Bangladeş’in başkenti Dakka’da 22 Temmuz Pazartesi günü öğle saatlerinde bir savaş uçağı okul binasına çakıldı. Kazada en az 31 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Ölenlerin büyük kısmı ilkokul ve lise öğrencilerinden oluşuyor. Peki kaza hakkında neler biliyoruz?
Bangladeş Hava Kuvvetleri’ne ait F-7 tipi eğitim jeti, Dakka’daki bir hava üssünden saat 13.00 sıralarında havalandıktan kısa süre sonra arıza yaptı. Pilot Yüzbaşı Md Taukir Islam, uçağı kalabalık olmayan bir alana yönlendirmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Uçak, Dakka’nın Uttara semtindeki Milestone Okulu’na çakıldı. Pilot da kazada yaşamını yitirenler arasında.
Kaza sonucu en az 31 kişi hayatını kaybetti. Ülkede bir günlük yas ilan edildi.
Milestone Okulu’nda 2 bin civarında öğrenci bulunuyor. Bangladeş Sağlık Bakanlığı, hayatını kaybedenlerin en az 17’sinin çocuk olduğunu açıkladı.
Olay yerinden paylaşılan görüntülerde, itfaiye ve sağlık ekiplerinin yıkıntılar arasında hayatta kalanları aradığı görüldü.
Yüzlerce yaralı, onlarcası ağır durumda
Uttara Adhunik Tıp Koleji Hastanesi’ne göre, kazada yaralanan en az 160 kişi tedavi altına alındı.
Yaralıların çoğu 10 ila 15 yaşları arasında. Pek çoğunun vücudunda jet yakıtı nedeniyle ciddi yanıklar var. Dakka’daki Yanık ve Plastik Cerrahi Enstitüsü’ne göre, 50’den fazla kişi hastaneye yanıklarla getirildi, birçoğunun durumu ağır.
Kazadan sonra hastaneler önünde uzun kuyruklar oluştu. Aileler çocuklarından haber almaya çalıştı, bazıları yakınlarının cesetlerini teşhis etmeye gitti. Gönüllüler hastanelere kan vermek için sıraya girdi.
Bangladeş’in geçici hükümet lideri Muhammed Yunus, sosyal medya hesabından acil yardım hattı kurulduğunu duyurdu.
Yunus, kimliği belirlenen cenazelerin ailelere teslim edileceğini, diğerleri için DNA testi yapılacağını söyledi. Halktan da hastaneleri gereksiz yere kalabalıklaştırmamaları istendi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
“En yakın arkadaşımdı, gözümün önünde öldü”
Olay sırasında okulda sınavda olan öğrencilerden Farhan Hasan, BBC Bangla’ya konuştu. Sınavdan çıktıktan hemen sonra kazayı gördüğünü söyleyen Hasan, “Sınavda yanımda oturan en yakın arkadaşım gözümün önünde öldü. Ders bitmişti, küçük çocuklar çıkıyordu, veliler okuldaydı… Uçak hepsini birlikte götürdü” dedi.
Kazada hayatını kaybedenler arasında bir de sekiz yaşında öğrenci vardı. Çocuğun babası sürekli, “Oğlum nerede?” diye sorarken, amcası, “Sevgili yeğenim şu anda morgda” dedi.
Okul öğretmenlerinden biri, patlamadan hemen önce uçağın binaya doğrudan çarptığını söyledi. Reuters’a konuşan bir diğer öğretmen Masud Tarik, “Arkamı döndüğümde sadece alev ve duman gördüm. Ortalıkta bir sürü veli ve çocuk vardı” dedi.
Dhaka Tribune gazetesine konuşan bir öğretmen, uçağın düştüğü binada beşinci sınıftan yedinci sınıfa kadar derslerin yapıldığını söyledi. Öğretmen, “Dersler saat 13.00 civarında bitmesine rağmen birçok öğrenci özel ders bekliyordu” diye konuştu.
Daha önce de olmuştu
Bangladeş’te uçak kazaları nadiren yaşanıyor. 1984’te bir yolcu uçağının düşmesi sonucu 49 kişi öldü. 2018’de ise US-Bangla Havayolları’na ait bir uçak, Nepal’in Katmandu kentinde iniş sırasında düştü, 51 kişi hayatını kaybetti. 2008’de de yine bir F-7 savaş uçağı Dakka dışında düştü, pilot öldü.
Bangladeş ordusu, kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Komşu ülkelerden Hindistan ve Pakistan’ın liderleri taziye mesajları yayımladı.
Kaynak: BBC