Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, aralarında Uygurların da bulunduğu 3 bin 500’e yakın yabancı eski cihatçının Suriye ordusuna katılmasına “şeffaflık ilkesi” çerçevesinde destek verdiklerini açıkladı.
Suriye’de devrik lider Beşar Esad’a karşı savaşan binlerce yabancı cihatçı Suriye ordusuna katılacak. ABD, Suriye’nin yeni yönetiminin, El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) saflarında savaşmış binlerce yabancı savaşçıyı ordu bünyesine almasına dolaylı destek verdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz ay Ortadoğu turunun ardından görevlendirdiği Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, bu adımın “şeffaf” bir biçimde atılması halinde anlaşılabilir olduğunu söyledi. Barrack, “Bu kişileri devlet çatısı altında tutmak, dışlamak ve radikalleşmelerine izin vermekten daha güvenli” dedi.
Üç Suriye savunma yetkilisine göre, çoğunluğu Uygurlar ve Orta Asya ülkelerinden gelen yabancı savaşçılardan oluşan yaklaşık 3 bin 500 kişi, Suriyelilerin de yer alacağı 84. Tümen çatısı altında silah altına alınacak. Bu kişiler, 13 yıl süren iç savaş boyunca HTŞ saflarında yer almış, IŞİD ve diğer radikal gruplarla da çatışmış isimler.
Trump sonrası değişen ABD tutumu ve Çin’in tepkisi
Trump yönetimi, geçtiğimiz haftaya kadar yabancı savaşçıların orduya alınmasına karşı çıkıyordu.
Ancak Trump’ın Riyad’da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile yaptığı tarihi görüşme ve Şam rejimine yönelik yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte bu tutumda değişiklik yaşandı.
Suriye Savunma Bakanlığı’na yakın iki kaynağa göre Şara ve kurmayları, bu kişilerin orduya entegre edilmemesi halinde El Kaide veya IŞİD gibi yapılar tarafından yeniden radikalleştirilebileceğini savunuyor. HTŞ saflarındaki yabancı savaşçılar, geçmişte intihar birliklerinin omurgasını oluşturmuş, hem IŞİD’e hem de El Kaide’nin diğer kollarına karşı savaşmıştı.
Yabancı savaşçılar arasında yer alan Uygurlar, Çin tarafından terörist olarak sınıflandırılan Türkistan İslam Partisi’nin eski üyeleri. Pekin yönetimi, bu grubun Suriye’deki etkisinin sınırlandırılması yönünde Şam’a baskı yaparken, Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Suriye’nin her türlü terör ve aşırılık yanlısı güce karşı tavır alması uluslararası toplumun beklentisidir” denildi.
HTŞ’nin üst düzeyinde yer alan bazı yabancı liderlerin aralık ayında Suriye ordusunda görevlendirilmesi, Batı ülkeleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Son gelişmelerle birlikte bu atamaların geri çekilmesi yönündeki talepler gündemden düşmüş görünüyor.
Yabancılara vatandaşlık mı geliyor?
Ahmed eş-Şara, devrik lider Beşar Esad hükümetine karşı savaşta “üstün fedakârlık” gösteren yabancı savaşçıların ve ailelerinin vatandaşlık hakkı kazanabileceğini de açıkladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Şam merkezli cihatçı hareketler uzmanı Abbas Şerife, orduya alınacak savaşçıların “ideolojik olarak filtrelendiğini” ve mevcut yönetime sadakat gösterdiklerini belirtti. “Bu kişileri terk ederseniz IŞİD gibi grupların ağına düşerler” diyen Şerife’ye göre bu entegrasyon, aynı zamanda güvenlik riski oluşturabilecek bir tabanın kontrol altına alınmasını sağlıyor.
Kaynak: Reuters