Eskişehir’deki yangında neden 10 kişi hayatını kaybetti?

Eskişehir Seyitgazi’de çıkan orman yangını Afyonkarahisar sınırına kadar yayılarak 10 kişinin ölümüne neden oldu. Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, denetimsizlik ve tedbirsizliğin can aldığını söyleyerek toplumu ve siyasi iktidarı uyardı.

Haber: Toprak Tan Ertan

Eskişehir'deki yangında neden 10 kişi hayatını kaybetti?
Eskişehir’deki yangında neden 10 kişi hayatını kaybetti?

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde çıkan orman yangını kontrolden çıkarak Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesi Sarıcaova köyü yakınlarına kadar ulaştı. Yangın söndürme çalışmaları sırasında 5’i Orman Genel Müdürlüğü çalışanı, 5’i AKUT gönüllüsü olmak üzere 10 kişi alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetti.

Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, Eskişehir’den Afyonkarahisar sınırına ulaşan yangını “mega yangın” olarak niteledi. Özkara, bu tür yangınların Akdeniz ekosisteminde daha sık görüldüğünü belirtti ancak artık Sakarya, Bilecik, Eskişehir, Afyonkarahisar gibi İç Anadolu şehirlerinde de ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

Özkara, tedbir alınmazsa çok daha büyük sıkıntı ve tehlikelere yol açılacağını aktardı, nemin yüzde 10’lu seviyelere düşmesiyle yangınların çok daha kolay çıkabileceğini vurguladı. Ayrıca Özkara, sıcaklığın ortalama 40 derece olduğunu, ormanların alev alması için tek bir kıvılcımın yeterli olduğunu söyledi.

Denetimsizlik can alıyor, koordinasyon eksik

Ahmet Hüsrev Özkara, denetimsizliğe dikkat çekerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Enerji Bakanlığı ile koordine çalışması gerektiğini belirtti. Özkara, “Tarım Orman Bakanlığı Enerji Bakanlığı’na yazmalı. ‘Sen bunu niye böyle denetlemiyorsun, bakımını yapmıyorsun, görevini yürütmüyorsun’ diyecek” dedi.

Siyasi iktidarın bu duruma destek olmak yerine engel olduğunu söyleyen Özkara, herkesin yükten kaçtığını iddia etti. Özkara, yangında hayatını kaybeden ve işe yeni alındığı söylenen bir orman işçisi için tepki gösterdi, “Ne işi var orada? O bir stajyer işçi. Onu bir eğit, yetiştir” diye konuştu.

“Köylüler tatbikat yapmalı”

Özkara, yangının insan yerleşim alanlarına hemen ulaşmadığını belirterek tatbikatın önemini vurguladı, “Yangın hemen sizin köyünüze gelmiyor, en az 15 dakika ile 30 dakika arasında bir süre tanıyor” dedi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Özkara, yerleşim alanlarının restore edilmesi gerektiğini ve kentsel dönüşümün benzerinin köylerde yapılması gerektiğini dile getirdi, “Nasıl kentlerde deprem nedeniyle kentsel dönüşüm yapılıyorsa burada da artık orman yangınları nedeniyle yapılmalı. 200-300 metre bir tampon bölge bırakılmalı” dedi.

88 yılda yaklaşık 2 milyon hektar orman yok oldu

Özkara, son 88 yılda toplam 1,9 milyon hektar orman alanı yangınlarla yok olduğunu söyledi.

Ayrıca Özkara, yangında hayatını kaybedenler için şöyle konuştu:

“Eskişehir’de yaşanan acı olay bir kader değil. İhmalin ve yönetim zaaflarının sonucudur. Kahramanlarımızı kaybettik. Fakat bu kaybı geleceğe ışık tutmak için bir sorumluluk çağrısına dönüştürmeliyiz.”

Özkara, ormanlık alanda yaşayan köylülerin tatbikat yoluyla eğitilmesi gerektiğini belirtti, en ufak bir hatanın felaketi doğurabileceği konusunda toplumu uyardı.