CHP’nin çözüm süreci komisyonuna önerileri MYK gündeminde

CHP MYK, Meclis’te yeni çözüm süreci için kurulacak komisyonla ilgili önerilerini değerlendirdi. Bahçeli 100 kişilik komisyon önerisini dile getirdiğinden bu yana itiraz eden CHP, kanunla kurulacak, daha az kişiyle çalışacak ve nitelikli çoğunlukla karar alacak bir komisyon kurulması konusunda diğer muhalefet partileriyle ortaklaşıyor. İşte CHP’nin çözüm süreci komisyonuna önerileri.

CHP'nin çözüm süreci komisyonuna önerileri MYK gündeminde
CHP’nin çözüm süreci komisyonuna önerileri MYK gündeminde

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) yeni çözüm süreci için Meclis’te kurulacak komisyona dair önerilerini ele aldı. MYK gündemler arasında ayrıca süren orman yangınları, altı aylık enflasyona göre belirlenen emekli aylıkları ve CHP’nin süren mitingleri vardı.

Parti programı çalışmalarına hız veren MYK, bir hafta sürecek toplantı maratonuna da başladı. Genel Sekreter Selin Sayek Böke başkanlığında yürütülecek program toplantıları, CHP’nin gölge kabinesinin sunumları ve üzerine yapılacak tartışmalarla 10 Temmuz’a kadar sürecek.

Meclis’e komisyon önerileri

DEM Partililerin TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmesinden.
CHP’nin çözüm süreci komisyonuna önerileri MYK gündeminde

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş geçtiğimiz hafta partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya gelmiş ve “Terörsüz Türkiye” olarak adlandırdıkları sürece dair Meclis’te kurulacak komisyon hakkında görüş alışverişinde bulunmuştu.

Kurtulmuş, partilerden komisyonun oluşumu, çalışma usul ve esaslarına ilişkin önerilerini de istemişti. Genel Başkan Özgür Özel’in yurt dışı programları, parti kurultayı davası, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü etkinlikleriyle yoğun geçen haftanın ardından CHP, Meclis’e sunulacak önerileri dünkü toplantıda değerlendirdi.

Meclis Başkanlığı’na sunulacak öneriler noktasında CHP, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dile getirdiği şekilde 100 kişilik bir komisyona karşı çıkıyor. Daha az kişiden oluşabilecek, hızlı çalışabilecek bir komisyon olması konusunda muhalefet partileri ortaklaşıyor. CHP, komisyonun kanunla kurulmasını ve çalışma esaslarının kanunla belirlenmesini öneriyor.

Ayrıca partilerin sandalye sayısı oranında komisyonda temsilci bulundurması yerine, nitelikli çoğunlukla karar alınması, grubu bulunmayan ancak Meclis’te temsil edilen partilerin de komisyona dahil olması ve çoğulcu tartışmaların yürütüleceği bir temsiliyet sağlanması da öneriler arasında.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

MYK’da yapılan değerlendirmenin ardından çalışmaların tamamlanmasıyla CHP Grup Başkanvekilleri önerileri Kurtulmuş ile paylaşacak.

CHP'nin çözüm süreci komisyonuna önerileri MYK gündeminde
CHP’nin çözüm süreci komisyonuna önerileri MYK gündeminde

“İzmir’de algı operasyonu”

MYK’da ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) eski başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da gözaltına alındığı soruşturma değerlendirildi. CHP’li kurmaylar, geçmişe dayanan bir dosya üzerine başlatılan soruşturmada şafak baskınlarıyla gözaltılar olmasının CHP’li belediyelerin kriminalize edilmesine hizmet ettiğini söyledi. Ayrıca, İzmir Emniyeti’nin eski görüntülerinin yeni gibi servis edilmesinin, İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın şikayetçi olmuş gibi gösterilmesinin de kurgunun bir parçası olduğunu savundu.

Kurmaylar, 19 Mart’ta başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonların ardından AKP’nin oyunu yüzde 1, CHP’nin ise yüzde 4 artırdığını söyledi. İzmir’deki soruşturmanın, CHP’nin dinamik yapısına yönelik baskının bir parçası olduğuna değinen CHP’liler, “CHP halkta karşılık buluyor. Soruşturmaların hukuki değil siyasi olduğu her gün biraz daha araştırmalara yansıyor. Bu soruşturmaları diğer illere ve partiye yaymaya çalışıyorlar. Çünkü tabanı ikna edemiyorlar. ‘Bu iş siyasi’ diyenlerin oranı üç ayda yüzde 58’den yüzde 63’e çıktı” dedi.