Grand Kartal Otel yangını için 32 sanık hakkında dava açıldı

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Ocak’ta 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına ilişkin iddianamesini tamamladı. Otel sahipleri ve belediye yetkilileri arasında bulunan 13 şüpheliye olası kastla 1998’er yıl, 19 şüpheliye ise bilinçli taksirle 22 yıl 6’şar ay hapis isteniyor.

Grand Kartal Otel yangını için 32 sanık hakkında dava açıldı
Bolu’daki Grand Kartal Otel yangını için 32 sanık hakkında dava açıldı

Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel yangınında sorumlu tutulan 32 kişi hakkında kamu davası açıldı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Ocak’ta meydana gelen yangında hayatını kaybeden 78 kişi ve yaralanan 133 kişiyle ilgili iddianamesini tamamladı. İddianame Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Başsavcılık, otel sahipleri ve yöneticileri arasında bulunan 10 kişi ile belediye yetkilisi 3 kişinin olaydan “olası kastları ile sorumlu olduklarını” belirtti. Bu kişiler arasında otel sahipleri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras ve Emir Aras bulunuyor. Ayrıca şirket yöneticileri Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer ve Mehmet Salun da olaydan sorumlu tutuluyor.

Bolu Belediyesi yetkilileri Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar da olası kastla sorumlu tutulan kişiler arasında yer alıyor. Bu 13 kişiye toplam 1998’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Otelin teknik personeline bilinçli taksir suçlaması

İddianamede 19 kişi hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis talep edildi. Bu kişiler arasında otelin teknik personelleri Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü bulunuyor.

Mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver de bilinçli taksir suçlamasıyla karşı karşıya. İş güvenliği uzmanları Kübra Demir ile Ece Kayacan ve resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin de aynı suçtan yargılanacak.

Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ve İsmail Karagöz de şüpheliler arasında. FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ile çalışanı Aleyna Beşinci de bilinçli taksirle suçlanıyor.

LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ve Muharrem Şen de iddianamede yer aldı. Bolu İl Özel İdaresi yetkilileri Genel Sekreter Sırrı Köstereli, Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ve eski Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel de suçlananlar arasında.

Grand Kartal Otel yangınında sorumlular kim?
Bolu’daki Grand Kartal Otel yangını için 32 sanık hakkında dava açıldı

Bakanlık yetkilileri için soruşturma sürüyor

Yangın soruşturmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine ilişkin süreç devam ediyor. Bu kişilerin dosyaları mevcut soruşturmadan ayrılarak, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca başka bir esasa kaydedildi.

Yangın elektrikli ızgaradan başladı

İddianameye göre, yangın otelin dördüncü katındaki restoranda bulunan “grill plate” isimli elektrikli ızgaradan çıktı. Kahvaltı şefi Faysal Yaver’in açtığı cihazın termostatı aşırı korozyona uğradığı için görevini yapmadı. Bu sebeple cihazda aşırı ısınma meydana geldi.

Cihazın ısınması sonucu ızgara iletkenlerinde kısa devre oluştu. Akım kesici koruyucular, kısa devreyi gideremedi. Cihazın ızgara bölümündeki hayvansal yağlar buharlaşıp yanmaya başladı. Saat 03.17’de küçük bir parlama ile iç hazne alev aldı.

Yangın, 03.24’te grill plate haznesinden yakınındaki çöp kovasına ve LPG hortumuna sıçradı. Alevler hortumu eriterek LPG gazını tutuşturdu. Hızlanan yangın 03.26’da kontrol edilemez hale geldi. Alev rengi mavileşmeye başladı.

Yangının yayılması nasıl hızlandı

Tavanda kullanılan vernikli OSB ve ahşap dekorasyon gazlaşmaya başladı. Bu durum aşırı dumanlanmaya ve hızlı yanmaya neden oldu. Yangının başladığı alandaki malzemelerin yapısı yanmayı hızlandırdı. LPG’nin yanında, mutfak personelinin kaçış için kullandıkları kapalı otoparka açılan kapıyı açık bırakmaları da yangını körükledi.

Merdiven ve asansör yapılarının yetersiz ve hatalı olması sorunları artırdı. Gaz tahliyesi sisteminin bulunmaması nedeniyle zehirli gazlar hızla üst katlara yükseldi. Tüm koridorlar zehirli duman ve yanıcı gazlarla doldu.

Binanın ahşap lambri ve kaplamaları yangın sonucu oluşan yüksek sıcaklıktan etkilendi. Pencere camları ani artan sıcaklık etkisiyle patladı. Bu olay, gazları bina dışına taşıdı. Binanın dış yüzeyindeki ahşap giydirme malzemesi tutuştu. Böylece alevler dış cephede yükseldi.

Otel acil durum planı yetersiz kaldı

İddianamede, otelin acil durum eylem planının yetersiz olduğu belirtildi. Oluşturulan afet yönetim planında belirlenen yangın ekibi yetersiz kaldı. Ekipler tecrübesiz ve eğitimsiz kişilerden oluşturulmuştu.

Personele otelde yangın eğitimi verilmediği için çalışanlar ne yapacaklarını bilemedi. Aksine otopark ana kapılarını açarak yangının hızlanmasına neden oldular. Yangının büyüme aşamasında resepsiyona ulaşan otomatik uyarı sistemi yoktu. Bu nedenle görevli personel yangına müdahale edemedi.

Yangın gecesi otel mutfağında dört personel sabah kahvaltısı hazırlamak için çalışıyordu. Yangın ilk olarak 03.24’te fark edildi. Fark eden personel diğer çalışanlara haber verdi. Ardından mutfak bölümünden ayrıldı. Jandarma 03.26’da, 112 Acil Çağrı Merkezi ise 03.27’de arandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.