ABD’nin Los Angeles şehrinde devam eden gösteriler nedeniyle kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak akşam 20.00’de başlayacak ve sabah 06.00’ya kadar devam edecek.
Los Angeles’ta göçmenlere göçmenlere yönelik baskınlarla başlayan protestolarda onlarca kişi gözaltına alındı.
Göçmen baskınlarına karşı protestolar Los Angeles’tan New York, Atlanta, Chicago, Dallas, Philadelphia ve San Francisco da dahil olmak üzere en az dokuz ABD şehrine yayıldı.
Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass, protestolar sırasında yaşanan kısmi sokağa çıkma yasağı getirdi. Yasak yerel saatle saat 20.00’den başlayıp, 06.00’ya kadar sürecek ve şehir merkezindeki yaklaşık 2 kilometrelik alanda geçerli olacak.
“Yasağı ihlal edenler tutuklanacak”
Bass, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yasağı ihlal eden kişilerin tutuklanacağını söyledi:
“Los Angeles şehir merkezindeki durumu yakından takip ediyor ve topluluklarımızı korumak için yeni önlemler almaya hazırlanıyorum. Başkan’ın kaotik tırmanışından faydalanan kötü niyetli kişileri durdurmak için bu gece saat 20.00’dan itibaren Los Angeles şehir merkezinde sokağa çıkma yasağı ilan ettim. Eğer Los Angeles şehir merkezinde yaşamıyor veya çalışmıyorsanız, bu bölgeden uzak durun. Kolluk kuvvetleri sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişileri tutuklayacak ve hakkınızda dava açılacaktır.”
Polis, sokağa çıkma yasaklarının ardından şehir merkezindeki sokakları boşaltmaya başladı, protestoculara plastik mermi kullandı.
“Bayrak yakanlar bir yıl hapis cezasına çarptırılmalı”
ABD Başkanı Donald Trump, Los Angeles’taki protestolara sert tepki gösterdi. Bayrak yakmaların olduğunu söyleyen Trump, “Bunlar diğer ülkelerin bayraklarını gururla taşıyorlar ama Amerikan bayrağını taşımıyorlar, onu sadece yakıyorlar. Amerikan bayrağını yakanlar bir yıl hapis cezasına çarptırılmalı” dedi.
Trump, Los Angeles’taki olayların kabul edilemez olduğunu ve eyalet yönetiminin “yetersiz” kalması nedeniyle kendisinin düzeni sağlamak için harekete geçtiğini belirtti.
Donald Trump, göstericilerin çoğunun “para karşılığı” şiddet olayların kavuştuğunu savundu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Los Angeles’a binlerce Ulusal Muhafız göndermemesi durumunda kentin yakılıp yıkılacağını söyleyen Trump, California Valisi Gavin Newsom’ın “beceriksiz” ve “yetersiz” olduğunu savundu.
Trump, “California’da tanık olduğumuz şey, ülkemize yönelik yabancı bir işgali sürdürmek amacıyla yabancı bayraklar taşıyan isyancıların barışa, kamu düzenine ve ulusal egemenliğe saldırısıdır. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Protestolar nasıl başladı?
Gösteriler, üniformalı Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Kurumu (ICE) görevlilerinin Kaliforniya eyaletinde yaptığı baskınlar sonrası 6 Haziran Cuma günü başladı.
CBS News, son operasyonların Westlake bölgesinde ve nüfusun yüzde 82’sinden fazlasının Hispanik olduğu Los Angeles’ın güneyindeki Paramount bölgesinde yapıldığını bildirdi.
Baskınlarda onlarca kişi gözaltına alındı.
Los Angeles’taki protestolar nerede yoğunlaştı ve neler yaşandı?
Protestolar büyük ölçüde Los Angeles şehir merkezinde yoğunlaştı. Günler süren çatışmaların ardından, polis bu bölgeyi “yasadışı toplanma alanı” ilan etti.
8 Haziran Pazar günü bazı araçlar ateşe verildi; polis, göstericilerin atlı birliklere karşı yanıcı maddeler kullandığını öne sürdü. Güvenlik güçleri ise kalabalığı dağıtmak amacıyla ses bombaları ve biber gazı kullandı. Olaylar sırasında 101 numaralı otoyol geçici olarak trafiğe kapatıldı, yağma haberleri geldi.
Şehir merkezindeki Federal Bina, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) biriminin bazı kişileri burada gözaltında tuttuğunun ortaya çıkması üzerine gerginliğin odak noktalarından biri haline geldi. ICE, 7 Haziran Cumartesi günü binanın “binden fazla isyancı” tarafından kuşatıldığını ve saldırıya uğradığını ileri sürdü.
Şehir merkezinin yaklaşık 32 kilometre güneyindeki Paramount bölgesinde yer alan bir Home Depot mağazası da protesto noktalarından biri oldu. 7 Haziran Cumartesi günü burada toplanan protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanıldı. 8 Haziran Pazar günü ise yakındaki bir iş parkı Ulusal Muhafız askerleri tarafından koruma altına alındı.
Los Angeles Polis Departmanı (LAPD), cumartesi günü 29, pazar günü ise 27 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Öte yandan San Francisco’da da pazar günü yaşanan olaylarda yaklaşık 60 kişi gözaltına alınırken, üç polis memuru yaralandı.
Los Angeles’ın diğer bölgelerinde ise yaşam devam ediyor. Bazı semtler hafta sonu LA Onur Yürüyüşü (LA Pride) etkinlikleri nedeniyle kapatıldı.
Kaynak: BBC