dışı kalmasına tepki gösterdi. Bu atamaların keyfi yapıldığını söyleyen sendikalar, süreci “siyasi” olarak değerlendirdi.
Liseliler öğretmenlerinin yanında
Yaşananlar üzerine öğrenciler, öğretmenlerine destek olmak için eylem yaptı.
Liseliler, okullarında öğretmenlerin adını sayıyor, “öğretmenime dokunma” diyor, Gençliğe Hitabe’yi okuyor.
Şu ana kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin, Trabzon, Elazığ, Amasya gibi illerde öğrencilerin eylemde olduğu biliniyor.
Türkiye'de liseli öğrenciler, öğretmenlerinin görevden alınmasına tepki göstermek için okul bahçelerinde eylemde pic.twitter.com/KbKj6PTwhj
— Medyascope (@medyascope) April 14, 2025
Ayrıca lise öğrencileri Beşiktaş’ta bir araya gelerek kararı protesto etti.
Lise öğrencileri Beşiktaş Meydanı'nda bir araya geldi
— Medyascope (@medyascope) April 14, 2025
"AKP elini liselerden çek"
"Öğretmenlerimize yapılan saldırı için bugün burada toplandık. Kendi haklarımız için buraya geldik"@MuratTursan & @alidenizcakir pic.twitter.com/fjYkyMtEL5
Öğrenciler Kabataş’a yürümek istediler. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür, polisle öğrencilerin Kabataş’a yürümesi ile ilgili konuştu. Polis, “Öğrencilerin adına onlar gelip konuşsun. Sürekli siz konuşuyorsunuz” dedi. Özgür Çelik ise “Ülke öyle bir hale geldi ki muhalefet, gençleri ve çocukları iktidardan korumak zorunda kalıyor” yanıtını verdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür, polisle öğrencilerin Kabataş'a yürümesi ile ilgili konuşuyor
— Medyascope (@medyascope) April 14, 2025
Polis: "Öğrencilerin adına onlar gelip konuşsun. Sürekli siz konuşuyorsunuz"
Özgür Çelik: "Ülke öyle bir hale geldi ki muhalefet, gençleri ve çocukları iktidardan korumak zorunda… pic.twitter.com/Ij1qbiAr9f
Öğrenciler daha sonra dağılma kararı aldı ve alkışlanarak alanı terk etti.
Bir lise öğrencisi, “AKP iktidarı öğretmenlerimizi bizden koparmaya çalışıyor. Polis yürümemize izin vermedi, bir avuç liseliden dahi korkuyorlar çünkü korkmaları gerektiğini biliyorlar. Bu son eylemimiz olmayacak. Daha kalabalık geleceğiz. O barikatı yıkacağız” diye konuştu.
"Polis yürümemize izin vermedi, bir avuç liseliden dahi korkuyorlar çünkü korkmaları gerektiğini biliyorlar"
— Medyascope (@medyascope) April 14, 2025
"Bizi susturmaya çalışıyorlar ama susmayacağız. Hocalarımız yalnız değiller"@MuratTursan & @alidenizcakir pic.twitter.com/R9VO206Wr3
Valilikten açıklama
İstanbul Valiliği de konuya ilişkin açıklama yayımladı. “Öğretmenler açığa alındı, kadrolu öğretmenler okullarından kovuldu, mağdur edildiler, siyasi sebeplerle yerlerine başka öğretmenler atandı” gibi ifadelerin asılsız olduğunun belirtildiği açıklamada, “İstanbul’da tek bir öğretmen açığa alınmamıştır. Yaşanan süreç, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Okullarda görev süreleri dolan öğretmenlerimizin bir kısmının yeniden tayin edilme ve atama sürecidir” denildi.
“1471 öğretmen herhangi bir yere yerleştirilmedi”
1471 öğretmenin herhangi bir yere yerleştirilemediğinin belirtildiği açıklamada, “Bu öğretmenlerimize Nisan 2025 norm fazlası yer değiştirme takvimine göre tercihleri de dikkate alınarak yer değişikliği hakkı tanınmıştır. İlimizde ikinci 4 yıl için görevlendirilmeyen 1471 öğretmenin görevlendirilmeme sebepleri ise; bazı eğitim kurumlarındaki öğretmen normlarının daralması, öğretmenlerin tercihlerine bağlı olarak atamalarının gerçekleşmemesi nedenlerine dayanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
“Öğretmenlerimi tekrar başvurabilecekler”
İstanbul Valiliği’nin açıklamasında şunlar söylendi:
“Bu idari tasarruf nedeniyle öğretmenlerin özlük hakları ve kariyer basamakları ile ilgili herhangi bir mağduriyetleri söz konusu değildir. Yukarıdaki nedenlerle yer değişikliğine tabi öğretmen kadrosu, İstanbul’daki mevcut toplam öğretmen kadrosunun yaklaşık %1’i, Özel Proje ve Program Uygulayan Okullarımızdaki öğretmen kadrosunun ise %10’u kadardır. Bahse konu öğretmenlerimiz, önümüzdeki yıl tercih döneminde tekrar başvuru hakkını kullanabilecektir. Bu okullarda bahse konu öğretmenlerin görev süreleri ortalama 15 yılın üzerindeyken, 2020 yılında yürürlüğe giren mevcut yönetmelikle 4+4 olmak üzere toplamda 8 yıl ile sınırlandırılmıştır.
Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler;
– Ulusal ve uluslararası proje uygulayan, bilimsel, kültürel ve teknolojik proje, etkinlik ve yarışmalara danışman öğretmen olarak öğrenci hazırlama,
– Destekleme yetiştirme kurslarında öğrencileri yetiştirme,
– Pansiyonlu okullar için belletici öğretmen olarak görev alma
vb. hususlarda da görev yapmaktadır. Yukarıda sayılan hususlar, bu okulların kuruluş amaçları arasındadır. Öğretmenlerin tercihleri doğrultusunda seçilmeleri, ilgili yönetmeliğin bu amacına uygun olarak yapılmıştır.”
İstanbul’daki liseliler tepki gösterdi
Vefa Lisesi’nde öğrenciler, okul bahçesinde oturma eylemi yaptı. Öğrenciler hep bir ağızdan “Vefa uyuma öğretmenine sahip çık” sloganları atarak proje okul uygulamasını protesto etti. Öğrencilerin eylemine Vefa Lisesi mezunu TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de öğrencilerle bir araya gelerek destek verdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bir grup öğrenci de dersleri boykot ederek okul bahçesinde toplandı. Öğretmenlerini geri isteyen öğrenciler şu açıklamayı yaptı:
“11 Nisan Cuma günü okulumuzdan 15 öğretmenimizin zorunlu tayiniyle birlikte, yıllarca çalışıp emek verdikleri okullarından ayrılacağını öğrendik. Yapılan bu uygulamaların hiçbir meşruiyeti yoktur ve usulsüzdür. Öğretmenlerimizin sürgününü, proje okullarında kadro değişikliği olarak bizlere söyleniyor. Maçka öğrencileri ve tüm lise öğrencileri olarak hep bir ağızdan şunu soruyoruz; madem yönetmelikte böyle bir uygulama var, neden bu şimdi uygulanıyor? Anayasal bir hakkımız olan eylem ve protesto hakkımızı kullanmak bizim insan ve öğrenci olarak en doğal hakkımızdır. İdare, cuma gününden beri tehditvari söylemler ile bizi hakkımızdan alıkoymaya çalışıyor. Bizler biliyoruz ki, ne kadar bir arada olursak, ne kadar çok olursak, hiçbirimize bir şey yapamazlar. Sorunlarımız bugün sadece bunlar değil, parasız bilim, bilimsel demokratik bir eğitime sahip olamayışımız, bir öğün sağlıklı yemeğe erişiyor olamayışımız biz tüm lise gençliğinin ortak sorunu. Biz bu sorunları taleplerimizin en ortasına koyuyoruz ve Tüm Türkiye lise gençliğini liselerde bu talepleri gündem haline getirmeye, bu talepler için mücadele etmeye çağırıyoruz. Gelin hep beraber haklarımızı arayalım. Bizler biliyoruz ki, hiçbir hak mücadele edilmeden alınmaz. Tüm liseli sıra arkadaşlarımıza ve öğretmenlerimize selam olsun.”
İstanbul’daki çok sayıda lisede olduğu gibi Kadıköy Anadolu Lisesi önünde mezunlar, bahçesinde ise öğrenciler proje okul uygulamasına tepki gösterdi. Öğrenciler hep bir ağızdan, ‘sarı, yeşil Kadıköy Anadolu’ tezahüratı yaptı.
İzmir’de veliler de ayakta
İzmir’de de lise öğrencileri oturma eylemi yaparak protesto etti. Öğrencilere destek veren veli Feyza Öge, “Öğrenciler bu okulun ismine, geleneğine, burada yaşayabilecekleri eğitim hayatına göre geldiler buraya. Bunun ellerinden alınmasına tepkililer. Okuldan henüz bir açıklama yok. Ama onlar da herhalde çocukların yanındadır, onlar da sanıyorum ki okullarının kültürünün ve hafızasının silinmesini istemiyorlardır. Çocuklarımız proje olmak istemiyor” dedi.
Yusuf Tekin’den açıklama
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, proje okullardaki atamalar hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin “Bu okullarda çalışan öğretmen arkadaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için yer değiştirme takvimini erken başlattık” dedi.
“Eğitim kalitesi bizim önceliğimiz”
Bakan Tekin şunları kaydetti:
“İlan ettiğimiz listede yaklaşık 38 bin arkadaşımızın görev süresi doldu. Yüzde 80’ninin görev süresi uzatıldı. Diğer yüzde 20 arkadaşımızın görev süresi uzatılmadı. Biz devletiz Milli Eğitim Bakanlığıyız. Okullarımız üzerinden, öğretmenlerimizin üzerinden kendi siyasi çıkarlarını manipüle edecek eylemler içerisine girmesinler.
Arkadaşlar okullarımızda 40 yıldır aynı okulda çalışan arkadaşlarımız var. Yani diğer öğretmen arkadaşlarımızın da bu okullarda çalışma hakkı yok mu? yapılan protestoların çoğu politik amaçlı. Bu protestoları sadece manipülasyon amaçlı olarak görüyorum. Eğitimi sıkıntıya sokacak bir eylemin içinde olmayız. Veliler rahat olsun. Bu okullardaki eğitim kalitesi bizim önceliğimiz.”
2 bin 300 okul proje okul statüsünde
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre, Türkiye genelinde 2 bin 300 okul proje okulu statüsünde bulunuyor. Bu okullarda 79 bin 286 öğretmen ve 5 bin 318 yönetici görev yaparken, yaklaşık 500 bin öğretmenin proje okullarına atanma kriterlerini sağladığı belirtiliyor.