Müge İplikçi ile Zeytin Dalı | Feridun Andaç ile Mario Vargas Llosa’ın roman dünyasını anlamak

Yazar ve eleştirmen Feridun Andaç’la Nobel Ödüllü yazar Mario Vargas Llosa’nın romanlarını Müge İplikçi ile konuştu.

Zeytin Dalı’nın yeni videosunda İplikçi ve Andaç Mario Vargas Llosa’nın önemli kitaplarını, edebiyata nasıl yön verdiğini konuştu. Videoda 2010’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Llosa’nın hikâye anlatıcılığı ve yazarlık yolculuğuna değinildi.

Mario Vargas Llosa kimdir?

1936’da Peru’nun Arequipa kentinde doğdu. Başkent Lima’daki Leoncio Prado Askerî Okulu’nda edindiği kişisel deneyimlerden yola çıkarak kaleme aldığı ilk romanı Kent ve Köpekler’le (1963) kısa sürede üne kavuştu. İlk romanını 1966’da Yeşil Ev, 1969’da Katedral’de Sohbet, 1973’te Yüzbaşı ve Kadınlar Taburu, 1977’de Julia Teyze izledi. Dünya Sonu Savaşı, Masalcı, Üvey Anneye Övgü, Don Ri­goberto’nun Not Defterleri, Palomino Molero’yu Kim Öldürdü?, Mayta’nın Öyküsü, Teke Şenliği, Cennet Başka Yerde gibi yapıtlarıyla günümüzün en seçkin yazarları arasındaki yerini aldı. 1993’te yayımlanan And Dağla­rında Terör adlı romanı Planeta Ödülü’ne değer görüldü. Edebiyat eleştirisi alanında ise Gabriel García Márquez, Flaubert, ­Sartre ve Ca­mus’nün yapıtları üzerine kitaplar yayımladı. 1990’da Demokratik Cephe’nin adayı olarak katıldığı başkanlık seçimlerinde Alberto Fujimori karşısında başarılı olamadı. 2010’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı. 13 Nisan 2025’de Lima’da 89 yaşında öldü.

Müge İplikçi ile Zeytin Dalı | Mario Vargas Llosa'ın roman dünyası
Müge İplikçi ile Zeytin Dalı | Mario Vargas Llosa’ın roman dünyası

Feridun Andaç kimdir?

Yazar Feridun Andaç, 1954 yılında Erzurum’da doğdu. Yükseköğrenimini Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı. Edebiyat, karşılaştırmalı edebiyat dersleri verdi. İnceleme, araştırma, deneme çalışmaları, öyküleri ve gezi yazıları dergi ve gazetelerde yayımlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.