Listeye Rusya da eklendi: Hangi ülkeler WhatsApp’a kısıtlama getirdi?

WhatsApp

Rusya, WhatsApp’ta bazı arama özelliklerini sınırlandırma kararı aldı. Terörizm soruşturmalarında bilgi paylaşmadığı gerekçesiyle getirilen bu adımla, WhatsApp kısıtlaması uygulayan ülkeler listesi genişledi.

Meta’ya ait WhatsApp, dünya genelinde farklı ülkelerde tam veya kısmi erişim kısıtlamalarıyla karşı karşıya. Rusya, 13 Ağustos Çarşamba gününden itibaren platformun bazı arama özelliklerini sınırlandırmaya başladı. Moskova yönetimi, kararın gerekçesini “dolandırıcılık ve terörizm vakalarında bilgi paylaşmaması” olarak açıkladı.

Peki hangi ülkeler daha önce WhatsApp’a kısıtlama getirdi?

Tam erişim engeli olan ülkeler

WhatsApp 2017’den bu yana Çin’de, ülkenin “Büyük Güvenlik Duvarı” olarak bilinen internet filtresi aracılığıyla tamamen engelleniyor. Çinli kullanıcılar genellikle WeChat’i tercih ediyor.

Kuzey Kore’de de 2016’dan beri Facebook, YouTube, Twitter gibi platformlarla birlikte WhatsApp’a erişim mümkün değil.

Kısmi kısıtlamalar

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 2017’den itibaren çoğu VoIP (internet üzerinden ses ve görüntü) uygulamasını yasakladı ancak metin mesajları serbest bırakıldı. 2020’de Expo Dubai kapsamında kısmi izinler verildi.

Katar’da VoIP görüşmeleri sınırlandırılsa da mesajlaşma serbest. Mısır, WhatsApp aramalarını tamamen yasaklamasa da zaman zaman iletişimi yavaşlatıyor. Ürdün’de de VoIP çağrılarına kısıtlama uygulanıyor.

Geçici yasak getiren ülkeler hangileri?

İran geçen yıl WhatsApp yasağını kaldırdı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Türkiye geçmişte bazı dönemlerde erişim kısıtlaması getirildi, hatta yavaşlatıldı ancak şu anda uygulama serbest.

Uganda 2021’de sosyal medyayı yasakladıktan sonra engeli kaldırdı.

Küba da 2021’de kısa süreli erişim engeli uyguladı.

ABD Temsilciler Meclisi ise Haziran 2024’te WhatsApp’ı kurum cihazlarında yasakladı.

Kaynak: Reuters