Almanya, Türkiye’ye 40 Eurofighter savaş uçağı satışını onayladı. Milli Savunma Bakanlığı da uçağın ihracatı konusunda ortak Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi.

Türkiye’nin uzun zamandır istediği ancak Almanya’nın bir türlü sıcak bakmadığı Eurofighter Typhoon savaş uçağının satışıyla ilgili adım nihayet atıldı. Almanya, Türkiye’ye uçağın satışını kabul etti.
Der Spiegel’in haberine göre satış kararı Federal Güvenlik Konseyi’nin onayıyla alındı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye ve Birleşik Krallık Savunma Bakanlarının, Türkiye’ye Eurofighter Typhoon savaş uçağı ihracatı konusunda bugün ortak Mutabakat Zaptı imzaladıklarını duyurdu.
Açıklamada şöyle denildi:
“Savunma Bakanları bugün ortak bir Mutabakat Zaptı imzalamıştır. Bu belge, ülkeler arasındaki ilişkiyi resmîleştirmekte ve Typhoon konusunda tam kapsamlı bir anlaşmaya bir adım daha yaklaştırmaktadır. Her iki Bakan da bu imzayı, Türkiye’nin Typhoon topluluğuna katılımı yönünde olumlu bir adım olarak memnuniyetle karşılamakta ve gerekli düzenlemelerin en kısa sürede sonuçlandırılması yönünde ortak bir hedefi paylaşmaktadır.”
Görüşmeler uzun süredir sürüyordu
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü (21 Temmuz) Kuzey Kıbrıs’ta yaptığı açıklamada, “İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile yaptığım görüşmelerde, onların da bu konuya olumlu yaklaştığını gördüm. İnşallah jet uçaklarımızı en kısa sürede teslim alacağımıza inanıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere hükümeti ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis savaş uçağının Türkiye’ye satışı süreciyle ilgili bilgilendirildi. Ayrıca Alman hükümeti de izin süreci kapsamında Miçotakis ile görüş alışverişinde bulundu.
Türkiye, satışın onaylanması sürecinde uçakların sadece NATO ittifakı çerçevesinde kullanılacağını ve başka bir NATO üyesine karşı kullanılmayacağını taahhüt etti.
Eurofighter Typhoon jetleri, Airbus (AIR.PA), BAE Systems (BAES.L) ve Leonardo (LDOF.MI) şirketlerinin oluşturduğu; Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya’nın yer aldığı uluslararası bir konsorsiyum tarafından üretiliyor. Türkiye uzun süredir bu jetlerin alımı için ilgili ülkelerle görüşmeler yürütüyordu.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Satışlara siyasi kriz engel olmuştu
Satış süreci, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ekim 2024’te İstanbul’a yaptığı ziyarette başlamıştı. Scholz, Türkiye’nin NATO üyeliği çerçevesinde bu satışın anlamlı olduğunu belirtmişti. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun 23 Mart’ta tutuklanması sonrası bu çabalar sonuçsuz kalmıştı.
Alman hükümeti, İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla “Türk demokrasisine yönelik saldırıya karşı duruş” sebebiyle Türkiye’ye Eurofighter satışına onay vermediğini duyurmuştu.
İmamoğlu ise cezaevinden yaptığı açıklamada “Basından öğrendiğim kadarıyla, Silivri’ye hapsedilmemiz üzerine, Alman Hükümeti hava kuvvetlerimizin büyük ihtiyacı olan ve uzun zamandır beklediğimiz Eurofighter savaş uçağının Türkiye’ye satışını veto etmiş. Hükümetler gelip geçicidir. Türkiye’nin ulusal çıkarları Erdoğan’dan da İmamoğlu’ndan da daha değerlidir” demişti.
- Almanya, Türkiye’nin Eurofighter savaş uçağı alımını engelleyecek
- Murat Yetkin yazdı: Erdoğan’ın gergin Almanya gezisi öncesi Güler’den Eurofighter çıkışı
Eurofighter Typhoon genel özellikleri
İlk uçuşunu 1994 yılında gerçekleştiren Eurofighter Typhoon’un genel özellikleri:
Genel özellikleri
- Mürettebat: 1 veya 2
- Uzunluk: 15.96 m
- Kanat açıklığı: 10.95 m
- Boş ağırlık: 11,000 kg
- Maksimum kalkış ağırlığı: 23,500 kg
- Yakıt kapasitesi: 4,996 kg / 6,215 L (iç yakıt kapasitesi)
- Motor: 2 × Eurojet EJ200 art yakıcılı turbofan motor – 60 kN itiş gücü, 90 kN artyakıcı ile
Performans
- Artyakıcı ile azami hız: Mach 2.3 (irtifada)
- Artyakıcısız azami hız (Supercruise) : ∼ Mach 1.5
- Menzil: 2,900 km (iç yakıt kapasitesi)
- Muharebe menzili: 1,389 km
- Servis tavanı (irtifa): 19,812 m (65,000 ft)
Silah sistemleri
- 27 mm Mauser BK-27 topuna sahip.
- Harp başlıklı füzeler, hava-hava füzeleri ve hava-yer füzelerini taşıyabilir.
- Eurofighter Typhoon, AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) ve IRIS-T (InfraRed Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled) gibi füzeleri kullanabilir.
Elektronik harp ve gözetleme sistemleri
- EuroDASS Elektronik Destek Sistemi (DASS): Radar uyarı alıcıları, lazer uyarıcıları, radar tespit ve karıştırma (ECM) yetenekleri içerir.
- CAPTOR (Captured Radar) radarı: Multi-mode, mevcut hedefler üzerinde hem hava-hava hem de hava-yer modlarında çalışabilen bir radar sistemidir.
- EuroFirst Pasif Kızılötesi Havadan Takip Ekipmanı (PIRATE)
Kokpit ve kontroller
- Aviyonik ve uçuş kontrol sistemleriyle donatılmış modern bir kokpite sahip.
- Geniş bir bilgi ekranı ve aviyonik sistemlere kolay erişim sağlamak için gelişmiş bir kokpit düzenine sahip.
Kaynak: Reuters