Muğla-Fethiye Karataş Plajı’nda deniz kaplumbağalarının yumurtlama döneminde dahi iş makinaları çalışmaya devam ediyor. Eski AK Parti Milletvekili Hasan Özyer’e ait Özyer Grup’un otelleri için yapılan çalışmalar arkeolojik sit alanını da tahrip ediyor.
Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Karataş Plajı’nda ekolojik tahribat devam ediyor. Deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan plajda, yumurtlama mevsiminin başlamasına rağmen iş makinaları çalışıyor.
Kıyılar Halkındır İnisiyatifi gönüllüsü Işık Bölükbaşı, 20 Mayıs 2025’te alanı inceledi. Bölge, 21. ve 22. Dönem AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer’e ait Özyer Grup bünyesindeki oteller için tahrip ediliyor.
Arkeolojik sit alanı yok ediliyor
Kargı Mahallesi’ndeki Karataş Plajı’nda yer alan ve mevcut imar planlarında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan tepe, 2025 Ocak ayından itibaren tahrip edildi. Bölgedeki kanalın yönü de değiştirildi.
İmar planlarında park alanı olan bölgeye, imar planında herhangi bir değişiklik olmadan otele ait restoran yapıldı. Çalışmalar yurttaşların tepkilerine ve kanunlara rağmen devam etti.
Halk plajı özel kullanıma kapatılıyor
Önceden piknik alanı olan ve yurttaşların serbestçe giriş çıkışına açık olan bölgenin bazı kısımları çimlerle kaplandı. Bazı bölümlerine farklı kum dökülerek şezlonglarla kaplandı ve otelin kullanımı için kapatıldı.
Bölükbaşı, İmar Kanunu’na göre geçerli imar planında park alanı olarak geçmesine rağmen Fethiye Belediyesi’nin restorana ruhsat verip vermediğini sorguladı, “Bu da ne demek? Şu anda burada yapılan her şey kaçak” dedi.
Kaplumbağa yumurtlama dönemi tehlike altında
Karataş Plajı’na varıldığında sahildeki çakıllı alanın çakılları kaldırılmış, bölgeye kum serilmişti. Bölükbaşı bu durumun kaplumbağaları olumsuz etkileyeceğini açıkladı:
“Kaplumbağalar buraya çıktığında kumun bir ısısının olması gerekiyor. O ısıyı görmediğinde yumurtasının ona göre şekilleneceğini biliyor. Burada 15 Mayıs ve 15 Ekim arasında akşam saat 20.00’den sabah saat 8.00’e kadar insanın ayak basmaması gerekiyor.”
Sahilde ATV araçlar geziyor
Sahilde dozer veya benzeri araçların lastik izleri bulunuyor. Otel çalışanı bu izlerin kendilerinden kaynaklanmadığını, bölgede kimi zaman atlarla ve ATV motor tipi araçlarla gezilerin düzenlendiğini söyledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Otel çalışanı şöyle dedi: “ATV’lere kim izin veriyor? Atlara kim izin veriyor? Burası sanki at çiftliği gibi arada böyle atlar gelir buradan, üstünde insanlarla burada gezer. ATV’lerde insanlar gayet rahat, burası sanki çölde ralli yapıyormuş gibi gezerler.”
Doğal yapı bozuluyor
Otel çalışanları çakılın kaldırılmasını “kaplumbağaların yumurtalarını bırakmak için daha kolay kazması için” yaptıklarını söyledi. Bölükbaşı bu yaklaşımı eleştirdi:
“Bu kaplumbağalar bizden daha yaşlılar. Bin yıllardır buraya geliyorlar. Hiç bu kıyının temizlenmeye ihtiyacı olmadı. Kaplumbağa nereye çıktığını, hangi taşla mücadele ettiğini biliyor zaten. O çakıl o yumurtanın nemini koruyor, ısı derecesini ona göre belirliyor.”
“Her şey insanlar için mi olmalı”
Bölükbaşı, alanda yapılan tüm çalışmaların oteller ve insanlara hizmet için yapılmasını eleştirdi:
“Tüm canlıların olan ve tabiat varlıkları olan kıyılar şu anda bu halde. Her gün silindir ile düzleştirilen kumsalda nasıl o yavrular orada kalacak? Her şey insanların hizmetine mi sunulmalı?”