Fatih Altaylı 3 Ekim’de hakim karşısına çıkacak

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Fatih Altaylı’nın ilk duruşma tarihi belli oldu. Altaylı, 3 Ekim’de hakim karşısına çıkacak.

Fatih Altaylı 3 Ekim'de hakim karşısına çıkacak
Fatih Altaylı 3 Ekim’de hakim karşısına çıkacak

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde 40 gündür tutuklu bulunan gazeteci Fatih Altaylı’nın ilk duruşmasının tarihi belli oldu. Gazeteci İsmail Saymaz’ın X hesabından paylaştığı bilgiye göre Fatih Altaylı 3 Ekim’de Marmara Cezaevi’ndeki salonda hakim karşısına çıkacak.

İddianame hazırlandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Altaylı hakkındaki iddianameyi 17 Temmuz’da tamamladı. Altaylı’nın YouTube kanalında yayınlanan videodaki konuşması “cumhurbaşkanını tehdit” suçu kapsamında değerlendirildi. Savcılık, 5 yıldan az olmamak şartıyla hapis cezası istedi.

Fatih Altaylı ifadesinde ne dedi?

Altaylı emniyet sorgusunda, söz konusu yayın ve cümlelerin kendisine ait olduğunu kabul etti ancak cumhurbaşkanını tehdit ve hakaret maksadı olmadığını belirtti. Programlarında tarihi bilgiler ışığında yayın yaptığını söyleyen Altaylı şu ifadeleri kullandı:

“Bir araştırma şirketinin yapmış olduğu ankette vatandaşlara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kaydı Hayat şartı ile cumhurbaşkanlığı yapmasına onay verip vermedikleri sorulmuş, vatandaşların yüzde 70’i de böyle bir Anayasa değişikliğine onay verip vermeyeceklerini söylemişti.”

Altaylı bu konu ile ilgili yorumunda Türk halkının tanzimattan bu yana oy kullanarak devlet yönetiminde etkin olmayı sevdiğini belirtti, herhangi bir kişiye kendi isteği ve denetimi dışında devlette üst düzey görev yapma iznini peşinen vermekten hoşlanmadığını söyledi.

Tarihi örneklerle açıklama yaptığını savundu

Türk halkının kendini yönetenlere karşı her zaman eleştirel bir tutum takınabildiğini belirten Altaylı, padişahlık döneminde bile cuma selamlıklarında padişahları eleştirdiğini söyledi. Ayrıca Altaylı, yakın tarihimiz üzerine uzman bilim insanları ile defalarca televizyonlarda entelektüel kimliği ile bu örnekleri ifade ettiğini belirtti.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Altaylı “Açıkçası bu tarihi bilgilerden mevcut cumhurbaşkanına bir tehdit algısı çıkabileceği aklımdan dahi geçmezdi” dedi.

Oktay Saral hedef göstermişti

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, X hesabından yaptığı paylaşımda, Altaylı’nın YouTube hesabından paylaştığı videodan 36 saniyelik bir klibi paylaşmış ve altına şu notu düşmüştü:

“Altaylıııı! Suyun ısınmaya başladı.”