Proje okul nedir, atamalar neden tartışılıyor?

Proje okullarında çalışan öğretmenlerin atamasına yönelik tepkiler büyüyor. Peki, proje okul nedir, bu atamalar neden tartışılıyor, şimdiye kadar kaç öğretmen atandı? İşte bilmeniz gerekenler.

Proje okul nedir, atamalar neden tartışılıyor?

Kamuoyunda “proje okulları” olarak bilinen 30’dan fazla okulda görev yapan 20 binden fazla öğretmenin, “norm kadro” gerekçesiyle 8 Nisan’da görev yerleri değiştirildi.

Bunun üzerine öğretmenler, öğrenciler, veliler, siyasetçiler bu yaşananlara tepki gösterdi. Türkiye’de pek çok okulda derslere girilmedi, yürüyüşler düzenlendi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde açıklamalar yapıldı.

Proje okul nedir?

Resmî adı Özel Proje ve Program Uygulayan Okullar olan proje okullar, 2014’te yürürlüğe girdi. Ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar proje okulu olarak adlandırılıyor. Proje okullarda tekstilden spora, bilişime kadar farklı alanlarda uzmanlaşma sağlanabiliyor. Aynı zamanda fen, sosyal bilimler gibi liseler de bu okullar kapsamında sayılabiliyor. Bazı köklü liseler de yine proje okul kapsamında eğitim veriyor.

Bakanlık da 2014 yılında, bu okullarda çalışan öğretmenleri var olan tayin sisteminden çıkardı ve kendisine bağladı.

Proje okullarında öğretmenler kaç yıl çalışabiliyor?

Öğretmenlerin görev süresi daha önce 15 yılı geçiyordu. Fakat 2020’de değişikliğe gidildi ve 4 + 4 sistemine geçildi. Böylece bir öğretmen, proje okulunda en fazla sekiz yıl çalışabilir duruma geldi.

Fakat öğretmen ve idareci ataması yapılırken, herhangi bir kriter, nitelik vs. aranmıyor.

Eğitim-Sen’den Murat Özcan, “Direkt bakanlık kendi inisiyatifiyle atama yaptı. Tabii bunu yaparken de kendisine yakın sendikalardan, birtakım yandaşlardan bu proje okullarına idarecileri doldurdu. Yavaş yavaş oradaki özellikle muhalif öğretmenlerin yerine kendilerine yakın insanları atamaya başladılar. Ama bu denli atamalar şimdiye kadar olmamıştı” dedi.

8 Nisan’da ne oldu?

Murat Özcan’ın anlattığına göre proje okullarında bir değişikliğe gidildi. Dört yıl ya da sekiz yıl süresi dolan öğretmenlerin tayinlerini yine istenecekti. Fakat eğer idareciler -müdürden üst bakanlığa kadar- öğretmenden memnunsa, atama yapılmayacaktı.

8 Nisan’da süresi dolan öğretmenlerin ataması yapıldı. Özcan, öğretmenlerin ilk başta tepki vermediğini sonra durumun değiştiğini anlattı:

“Çünkü buradaki öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu eskiden beri bu okullardan çalışıyor. Ayrıca nitelik olarak da projelerde bulunan kişiler. Öğretmenlerin ken söylemlerine göre idareciler de kendilerinden memnun Hatta onlara uzatacaklarını falan söylemişler. Ancak ortaya çıkan durumda maalesef böyle olmadı. İdareciler bu okullarda önemli sayılabilecek sayıda bir değişikliğe gittiler. Bu da tabii tepkiye neden oldu. Çünkü bazı köklü okullarda neredeyse öğretim kademelerinin tamamına yakını değiştirildi.”

Özcan’ın aktardığına göre Sakıp Sabancı’da 45 öğretmenin 32’si, Beşiktaş Anadolu Lisesi’nde 40 öğretmenin 18’i, Beşiktaş Atatürk’te de 15 öğretmenin ataması yapıldı.

Öğretmenler neye göre norm fazlası seçildi?

Kimin atamasının neye göre yapıldığı bilinmiyor. Murat Özcan bu durumu şöyle anlattı:

“Bu atamaların hangi kritere göre yapıldığı ya da yapılmadığına dair bir bilgimiz yok. Giden arkadaşlarımızın yerine başka okullardan birileri geldi. Bu gelenler hangi kriterle buraya geldiler? Bununla ilgili de bilgi edinmeye çalışıyoruz. Okul idarecilerinin istediklerini tuttuğunu, istemediklerini tutmadığı yönünde bilgiler aldı. Fakat, gelenlerin birtakım referanslarla ya da kendisinin daha önce çalıştığı yerlerde tanıdığı vs. öğretmenleri buralara getirdiğini öğreniyoruz. Ama tabii ortada bir kriter olmadığı için bununla ilgili somut bir çalışma yapamıyoruz.”

Öğretmenler hemen mi tayin edildi?

8 Nisan’da atamalar belli olmuştu. Hemen ertesi günü ataması yapılan öğretmenlere norm fazlası kağıtları imzalatıldı. 11 Nisan Cuma günü il içi tayinler açıldı. 14 Nisan Pazartesi günü bunu bitirildi. 16 Nisan Çarşamba günü ise sonuçlar açıklanacak.

Ataması yapılmayan öğretmenlere ne olacak?

Murat Özcan, bu konuya şöyle açıklık getirdi:

“Ataması yapılamayanlar ya da istemeyen de olabiliyor. Bunlar il emrinde norm fazlası olarak anılıyor. Ama norm fazlası dediğimiz geçici bir kadro. İlk fırsatta bu öğretmenler de bir okula yerleştiriliyor.”

Şimdiye kadar kaç öğretmen atandı?

Proje okullarında 89 bin öğretmen çalışıyor. Bunlardan 20 bini atama istemek zorunda kaldı. 20 binden 6 bini de göreve devam ettirilmedi ve norm fazlası yapıldı. İstanbul’da ise 1.471 kişi norm fazlası sayıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.