CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali için açılan dava 30 Haziran’a ertelendi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 4-5 Kasım 2023’te düzenlenen 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’te gerçekleşen 21. Olağanüstü Kurultayının iptali talebiyle açılan davalar görüldü. Ankara’da iki ayrı mahkemede açılan davalar birleştirildi.
Ankara 42’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada ihtiyati tedbir kararlarının reddine karar verilerek duruşma 30 Haziran’a ertelendi.
Mahkeme, CHP’nin kurultay soruşturmasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan müzekkereye yanıt verilmediği söyledi. Ardından söz alan davacı Lütfü Savaş’ın avukatı Onur Üregen dava hakkında Metin Günday, Fahri Bakırcı, Ahmet Kılıçoğlu, Abbas Kılıç ve Timuçin Köprülü tarafından hazırlanan 6 sayfalık uzman görüşü hakkında konuştu.
Hakim, CHP Genel Merkezi’ne müzekkere yazılarak 4-5 Kasım’daki parti tüzüğünün istenmesine ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturmadaki tüm belgelerin istenmesine karar verdi.
Ankara Başsavcılığı inceleme başlattı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen 38. Olağan Kurultayı hakkında inceleme başlatmıştı. Başsavcılık, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eski CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’yi tanık sıfatıyla ifadeye çağırdı.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, Kılıçdaroğlu’nun ifade vermeye gitmeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine eski CHP’li Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Özgür Özel’in yeni genel başkan seçildiği kurultayın iptali için Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.
Başsavcılık Savaş’ı ifadeye çağırdı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kurultay hakkında yürütülen inceleme kapsamında Lütfü Savaş’ı 25 Şubat’ta ifadesini almak üzere savcılığa çağırdı. Savaş’ın açtığı dava, kurultayın hukuka aykırı şekilde gerçekleştiğini öne sürüyor.
Kurultayın ilk gününde yapılan genel başkan seçimini Manisa milletvekili ve partisinin grup başkanı olan Özgür Özel kazanmıştı.
Kılıçdaroğlu’ndan “sükut ikrardan gelir” açıklaması
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultaydan sonra ilk kez konuştuğu KRT’deki yayında “Sükut ikrardan gelir” demişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
CHP’li iki delege Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan, 25 Nisan’da 6 Nisan’da gerçekleştirilen 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali talebiyle dava açtı. Delegelerin avukatı Onur Yusuf Üregen, Ankara 41. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçe verdi.
“Parti içi iradeyi gasp” iddiası
Dilekçede “6 Nisan 2025 tarihinde yapılan 21. Olağanüstü Kurultay, bu ilkelere aykırı şekilde gerçekleştirilmiş ve parti içi iradeyi gasp eden yöntemlerle şekillendirilmiştir” yazdı. Avukat, kurultayın iptali için yargı yoluna başvurulduğunu belirtti.
Dilekçede ayrıca “4-5 Kasım 2023’te olağan kurultay başta olmak üzere, CHP İstanbul İl Kongresi gibi süreçler, akçeli ilişkiler, hukuka aykırı uygulamalar ve demokratik iradeyi sakatlayan müdahalelerle gölgelenmiştir” denildi.
Kararlar “yok hükmünde” iddiası
Avukat, kurultaylarda alınan kararların yok hükmünde olduğunu savundu. “Bu yokluk hali üzerine inşa edilen 6 Nisan 2025 tarihli Olağanüstü Kurultay da baştan sona hükümsüzdür” iddiasında bulundu.
38. Olağan Kurultay ile 6 Nisan’da düzenlenen 21. Olağanüstü Kurultayın iptali talebiyle açılan davalar daha sonra birleştirildi. Mahkeme, her iki davanın aynı anda görülmesine karar verdi.