Los Angeles’taki protestolar: Trump, Ulusal Muhafızları devreye soktu

Los Angeles protestolar

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Los Angeles kentinde göçmenlere yönelik baskınlarla başlayan protestolar dördüncü gününe girdi. ABD Başkanı Donald Trump, kente iki bin ek Ulusal Muhafız ve 700 deniz piyadesi gönderme kararı aldı.

Los Angeles’ta göçmenlere göçmenlere yönelik baskınlarla başlayan protestolarda onlarca kişi gözaltına alındı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın kente ek olarak iki bin Ulusal Muhafız konuşlandırması Demokrat Partililerin de tepkisini çekti.

Gösteriler barışçıl bir şekilde başlasa da günler içerisinde beş sürücüsüz araç ateşe verildi, protestocular otoyolu trafiğe kapattı ve Amerika’nın ikinci büyük şehrinin bazı bölgelerinde yağma olayları yaşandı.

Los Angeles protestolar

Protestolar nasıl başladı?

Gösteriler, üniformalı Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Kurumu (ICE) görevlilerinin Kaliforniya eyaletinde yaptığı baskınlar sonrası 6 Haziran Cuma günü başladı.

CBS News, son operasyonların Westlake bölgesinde ve nüfusun yüzde 82’sinden fazlasının Hispanik olduğu Los Angeles’ın güneyindeki Paramount bölgesinde yapıldığını bildirdi.

Baskınlarda onlarca kişi gözaltına alındı.

Los Angeles’taki protestolar nerede yoğunlaştı ve neler yaşandı?

Protestolar büyük ölçüde Los Angeles şehir merkezinde yoğunlaştı. Günler süren çatışmaların ardından, polis bu bölgeyi “yasadışı toplanma alanı” ilan etti.

8 Haziran Pazar günü bazı araçlar ateşe verildi; polis, göstericilerin atlı birliklere karşı yanıcı maddeler kullandığını öne sürdü. Güvenlik güçleri ise kalabalığı dağıtmak amacıyla ses bombaları ve biber gazı kullandı. Olaylar sırasında 101 numaralı otoyol geçici olarak trafiğe kapatıldı, yağma haberleri geldi.

Şehir merkezindeki Federal Bina, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) biriminin bazı kişileri burada gözaltında tuttuğunun ortaya çıkması üzerine gerginliğin odak noktalarından biri haline geldi. ICE, 7 Haziran Cumartesi günü binanın “binden fazla isyancı” tarafından kuşatıldığını ve saldırıya uğradığını ileri sürdü.

Şehir merkezinin yaklaşık 32 kilometre güneyindeki Paramount bölgesinde yer alan bir Home Depot mağazası da protesto noktalarından biri oldu. 7 Haziran Cumartesi günü burada toplanan protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanıldı. 8 Haziran Pazar günü ise yakındaki bir iş parkı Ulusal Muhafız askerleri tarafından koruma altına alındı.

Los Angeles Polis Departmanı (LAPD), cumartesi günü 29, pazar günü ise 27 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Öte yandan San Francisco’da da pazar günü yaşanan olaylarda yaklaşık 60 kişi gözaltına alınırken, üç polis memuru yaralandı.

Los Angeles’ın diğer bölgelerinde ise yaşam devam ediyor. Bazı semtler hafta sonu LA Onur Yürüyüşü (LA Pride) etkinlikleri nedeniyle kapatıldı.

Ulusal Muhafızlar ne zaman görevlendirilir?

ABD Başkanı Donald Trump, cumartesi günü Los Angeles bölgesine iki bin Ulusal Muhafız üyesi gönderdi. Bu adım, eyalet yetkilileriyle ciddi bir siyasi gerilime yol açtı.

Pazar akşamı Trump, batı yakasındaki kente iki bin asker daha sevk etti. Pentagon ayrıca 700 deniz piyadesini destek amacıyla görevlendirdi.

Los Angeles'a konuşlandırılan Ulusal Muhafızlar.
Los Angeles’a konuşlandırılan Ulusal Muhafızlar.

Ulusal Muhafız, hem eyalet hem de federal düzeyde hizmet verebilen hibrit bir güvenlik gücü. Normalde bu güçler, valinin talebiyle devreye alınır. Ancak Trump bu süreci atlayarak nadiren başvurulan bir federal yasayı devreye soktu. Protestoların “Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin otoritesine karşı bir başkaldırı” olduğunu savunarak doğrudan harekete geçti.

Bu durum, 1965’ten bu yana ilk kez bir valinin talebi olmaksızın Ulusal Muhafız’ın göreve çağrılması anlamına geliyor.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom ve Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass karara sert tepki gösterdi. Her iki isim de yerel polis güçlerinin durumu kontrol altına alabileceğini ifade etti. Newsom, Trump’ın kararını “yasadışı” olarak nitelendirdi ve “yangına körükle gitmek”le suçladı. Ardından Trump yönetimine karşı dava açtı.

Kaliforniya Adalet Bakanı Rob Bonta da açıklamasında, bu sevkiyatın “sahadaki koşullarla desteklenmeyen, kışkırtıcı bir tırmandırma” olduğunu söyleyerek, “federal hükümetin yetkisini aştığını” dile getirdi.

ICE nedir?

ICE, ABD’de kaçak göçmen operasyonlarını yürütüyor.

Son baskınlar, Trump’ın ABD tarihinin “en büyük sınır dışı operasyonunu” hayata geçirme hedefinin bir parçası.

Nüfusunun üçte birinden fazlası yurtdışında doğmuş kişilerden oluşan Los Angeles, bu operasyonların ana hedeflerinden biri konumunda.

ICE, mayıs ayı başında yaptığı açıklamada, Los Angeles bölgesinde bir hafta süren operasyonlar sırasında 239 belgesiz göçmeni gözaltına aldığını bildirdi. Genel tutuklama ve sınır dışı sayıları, Trump’ın beklentilerinin altında kaldı. Bunun üzerine Beyaz Saray, haziran ayında ICE yetkililerine günlük en az üç bin tutuklama hedefi koydu.

Yetkililer, baskın alanlarını genişleterek restoranlar ve perakende işletmeleri gibi işyerlerini de kapsayacak şekilde arama yürütmeye başladı. Bu kapsamlı sınır dışı kampanyası, El Salvador’daki büyük bir hapishaneye göçmen gönderilmesini de içerdi. Bu kişilerden en az birinin ABD’de yasal olarak bulunduğu ortaya çıktı. Trump’ın attığı birçok adım yargıya taşınarak hukuki itirazlarla karşılaştı.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.