Türkiye’de mavi bayrak sayısında ikinci sırada bulunan Muğla’nın 110 mavi bayraklı plajından 83’ü özel tesislerin kontrolünde. Uzmanlar durumu “kıyıların ticarileştirilmesinin sayısal kanıtı” olarak değerlendiriyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sosyal medya hesabından açıkladığı verilere göre Türkiye, dünyada en çok mavi bayrak sahibi üçüncü ülke konumunda. Antalya 233 plajla listede birinci sırada yer alırken, Muğla 110 plajıyla ikinci sırayı aldı.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın resmi verilerine göre Muğla’daki 110 mavi bayraklı plajdan 83’ü tesis plajı veya “beach club” olarak kullanılıyor. Bu durum Kıyı Kanunu ve Anayasa’ya aykırı olarak halkın eşit ve özgür kullanımını engelliyor.
Bodrum’da halk plajları azınlıkta kalıyor
Bodrum’da bulunan 71 mavi bayraklı plajın sadece 14’ü halk plajı statüsünde. Kalan 57 plaj tesislerin ve işletmelerin tasarrufunda bulunuyor. Halk plajlarının dokuzunu Bodrum Belediyesi işletiyor. İki plaj ise Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde hizmet veriyor.
Datça’da beş mavi bayraklı plajın dördü halk plajı olarak nitelendiriliyor. Bu plajlar Aktur Kamping, Aktur Tatil Sitesi, Aktur Kurucabük ve Hastanealtı Plajı olarak sıralanıyor.
Fethiye’de plajlara giriş ücretli
Fethiye’de 14 mavi bayraklı plajın ikisi halk plajı konumunda. Halka açık olan Ölüdeniz Kumburnu Plajı ve Belceğiz Plajı’na girişte vatandaşlardan ücret talep ediliyor. Kalan 12 plaj halka kapalı durumda.
Marmaris’te 23 mavi bayraklı plajın beşi halk plajı statüsünde. Bu plajların büyük çoğunluğunu Marmaris Belediyesi işletiyor. Milas’ta bulunan dört mavi bayraklı plaj tamamen tesislerin bünyesinde hizmet veriyor ve halk plajı bulunmuyor.
Uzmanlardan “kıyıların ticarileşmesi” uyarısı
Kıyılar Halkındır Fethiye İnisiyatifi Gönüllüsü Işık Bölükbaşı, mavi bayraklı plajların halka kapalı olmasını “kıyıların ticarileştirildiğinin sayısal kanıtı” olarak değerlendirdi. Anayasa’nın 43. maddesine değinen Bölükbaşı, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu vurguladı.
Bölükbaşı, mavi bayraklı plajların çoğunun özel tesislere ait olduğunu belirtti. Bu tesislerin giriş ücreti ve şezlong kiralama uygulamalarıyla erişim engeli oluşturduğunu söyleyen Bölükbaşı, erişim yollarının sınırlandırıldığını, plajların çitle çevrildiğini ifade etti.
Kumburnu ve Belceğiz plajlarında sorunlar devam ediyor
Fethiye’deki plajları değerlendiren Bölükbaşı, Kumburnu ve Belceğiz halk plajlarında otopark, tuvalet, duş hizmetlerinin ücretli olduğunu söyledi. “Belcekız plajında şezlonglardan dolayı havlunuzu koyacak yer bulamıyorsunuz” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kumburnu Plajı’nın MUÇEV tarafından başka bir şirkete kiralandığını belirten Bölükbaşı, “Dolayısıyla halkın özgürce faydalandığı plaj olmaktan çıkarak ticarileşmiş durumda” dedi.
Fethiye’de kıyıların neredeyse tamamı işgal altında
Bölükbaşı, kıyı işgallerinin sınıfsal ayrışmaya neden olduğunu vurguladı. “Halk kıyısından uzaklaştırılmaktadır. Kamuya ait demek halka ait demektir” ifadelerini kullandı.
Fethiye’deki kıyıların neredeyse tamamının işgal altında olduğunu söyleyen Bölükbaşı, özel işletmelerin kıyı alanlarını çitlemediği neredeyse hiçbir kıyı kalmadığını ifade etti. Son iki yılda Akmaz ve Karataş arasındaki uzun sahilin otellere verilmesini vahim bulduğunu belirtti.