TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Perakende Zirvesi 2025’te yaptığı konuşmada yurtdışı alışveriş limitinin 30 eurodan 22-23 euroya düşürülebileceğini duyurdu. Çin’in e-ticaretteki etkisinden söz eden Gültepe, Türkiye’nin hammadde maliyetlerinin yüksek olduğunu ve bu durumun ihracat hedeflerini zorlaştırabileceğini belirtti.
Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “çevrimiçi ticarette Çin’in yarattığı baskı nedeniyle yurtdışı alışveriş limitinin düşebileceğini” açıkladı. Gültepe, Perakende Zirvesi 2025’te yaptığı konuşmada bakanlığın bu konuda hassas olduğunu vurguladı.
Perakende Zirvesi bu yıl beşinci kez düzenlendi. “Ne oldu, ne olacak?” temasıyla gerçekleşen zirvede “Ticaret savaşları Türkiye’yi nasıl etkileyecek?” konusu ele alındı. TİM Başkanı Gültepe, özellikle Çin’in e-ticaretteki etkisine dikkat çekti. Gültepe, “Çin bu konuda piyasayı allak bullak etti” dedi.
“Çin’in e-ihracatı 50 milyar dolara ulaştı”
Gültepe, Çin’in e-ihracatının 50 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bu durumun Türkiye piyasasına olumsuz etkilerini anlatan Gültepe, fiyat rekabetinin imkansız olduğunu vurguladı. “Öyle bir fiyat olma şansı yok” diyen Gültepe, üretici olarak kendilerinin de bu fiyatlarla rekabet edemeyeceğini söyledi.
Gültepe, “Bu konuda bakanlık hassas. Belirlenen tavan fiyat kurtarmıyorsa düşebilir. Bu baremi aşağı düşürme noktasında karar alabileceklerini söylediler. 22-23 euro seviyesine kadar. Öyle bir fiyat olma şansı yok. Biz üretici olarak oradan alıp satsak çok daha fazla satış yaparız. İnsanın şaşırmaması mümkün değil” dedi.
“Maliyetler AB ile eşit olmaya başladı”
Gültepe, tekstil ve ayakkabı sektörlerinin Türkiye’nin güzide sektörleri olduğunu hatırlattı. “Emek yoğun sektörler daha fazla sorun yaşıyor” diyen Gültepe, bu sektörlerde fiyat duyarlılığının fazla olduğunu belirtti.
“Teşviklerle gidilecek daha fazla nokta yok”
“Dolar bazında pahalı iseniz teşviklerle yapabileceğiniz bir şey yok” diyen Gültepe, sanayi tarafına ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. İhracattan alınan payın artması gerektiğini söyleyen Gültepe, birim değerin yıllardır 1,5 dolarda kaldığına dikkat çekti.
Hammadde ve ara malı konusunda ciddi vergilerle karşılaştıklarını belirten Gültepe, stratejik bir karara ihtiyaç olduğunu dile getirdi, “Mamul satarak mı, yoksa hammadde satarak mı büyümeliyiz?” sorusunu sordu.
Rekabetçi fiyatlar olmazsa yurtdışı üretim zorunlu
Gültepe, Türkiye’deki satın alma ve üretim maliyetlerinin rekabetçi olması durumunda kimsenin yurtdışı üretime yönelmeyeceğini söyledi. “Burada fiyatlar rekabetçi olsa kimse gidip yurtdışı ile uğraşmaz” diyen Gültepe, aradaki farkın üreticileri yurtdışına ittiğini belirtti.
“Rakipleriniz daha ucuz üretim yapıyorsa gitmek zorunda kalıyorsunuz” diyen Gültepe, hazır giyim başta olmak üzere birçok sektörün bu nedenle güç kaybettiğini söyledi. Gültepe, Türkiye’nin 2028 için belirlediği 375 milyar dolar mal ve 200 milyar dolar hizmet ihracatı hedefini tutturmanın zorlaşacağını ekledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Limit daha önce de düşürülmüştü
Türkiye’de yurtdışından posta veya hızlı kargo yoluyla getirilen eşya için gümrüksüz alışveriş limiti halen 30 euro olarak uygulanıyor. Bu tutarın üzerindeki alışverişler için gümrük vergisi ödenmesi gerekiyor.
21 Ağustos 2024’te yayımlanan kararnameyle yurtdışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürülmüştü. Avrupa Birliği’nden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a yükseltilmişti. AB dışı ülkelerden gelen kargolarda ise vergi oranı yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarılmıştı.