Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile Siyasetname (66): Yerel yönetim olmadan demokrasi olur mu?

ibb

İBB’ye yönelik operasyonlar ve kayyum tartışmaları sürerken siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, yerel yönetimlerin işlevsizleştirilmesinin demokratik sistemi doğrudan zayıflattığını söyledi. Kalaycıoğlu, “Demokrasi yaşanarak öğrenilir, yerel yönetimler bunun en kritik alanıdır” dedi.

Siyasetname’nin yeni bölümünde Senem Görür Yücel’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Türkiye’de yerel yönetimler ile merkezi iktidar arasındaki gerilimi değerlendirdi. Kalaycıoğlu, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik operasyonlar üzerinden yürüyen tartışmaların, yalnızca bir yönetim meselesi değil, doğrudan rejim ve demokrasi meselesi olduğunu vurguladı. Yerel yönetimlerin zayıflatılmasının seçmen iradesini de anlamsızlaştırabileceğini belirten Kalaycıoğlu, mevcut yapının giderek “hipermerkeziyetçi” bir karakter kazandığını ifade etti.

Yerel yönetimler neden kritik?

Kalaycıoğlu’na göre yerel yönetimler, demokrasinin en doğrudan hissedildiği alanlardan biri. Vatandaşların yönetime katılımı, taleplerini iletmesi ve alınan kararlarda kendisini görmesi en çok bu düzeyde mümkün oluyor.

“Demokrasi halkın halk tarafından halk için yönetilmesi. Bunun en rahat yaşandığı yer yerel yönetimler” diyen Kalaycıoğlu, bu alanın zayıflatılmasının demokratik kültürü de aşındırdığını belirtti.

Yerel yönetimlerin aynı zamanda tarafsız hizmet üretmesi gerektiğini vurgulayan Kalaycıoğlu, partizan uygulamaların toplumda çatışmayı artırabileceğine dikkat çekti.

“Sandığın anlamı kalmaz”

Yerel yönetimlerin yetkilerinin sınırlandırılması ve kayyum uygulamaları, Kalaycıoğlu’na göre seçmen davranışını da doğrudan etkiliyor.

“Seçimde oy vermesinin bir anlamı kalmıyor. Temsilciyle ilişkisinin bir anlamı kalmıyor” diyen Kalaycıoğlu, bu sürecin demokratik katılımı zayıflattığını vurguladı.

Vatandaşların yerel yöneticilerle doğrudan iletişim kurabilmesinin demokrasi açısından kritik olduğunu belirten Kalaycıoğlu, bu bağın kopmasının uzun vadeli bir temsil krizine yol açabileceğini söyledi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.