Feti Yıldız: “Tutuklama geçici tedbirdir, bizde peşin ceza gibi uygulanıyor”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ceza yargılamalarına ilişkin, “Bir kez daha hatırlatmak istiyorum; bütün yargılama önlemleri gibi, tutuklama da geçici niteliktedir. Maalesef bizde peşin ceza gibi uygulanıyor” dedi.

Feti Yıldız

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ceza yargılamalarına dair televizyonlarda ve sosyal medyada yapılan yorumları eleştirdi.

Henüz iddianamesi dahil yazılmamış soruşturmalarla ilgili televizyonlarda peş peşe hüküm cümleleri kurulduğunu belirten Yıldız, “Söz konusu ilkeler yüzlerce yıllık bir geleneğin sonucu olarak oluşmuştur. Bu ilkelerin kaynağı sadece anayasa değil, CMK ve AİHS da oluşturmaktadır. Henüz iddianamesi dahi yazılmamış olaylarla ilgili değerlendirmeler yapılırken ekranlarda peş peşe hüküm cümlelerinin kurulduğunu görüyoruz” dedi.

Bütün yargılama önlemleri gibi tutuklamaların da geçici nitelikte olduğunu belirten Feti Yıldız, “Bir kez daha hatırlatmak istiyorum; bütün yargılama önlemleri gibi, tutuklama da geçici niteliktedir. Maalesef bizde peşin ceza gibi uygulanıyor. Hiçbir ahlaki disipline bağlı olmayan sosyal medya mahkemeleri hukuka-adalete zarar veriyor” diye yazdı.

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın açıklaması şöyle:

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

“Peş peşe hüküm cümlelerinin kuruluyor”

“Ceza yargılamasında ‘itham sistemi’ kabul edilmiştir. Sanık ya da sanıklara isnat edilen fiillerin, yerini, zamanını, delillerini ve hukuki nitelendirilmesini, sevk maddelerini ve uygulanan tedbirleri iddianameyle öğreniyoruz. Ceza muhakemesinde devletin cezalandırma hakkı ile şüpheli/sanığın temel hak ve özgürlükleri çatışma halindedir; muhakemeye şekil veren bu çatışmadır. Bu çerçevede zaman içinde bazı temel muhakeme ilkeleri kabul edilmiştir. Söz konusu ilkeler yüzlerce yıllık bir geleneğin sonucu olarak oluşmuştur. Bu ilkelerin kaynağı sadece anayasa değil, CMK ve AİHS da oluşturmaktadır. Henüz iddianamesi dahi yazılmamış olaylarla ilgili değerlendirmeler yapılırken ekranlarda peş peşe hüküm cümlelerinin kurulduğunu görüyoruz.

“Sosyal medya mahkemeleri zarar veriyor”

Anayasamızda yazılı olan, ‘suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimsenin suçlu sayılamayacağı’ hükmünü maalesef hukukçu arkadaşlar bile umursamıyor. Bir kez daha hatırlatmak istiyorum; bütün yargılama önlemleri gibi, tutuklama da geçici niteliktedir. Maalesef bizde peşin ceza gibi uygulanıyor. Hiçbir ahlaki disipline bağlı olmayan sosyal medya mahkemeleri hukuka-adalete zarar veriyor.”