İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşimlerini genişletiyor. İsrailli bakanlar, Batı Şeria’da 22 yeni Yahudi yerleşiminin onaylandığını duyurdu. Bu, son yılların en büyük genişlemesi olarak kayda geçti.
İsrail hükümeti, işgal altındaki Batı Şeria’da 22 yeni Yahudi yerleşim biriminin kurulmasını onayladı.
İsrail Savunma Bakanı Israel Katz ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich tarafından duyurulan bu karar, son on yılların en kapsamlı yerleşim genişlemesi olarak değerlendiriliyor.
Yeni yerleşimlerin bazıları halihazırda hükümet izni olmadan inşa edilmiş “ileri karakol” statüsündeki yapıları da kapsıyor ve bu statüdeki yerleşimler artık İsrail yasaları çerçevesinde yasal kabul edilecek.
Başbakan Binyamin Netanyahu kararı “nesilde bir kez alınan” tarihi bir adım olarak niteledi. Smotrich ise sıradaki adımın “egemenlik” olduğunu açıkladı. Katz, bu hamlenin “İsrail’i tehlikeye atacak bir Filistin devletinin kurulmasını engellediğini” öne sürdü.
Yerleşimler hem İsrail içinde hem uluslararası düzeyde tartışmalı
İsrail 1967 savaşında işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te bugüne dek yaklaşık 160 yerleşim kurdu. Bu yerleşimlerde yaklaşık 700 bin Yahudi yaşıyor. Uluslararası hukuka göre yasadışı olan bu yerleşimleri İsrail hükümeti meşru kabul ederken, “ileri karakol” adı verilen yapılar İsrail yasalarına göre dahi yasadışı sayılıyor.
İsrail merkezli barış gözlem grubu Peace Now, bu adımı “son 30 yılın en kapsamlı yerleşim genişlemesi” olarak niteleyerek, kararın Batı Şeria’nın yapısını ciddi şekilde değiştireceğini ve işgali daha da derinleştireceğini belirtti.
Kuruluşun direktörü Lior Amihai, “Artık İsrail hükümeti işgali gizlemiyor, bunu merkeze almış durumda” dedi.
Filistin yönetimi ve Ürdün’den sert tepki
Filistin yönetimi, kararın “tehlikeli bir tırmandırma” olduğunu belirterek İsrail’in bölgeyi yeni bir şiddet sarmalına sürüklediğini savundu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, “Bu aşırı sağcı İsrail hükümeti bağımsız Filistin devletinin kurulmasını her yoldan engellemeye çalışıyor” dedi.
Komşu ülke Ürdün de kararı sert şekilde kınadı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı, yeni yerleşimlerin “uluslararası hukukun açık ihlali” olduğunu ve iki devletli çözümün uygulanabilirliğini zayıflattığını belirtti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Geçen yıl Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki varlığının hukuka aykırı olduğuna ve yerleşimlerin uluslararası hukuk ihlali anlamına geldiğine hükmetmişti. Bu gelişme, iki devletli çözüm çabalarına ve önümüzdeki ay Birleşmiş Milletler’de (BM) yapılması planlanan Fransa-Suudi Arabistan zirvesine de bir darbe olarak yorumlandı.
Kaynak: BBC