Bolu-Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 36’sı çocuk 76 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel faciasında iddianame kabul edildi. 13 şüpheli hakkında 1998’er yıla, 19 şüpheli hakkında 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi. 32 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması 7 Temmuz’da Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Bolu-Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel yangınına ilişkin 13 şüpheli hakkında 1998’er yıla, 19 şüpheli hakkında 22 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.
Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede, otelin teknik personelleri Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ile Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ile İsmail Karagöz, FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ile çalışanı Aleyna Beşinci, LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ile Muharrem Şen, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ve eski Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel’in “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istenildi.
- Grand Kartal Otel yangını ile ilgili tüm haberlerimizi buradan okuyabilirsiniz.
21 Ocak’ta çıkan yangının ardından otel mühürlendi.
Grand Kartal Otel iddianamesi: Yangın nasıl çıktı?
Grand Kartal Otel iddianamesine göre yangın, 21 Ocak gecesi saat 03.17’de, otelin dördüncü katındaki restoranda kullanılan elektrikli ızgara cihazının iç haznesinde meydana gelen küçük bir parlamayla başladı.
Otelin kahvaltı şefi Faysal Yaver’in açtığı ve yangın anına kadar açık kalan “grill plate” isimli cihazın, ortadaki termostatında oluşan yoğun korozyon nedeniyle ısıyı kontrol edemediği tespit edildi.
Bu durum, cihazın aşırı ısınmasına ve sonunda iletkenlerdeki aşınma ve yaşlanma etkisiyle kısa devreye yol açtı.
Kısa devrenin koruyucu sistemler tarafından engellenememesi sonucu cihazın ızgara bölümünde biriken hayvansal yağlar buharlaşarak yanmaya başladı. Parlamanın ardından iç haznede alev oluştu. Saat 03.24’te yangın çöp kovasına, ardından da LPG gazı sağlanan hortuma sıçradı. LPG hortumunun alevler tarafından eritilmesiyle birlikte yangının yayılma hızı dramatik şekilde arttı. Saat 03.26 itibarıyla yangın kontrol edilemez hale gelirken, alevlerin rengi mavileşti ve yangın tavan dekorasyonundaki vernikli OSB ile ahşap kaplamaları da tutuşturdu.
Tavandaki malzemelerin hızla gazlaşması, yoğun duman üretimi ve artan sıcaklık nedeniyle yangın birkaç dakika içinde tüm katı sardı. İddianamede, yangının bu derece hızlı yayılmasının temel nedenleri arasında termostat arızası, cihazın teknik ömrünü tamamlamış olması, koruyucu devrelerin işlevsiz kalması ve LPG hattının doğrudan alevle temas etmesi gösterildi.