TÜİK enflasyon verilerini açıkladı, kira artış oranı belli oldu

TÜİK’e göre temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 2,06, yıllık enflasyon yüzde 33,52 oldu. ENAG verilerine göre temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 3,75, yıllık enflasyon yüzde 65,15 olarak gerçekleşti. Ağustos ayında kira artış oranı da belli oldu.

kira

TÜİK, temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) 2025 Temmuz verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre temmuz ayında enflasyon aylık bazda yüzde 2,06, yıllık bazda ise yüzde 33,52 olarak gerçekleşti.

TÜİK’e göre haziran ayında enflasyon yüzde 1,37 artmış; yıllık artış ise yüzde 35,05 olarak hesaplanmıştı.

Verilere göre, TÜFE’deki değişim 2025 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,06 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,08 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,52 artış ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 41,13 artış olarak gerçekleşti.

Kira artış oranı belli oldu

TÜİK’in açıkladığı temmuz ayı enflasyon oranına göre, 2025 yılı ağustos ayı kira artış oranı da belli oldu. Buna göre ağustos ayında ev ve işyerlerinde kira artışında tavan oranı yüzde 41,13 olarak gerçekleşti.

TÜFE gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık %27,95 artış

En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 27,95 artış, ulaştırmada yüzde 26,57 artış ve konutta yüzde 62,01 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların yıllık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 6,94, ulaştırmada yüzde 4,35 ve konutta yüzde 9,03 oldu.

TÜFE gıda ve alkolsüz içeceklerde aylık %0,7 arttı

En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,07 artış, ulaştırmada yüzde 2,89 artış ve konutta yüzde 5,78 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,02, ulaştırmada yüzde 0,45 ve konutta yüzde 0,95 oldu. 

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2025 yılı Temmuz ayı itibarıyla, 18 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 120 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2025 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,82 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,40 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,77 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 40,51 artış olarak gerçekleşti.

ENAG’a göre enflasyon yıllık yüzde 65,15 oldu

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da temmuz ayına ilişkin 2025 Temmuz verilerini açıkladı.

ENAG verilerine göre, temmuz ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,75, yıllık bazda yüzde 65,15 olarak gerçekleşti.

ENAG’a göre haziran ayında enflasyon yüzde 3,05 artmış; son 12 aylık artış ise yüzde 68,68 olarak hesaplanmıştı.

(ANKA)