Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un çocukluğunu geçirdiği Wonsan kentinde inşa edilen dev tatil köyü, 1 Temmuz’da yerli turistlerin kullanımına açılıyor. Tesisin yabancı ziyaretçilere ne zaman açılacağı ise belirsizliğini koruyor.
Dış dünyaya kapalı yapısıyla bilinen Kuzey Kore, yıllardır uyguladığı sıkı izolasyon politikası nedeniyle uluslararası turizmde neredeyse görünmez bir ülke.
Kim Jong-un yönetimi, doğu kıyısındaki Wonsan’da yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Altı yıl gecikmeyle tamamlanan Wonsan Kalma Tatil Köyü, 1 Temmuz itibarıyla yalnızca yerli turistleri ağırlamaya başlayacak. Açılış törenine katılan Kim, eşi Ri Sol Ju ve kızı Kim Ju Ae ile birlikte havuz kenarında görüntülendi. Bu, Ri Sol Ju’nun Yeni Yıl’dan bu yana ilk kez kamuoyu önüne çıkışı oldu.
Wonsan, bir zamanlar füze deneme alanı olarak kullanılmıştı. Ancak şimdi Kim’in gözünde, Kuzey Kore’nin vitrin projelerinden biri olma potansiyeline sahip. Ülkedeki zenginlerin çoğunun bu bölgede villası bulunuyor. Devlet medyası KCNA’ya göre, dört kilometrelik sahil boyunca uzanan tesis 20 bin kişiyi ağırlayabilecek kapasitede. İçinde oteller, restoranlar, alışveriş merkezleri ve bir su parkı olduğu belirtiliyor.
Wonsan açılımı uluslararası ilişkilerde bir sinyal mi?
Nükleer programı nedeniyle onlarca yıldır ağır yaptırımlar altında olan Kuzey Kore, dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Mevcut kaynakların büyük kısmı Pyongyang’daki anıtlara, orduya ve Kim ailesinin iktidar kültünü pekiştiren yapılar için harcanıyor. Buna rağmen inşa edilen bu tesis, bazı gözlemciler tarafından Pyongyang’ın para kazanma arayışının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Kuzey Kore’nin yabancı turistlere kapısı tümden kapalı değil ancak ülkeye gelen ziyaretçilerin büyük bölümü Çin ve Rusya’dan. 2020’de koronavirüs salgınıyla sınırlarını kapatan ülke, bu kısıtlamaları ancak 2023 ortasında gevşetti. 2024 itibarıyla Rus turistleri kabul etmeye başladı. Şubat ayında İngiltere, Fransa, Almanya ve Avustralya’dan bazı Batılı turistlerin Çin üzerinden ülkeye girişine izin verilmişti. Ancak bu açılım yalnızca birkaç hafta sürdü ve herhangi bir gerekçe gösterilmeden sona erdirildi.
Uluslararası seyahatler düzenleyen Young Pioneer Tours’un kurucularından Rowan Beard, Wonsan açılımının beklendiği gibi bir uluslararası turizm dalgası başlatmayacağı görüşünde: “Uluslararası turizme geniş bir açılımın başlangıcı olur diye umuyordum ama maalesef, pek öyle gözükmüyor.”
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Buna karşılık, bazı tur operatörleri Kuzey Kore’nin “alışılmışın dışında” rotalara ilgi duyan turistler için hâlâ çekici olabileceğini düşünüyor. Uri Tours direktörü Elliott Davies, Wonsan gibi bir tatil köyünün, “Kuzey Kore’nin kendine özgü kültürel bağlamı içinde şekillenmiş olmasıyla” ilgiyi hak ettiğini belirtti.
Tesisin açılışına Rusya’nın Pyongyang Büyükelçisi Alexander Matsegora da katıldı. Pyongyang ile Moskova arasında beş yıldır askıya alınmış yolcu tren hattının yeniden devreye alınması ve sadece Rus turistlerin bazı bölgelere girişine izin verilmesi, iki ülke arasındaki stratejik yakınlaşmanın turizm alanına da yansıdığını gösteriyor.
Kaynak: BBC