Kavurucu sıcaklıkların 50 dereceye dayandığı Adıyaman’da su krizi derinleşiyor. Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, kentte kuzey ve güney bölgelere günde sadece 12’şer saat su verilebildiğini açıkladı.
Adıyaman’da termometreler 45-50 dereceyi gösterirken vatandaşlar büyük bir su kriziyle karşı karşıya kalıyor. Deprem sonrası konteynerlerde yaşayan yüzbinlerce kişi yeterince suya erişemiyor. Kentte içme suyu ihtiyacını karşılayan mevcut kaynaklar alarm veriyor.
Görevden uzaklaştırılan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, kentin en temel sorunlarından birinin yıllardır çözülemeyen içme suyu yetersizliği olduğunu vurguladı. Kent genelinde günlük olarak sadece 12 saat güney mahallelere, ardından 12 saat kuzeye su verilebildiğini belirtti.
“Şu anda konteynerlerde yaşayan yüzbinlerce vatandaşımız bile yeterince suya erişemiyor” diyen Tutdere, deprem sonrası TOKİ konutlarına taşınıldığında bu krizin daha da derinleşeceğini söyledi. Tutdere, “Bugün çözüm üretilmezse, 2-3 yıl sonra Adıyaman’da musluklardan su akmayacak” dedi.
Tutdere, kentteki TOKİ konutlarının hızla yükseldiğini ancak aynı hızda yeni su kaynaklarının oluşturulmadığını hatırlattı, “Yarın bu konutlar tamamlandığında, elimizdeki mevcut suyu nereye vereceğiz? Merkeze mi, Örenli’ye mi, İndere’ye mi?” diye sordu.
Çözüm Atatürk Barajı’nda
Başkan Tutdere, kalıcı çözümün Atatürk Barajı’ndan içme suyu temin edilmesi olduğunu vurguladı. Adıyaman Belediyesi’nin bu konuda meclis kararı alarak DSİ’ye resmi başvuruda bulunduğunu açıkladı.
“Bu sorun ne maddi ne de teknik anlamda belediyelerin çözebileceği bir sorun değil” diyen Tutdere, sürecin artık devletin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Tutdere, “Devlet Su İşleri projeyi hayata geçirmezse, Adıyaman halkı susuzluğa mahkûm kalacak” dedi.
Vekiller: “2 milyar TL’lik proje başlıyor”
AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Resul Kurt, İshak Şan, Mustafa Alkayış ve Hüseyin Özhan, Adıyaman’ın içme suyu sorununun çözümü için 2 milyar TL bütçeli büyük bir içme suyu projesinin 2025 yatırım programına alındığını duyurmuştu.
Atatürk Baraj Gölü’nden 400 metre terfi ile alınacak su, 16 kilometrelik isale hattı ve 90 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisi ile Adıyaman’a ulaştırılacak. AK Parti Milletvekili Resul Kurt, projenin ihale sürecinin Mayıs 2025’te tamamlanmasının hedeflendiğini açıklamıştı.
Vatandaşlar çözüm arıyor
Adıyaman’da hem kent merkezinde hem de TOKİ bölgelerinde su sıkıntısı giderek derinleşirken vatandaşlar günlük kesintilere karşı su depolayarak çözüm arıyor. Artan sıcaklıklarla birlikte su tüketimi daha da yükseliyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Evde çamaşır ve bulaşık yıkayamayan aileler özellikle aşırı sıcaklarda duş alamamaktan şikâyet ediyor. Vatandaşlar kişisel hijyen anlamında temizlik sorunlarına çözüm bulamadıklarını dile getiriyor.
“Devletimiz depremzede illere pozitif ayrımcılık yaparak hizmet getirmek zorunda” diyen vatandaşlar tepki gösteriyor. “Susuzluk hayatımızın son sınavıdır. Öldük ama susuzluktan duş alamamak ve terden kokmak ayrı bir şey. Bu son noktadır” diyerek durumlarını anlatıyorlar.
Uzmanlar, kalıcı çözümün hızla hayata geçirilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Kent genelinde artan sıcaklıklar su krizini daha da derinleştirirken çözüm bekleyişi sürüyor.